Craiova sărbătoreşte 30 de ani de la iniţierea programului „Capitală Europeană a Culturii”

0
731

Începând de astăzi şi până duminică, Craiova este în centrul manifestărilor legate de împlinirea a 30 de ani de când Melina Mercouri, ministrul grec al culturii din anii `80, iniţia programul „Capitală Europeană a Culturii”. De la Atena în 1985, la Mons și Plzeň în 2015, 50 de orașe din Europa au deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar programul a devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare și mai apreciate proiecte comunitare. Pentru a marca acest moment aniversar, Asociaţia „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” sprijină și promovează programul Comisiei Europene prin organizarea, la Craiova, în perioada 4 – 6 septembrie a.c, a conferinţei internaţionale „30-50, 30 years- 50 cities, History through European Capital of Culture Program”.

Concepută în jurul ideii de promovare a diversității culturale a UE, precum și în vederea descoperirii limbajului universal al artei şi culturii, conferinţa are rolul de a aduna laolaltă reprezentanţii oraşelor candidate la titlul de capitală europeană a culturii pentru anul 2021 din România şi Grecia, reprezentanţi ai fostelor, prezentelor și viitoarelor capitale europene ale culturii, dar și delegați ai orașelor candidate necâștigătoare.

Reprezentanţii mai multor oraşe europene, prezenţi la Craiova

Vor lua parte la acest eveniment reprezentanţi din municipiile Timișoara, Cluj-Napoca, București, Brașov și Arad, respectiv Larissa, Piraeus, Volos și Ioannina din Grecia, toate aceste orașe fiind înscrise în competiția pentru titlul anului 2021. De asemenea, au confirmat prezența reprezentanți ai unor orașe precum Istanbul – o fostă capitală europeană a culturii, Maastricht – candidată la titlu, dar oraş necâştigător, Mons – capitala europeană a culturii din acest an și Plovdiv – una dintre cele două viitoare capitale culturale, în 2019.

“În urmă cu 30 de ani, Atena era desemnată prima Capitală Europeană a Culturii. Zeci de orașe europene au întruchipat acest ideal de-a lungul timpului. Acum, în 2015, îi provocăm și invităm pe partenerii noștri din țară, precum și pe cei din Grecia, la Craiova. Organizăm o reuniune importantă și, sperăm noi, că prin prezența acestor delegații, schimbul de idei și propuneri va fi în beneficiul tuturor. Craiova va fi, pentru câteva zile, epicentrul capitalelor europene. Municipiul Craiova intră în faza finală a înscrierii oficiale în competiția națională pentru Capitala Europeană a Culturii din 2021”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Craiova se luptă cu alte 11 oraşe din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

Referitor la ineditul eveniment de la finalul săptămânii, Lucian Dindirică, președintele Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, a declarat că “scopul principal al evenimentului constă în sublinierea importanței și a semnificației procesului de dobândire a statutului de capitală europeană a culturii. De-a lungul celor 30 de ani, s-a demonstrat că simpla participare a unui oraş i-a oferit comunității acestuia prilejul de a renaște, iar cetățenilor săi le-a oferit ocazia de a fi mai uniţi, de a se redescoperi, de se organiza eficient şi de a crea punţi de legătură cu iubitorii şi creatorii de cultură din orice alt colţ al Europei.”

La conferință vor participa și oficiali ai Ministerului Culturii din România și Grecia, precum și experți ai Comisiei Europene. Orașele din România înscrise în competiția națională pentru Capitala Europeană a Culturii 2021 sunt: Craiova, Cluj Napoca, Timisoara, Iaşi, Braşov, Arad, Brăila, Sfântul Gheorghe, Baia Mare, Bucureşti, Suceava, Târgu Mureş, iar Nafplio, Larissa, Elefsina, Piraeus, Kalamata, Rhodes, Ioannina, Tripoli, Kavala, Volos, Messolongi, Sparta, Chalkida, Chania și-au exprimat intenția de a participa la întrecerea internă din Grecia.