În perioada 6-17 octombrie a.c., toţi elevii claselor a XI-a sau a XII-a de la zece unităţi de învăţământ din Craiova vor fi informaţi despre activităţile organizate în cadrul proiectului „Travail – Tranziţia la viaţa activă în vederea integrării pe piaţa muncii pentru elevii din judeţul Dolj”.
Ediţia a II-a a caravanei are ca obiectiv promovarea proiectului şi stimularea întregului grup-ţintă alcătuit din 400 elevi, privind beneficiile serviciilor gratuite de consiliere în carieră, activităţi suport şi stagiilor de pregătire practică pentru facilitarea tranziţiei la viaţa activă. Dintre aceştia, 40 de elevi vor merge în tabere de dezvoltare personală şi profesională, 70 de elevi vor participa la stagii de practică la angajatori din ţară şi 30 de elevi la stagii de practică la angajatori din Portugalia.
Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte creşterea gradului de informare în domeniile în care elevii doresc să dezvolte o carieră, precum şi crearea unei motivaţii optime pentru activitatea extraşcolară aferentă proiectului „Travail – Tranziţia la viaţa activă în vederea integrării pe piaţa muncii pentru elevii din judeţul Dolj”. De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea simţului practic şi a interesului pentru primul loc de muncă, dezvoltarea spiritului competitiv,formarea unor atitudini civice şi a unor aptitudini de implicare în viaţa socio-profesională, precum şi implicarea familiei în activităţile extraşcolare.
„Caravanele vor reprezenta liantul dintre prezent şi viitor”
Unităţile de învăţământ craiovene implicate în proiect sunt: Liceul “Matei Basarab”, Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”, Liceul “Traian Vuia”, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, Colegiul National Economic „Ghe. Chiţu”, Liceul Tehnologic “George Bibescu”, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii “C. Brâncuşi”, Liceul Teoretic “Henri Coandă”. «Ediţia a II-a a Caravanei „Travail – O şansă pentru viitorul tău!” propune o metodă inedită prin care să trezească tinerilor adolescenţi dorinţa de autodepăşire, autocunoaştere şi dezvoltare personală, precum şi interesul pentru primul loc de muncă. Caravanele vor reprezenta liantul dintre tineri şi informaţia despre profesia viitoare, dintre prezent şi viitor, pentru o lume mai frumoasă, mai sigură şi mai bună», a declarat Carmen Oprescu, responsabil comunicare în cadrul proiectului TRAVAIL.
Proiectul Caravanei „TRAVAIL – O şansă pentru viitorul tău!” este implementat de Asociaţia „Mereu pentru Europa”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, asociaţia EduFor Craiova şi UNIAUDAX – Centro de Investigacao e Apoio ao Empreendedorismo e Empresas Familiares din Portugalia, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.