Învăţământul superior, în faţa unui nou început

0
389

Universitatea din Craiova şi-a deschis, ieri, porţile pentru a-şi primi studenţii în noul an academic 2011-2012. Nu mai puţin de 7.557 de tineri au urcat treptele instituţiei de învăţământ superior ca boboci la licenţă, master şi doctorat.

Respectând tradiţia anilor trecuţi, deschiderea anului universitar s-a realizat într-un cadru festiv, organizat în Sala Albastră, moment la care au fost invitaţi să participe ÎPS Irineu Popa, dar şi prefectul de Dolj, prof. univ. dr. Nicolae Giugea. Ceremonia a debutat cu o scurtă slujbă religioasă, urmată de sunetul clopoţelul universitar, imnul „Gaudeamus Igitur”, ce a dat emoţia unui nou început atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice. Imediat, în centrul atenţiei au intrat „bobocii”. „În numele Senatului Universităţii, al celor 923 de cadre didactice titulare şi 918 cadre personal nedidactic şi auxiliar, celor 7.557 de studenţi din anul I de la toate cele niveluri şcolare licenţă, master, doctorat, vă adresez un cald şi sincer bun venit, precum şi urări de succese în îndeplinirea aspiraţiilor cu care aţi trecut pragul acestei instituţii de învăţământ superior, asigurându-vă de sprijinul nostru în pregătirea profesională”, a precizat prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova.

S-au anunţat noi investiţii

Ca în fiecare toamnă, care înseamnă un nou începu pentru învăţământul superior, s-a făcut  bilanţul anului universitar trecut, calificat de rector drept „un an al reconsiderărilor”, care a arătat şi „că mai trebuie lucrat la capitolul asigurarea calităţii”. În noul an se vor continua însă şi investiţiile Universităţii.  „S-au încheiat lucrările la serele din Grădina Botanică, s-au amenajat spaţii de învăţământ. Se apropie de final lucrările de la Facultatea de Mecanică. Se încheie  lucrările la Vila Mircea din zona Staţiunii Banul Mărăcine, care este un colţ de rai pe pământ. S-au încheiat lucrările la cabana Rânca Lac. Avem două obiective noi pe care le derulăm pe fonduri europene: clădirea Facultăţii de Drept, pe care sperăm să o finalizăm în februarie-martie 2012, şi institutul de cercetare INCESA, la care suntem în faza de licitaţie a lucrărilor. Suntem în stadiul de finalizare a licitaţiei şi pentru Cabana II Rânca”, a spus Ion Vladimirescu.

Restructurările continuă

Rectorul Universităţii din Craiova a anunţat şi continuarea restructurărilor, făcând referire, în special, la situaţia nou creată de ierarhizare a programelor de studiu, raport publicat de Ministerul Educaţiei cu câteva ore înainte de începerea anului universitar. „Procesul de restructurare la Universitatea din Craiova continuă, pentru că în această noapte a fost publicată ierarhizarea domeniilor şi v-as ruga pe fiecare decan în parte să reanalizaţi poziţia de faţă, să reanalizaţi şansele pe care le avem, potenţialul pe care îl avem şi vom corecta acolo unde avem de corectat. Regret enorm că nu a apărut această ierarhizare cu două săptămâni în urmă. Trebuie să lucrăm ca toate specializările să devină performante. Acelea care nu sunt, să renunţăm la ele”, a precizat prof. univ. dr. Ion Vladimirescu.

Referiri la schimbările care vor avea loc în noul an universitar a făcut şi prefectul de Dolj, care a pus accent pe organizarea alegerilor care vor avea loc pentru funcţiile de conducere. „Ne aflăm în plină febră electorală. Alegerile care au avut loc în cadrul facultăţilor au fost sun emnal. Unii au avut curaj să-şi depună candidatura, alţii nu. Unii au câştigat, alţii nu. Îi felicit şi pe unii, şi pe alţii . Mi-aş dori ca alegerile universitare să fie un modele pentru întreaga clasă politică. Eu cred că avem această capacitate şi sunt convins că vom fi cei care dăm modele în acest sens. Să demonstrăm că putem face alegeri elegante, corecte”, a spus prefectul Nicolae Giugea.

Inabilitate sau pur şi simplu „regretabilă scăpare”

La festivitatea de la Sala Albastră, prilejuită de deschiderea noului an universitar, conducerea Universităţii din Craiova a adresat invitaţie de participare, la nivelul decidenţilor din administraţia publică, doar reprezentatului Guvernului în teritoriu, Nicolae Giugea, care a şi vorbit în această calitate. În temeiul autonomiei şi al tuturor celorlalte criterii, care tutelează mediul academic craiovean, invitaţii sunt o opţiune a amfitrionului. Ceea ce nu se discută. Cum până în prezent, de-a lungul celor două mandate de rector şi tot atâtea de prorector, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu a probat o înţelepciune aproape infailibilă şi un neîndoielnic tact managerial, parti-pris-ul de ieri devine de neînţeles, circumscris fie inabilităţii surprinzătoare, fie pur şi simplu unei „regretabile scăpări”. Oricum, până acum, Universitatea din Craiova, prin conducerea sa, Senatul, nu lăsase impresia unei instanţe partizane şi parţiale. Prezenţa Mitropolitului Olteniei, ÎPS Irineu, o punem pe seama adecvării cuviincioase la graţiile Duhului Sfânt şi a căutărilor deloc fertile de restauraţie morală.

 

(M.C.)