Craiova, aşezată pe harta militară internaţională

0
867

armata 2Noile provocări internaţionale aduc cu sine şi o repoziţionare a Craiovei la capitolul înzestrare militară – atât umană, cât şi tehnică. Recent, reînfiinţarea, aici, a Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” a confirmat o teză mai veche, conform căreia în structurile militare este nevoie de profesionişti, după reculul numeric şi, implicit, calitativ, provocat de restructurările masive ante şi post-aderare NATO. Totodată, înfiinţarea la Craiova, a Brigăzii Multinaţionale NATO, în viitorul apropiat, relevă importanţa municipiului nostru în arhitectura extinsă a strategiilor militare globale. După afirmaţiile recente ale ministrului de resort, noua componentă de apărare va avea, în medie, 3.000 de militari şi va fi certificată NATO.

Unităţile militare aparţinând MapN de pe raza Craiovei au trecut printr-un proces masiv de restructurare. Măsurile au fost luate, fireşte, şi la nivel naţional, pentru ca în, 2004, România să poată adera la NATO. Cronologia relaţiilor România-NATO debutează, oficial, cu data de 26 martie 2003, când ministrul român al afacerilor externe de la acea dată participa, la Bruxelles, la Ceremonia de semnare a protocoalelor de aderare. În final, la 2 aprilie 2004 – Ceremonia înălţării drapelelor de stat ale României şi celorlalţi 6 noi aliaţi la Cartierul General al NATO, Bruxelles.

Reforme obligatorii, probate ulterior în misiunile externe

Efectivele militare din Craiova au suferit transformări puternice. Pe de o parte s-a trecut la trecerea în rezervă sau în retragere a cadrelor militare active, ce îndeplineau condiţiile cerute de legislaţie pentru pensionare, iar pe de altă parte s-a procedat la o creştere a capacităţilor de comandă şi acţiune a forţelor existente. Măsurile erau mai mult decât necesare, pentru că militarii craioveni, odată cu aderarea la NATO, au trebuit să ia parte la misiunile internaţionale sub comanda aliaţilor. Strada Caracal, din municipiul Craiova, a avut şi are o mare pondere de unităţi militare. De aici au plecat, în misiuni externe, militarii Batalionul 20 Infanterie, unitate creată în urmă cu 21 de ani, ca structură aparţinând Brigăzii 2 Infanterie “Rovine”. Misiunile lor au fost în teatrele de război din Afganistatn, Bosnia şi Irak.armata 3

Nu au lipsit nici militarii de la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuţi mai bine drept „Scorpionii Roşii”. În cei 12 ani de prezenţă pe teatrele de operaţiuni, şi aceştia au dovedit că Armata română şi-a trimis în misiuni externe unii dintre cei mai buni militari ai ţării. Cea dintâi misiune a acestora începe în 2002, odată cu primul detaşament nominalizat pentru dislocare în Afganistan. Erau primii militari români care se alăturau luptei împotriva terorismului, începută ca urmare a atacului din 11 septembrie 2001. Conduşi, pe atunci, de tânărul maior Nicolae Ciucă, au avut de înfruntat multiple provocări, atât de ordin logistic cât şi operaţional. Dar, precum vieţuitoarea al cărei nume l-au ales pentru a se face cunoscuţi, scorpionul, s-au adaptat perfect la mediu. Prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile de patrulare şi de securizare a bazei KAF au demonstrat că, cea mai importantă resursă a armatei noastre, cea umană, poate suplini prin profesionalism, pregătire şi dedicaţie orice limitare. S-au impus ca un partener egal în relaţia cu celelalte state NATO participante la operaţiuni şi au demonstrat că alianţa se poate baza pe România. Să mai punctăm doar că, în Zabul, în sudul Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul, anul 2011 a însemnat cea mai grea misiune pentru „scorpionii roşii”. Mai ales, că a fost precedată de tragedia din poligonul de la Cincu, unde trei militari ai acestui batalion au murit, în urma exploziei unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm.

Pregătirea militară confirmă

Despre importanţa redeschiderii învăţământului liceeal militar în Craiova, cotidianul nostru a scris poate „mai pătimaş” decât oricine altcineva, conştienţi fiind de calitatea umană şi profesională a cadrelor didactice, dar mai ales de impunerea unor standarde de formare continuă a tinerilor. Să precizăm că, rezultatele elevilor nu au întârziat să apară imediat. În perioada 23-25 septembrie a.c., la Oradea, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Karate Tradiţional, unde a participat cu succes şi eleva Vlad Cezara din clasa a X-a A, a Colegiului militar craiovean. Succesul s-a concretizat prin clasarea tinerei sportive pe locul I, la întrecerea de Kata pe echipe şi urcarea pe cea de-a treia treaptă a podiumului în competiţia de Kumite individual.armata

În conformitate cu Regulamentul de Ordine Interioară al Colegiului şi în baza reglementărilor specifice privind organizarea şi funcţionarea colegiilor naţionale militare, comandantul colegiului a recompensat-o pe eleva Vlad Cezara şi cu înaintarea pentru rezultate excepţionale la gradul de elev-fruntaş. Oare, când în majoritatea celorlalte licee vom găsi acelaşi feedback al cadrelor didactice? Să mai spunem că, elevele Stănciuc Ioana Corina – clasa a IX-a E a fost admisă la Centrul de Excelenţă Dolj (matematică), Bejan Albertina – clasa a X-a B (matematică); Buşoi Elena Camelia – clasa a X-a A, (chimie).

Şi, că tot vorbim de cadre didactice, să amintim o altă experienţă plăcută, recentă, din interiorul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova. La data de 28 septembrie a.c., maiorul Iancu din cadrul aceluiaşi Colegiu şi-a încetat activitatea la Craiova, pentru a pleca la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, unde va urma Masterul „Conducere Interarme Forţe Terestre”, din cadrul  Facultăţii de Comandă şi Stat Major, ce-i va permită, evident, să ocupe funcţii importante în conducerea MapN.

La Craiova, cea mai modernă tehnică de luptă

Municipiul nostru a fost vizitat de multe ori, chiar recent, de general-maior Petrică Lucian Foca, comandant din 07 ianuarie 2014 al Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Cum şi Brigada 2 Infanterie „Rovine” din Craiova aparţine de structura Diviziei 2 „Getica”, să sperăm că militarii craioveni au fost la înălţime, iar gl.mr. Foca va oferi tot suportul profesional, pentru ca prefigurata Brigadă Multinaţională din Craiova să obţină cât mai repede certificarea NATO. Să amintim că, şi  actualul şef al Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă, a deţinut comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Buzău, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, acolo, în structura centrală de comandă a României, oamenii ştiu ce au de făcut. Şi ne bucurăm că o vor face pentru Craiova.armata 1

După şedinţa CSAT din 27 septembrie a.c., preşedintele României, Klaus Iohannis a precizat că: „(…) Mai exact, Ministerul Apărării Naţionale a decis care unitate din România se va constitui în această Brigadă Multinaţională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine, care va prelua rolul de Brigadă Multinaţională. Această Brigadă îşi are sediul în Craiova şi acolo va funcţiona, în consecinţă, şi Brigada Multinaţională.” „Militarii brigăzii au o solidă experienţă în teatrele de operaţii, consolidată în ultimele două decenii în multiple misiuni executate în Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest”, precizează MApN. În plus, brigada de la Craiova dispune de cea mai modernă tehnică de luptă din armata noastră, ceea ce „va asigura deplina compatibilitate şi interoperabilitate cu structurile care vor fi integrate de către aliaţii noştri din NATO în compunerea brigăzii multinaţionale”, mai precizează MApN.