Marele Premiu al Festivalului de televiziune SIMFEST 2013 a fost câştigat de TVR Craiova

1
405

TVR Craiova a luat din nou caimacul la Festivalul de televiziune SIMFEST. Colegii noştri au venit acasă cu trei premii în cadrul celei de-a XI-a ediţii, desfăşurate la Târgu Mureş în perioada 26 august – 1 septembrie:  marele premiu al festivalului, dar şi alte două distincţii pentru cele zece categorii premiate de organizatori. SIMFEST este singurul festival de televiziune din ţară dedicat în cea mai mare parte televiziunilor locale şi regionale, dar şi producătorilor independenţi. 

Şi anul acesta, jurnalistul Doru Ciolacu nu s-a lăsat mai prejos şi aşa cum ne-a  obişnuit deja a fost chemat pe podium de două ori, fiind vorba despre două premii la categoria „Producţie de divertisment” pentru producţiile  “Mint deci exist” şi ”Adulter”. Emoţionat, jurnalistul de televiziune ne-a declarat că este pentru a treia oara când este premiat la Festivalul SIMFEST şi este mândru de această recunoaştere. „Am realizat reportajele premiate pentru emisiunea săptămânală “Vedere cu olteni”, care se difuzează pe TVR Craiova şi pe TVR3. “Mint, deci exist !” arată uşurinţa cu care minte cetăţeanul atunci când este pus în situaţia de a apela la fantezie, tratând minciuna benevolă a omului luat prin surprindere pe stradă, minciuna ca factor de salvare dintr-o situaţie delicată. Celălalt reportaj, “Cui ii e frica de adulter” pune o eternă întrebare: cine inşeală mai mult într-o relaţie: bărbatul sau femeia. Deci, adulterul – trecut, prezent şi perspective”. Străzile şi uliţele din Oltenia sunt o inepuizabilă sursă de divertisment de televiziune, pe care voi continua s-o explorez cu aceeaşi plăcere şi încântare ca până acum”, a declarat experimentatul jurnalist, Doru Ciolacu. Pe cât de interesantă, pe atât de obiectivă a fost motivarea juriului vizavi de prestaţia premiantului : “Doru Ciolacu are tot ce-i trebuie pentru a realiza comicul de situaţie: este spontan, este convingător, este talentat, este profund. Comicul său vizează mai mult decât aparenţele, vizează fascinaţia românilor în faţa camerei de luat vederi, unde graniţa între adevăr şi minciună este mai mult decât neclară. După minute bune de râs, juriul nu avut niciun dubiu în a-i acorda premiul pentru… divertisment.”

„Călătoriile statuilor”

Marele premiu al festivalului SIMFEST a fost acordat producţiei TVR Craiova, „Călătoriile statuilor”, realizat de Anca Ţoghe. “Este prima oară când particip la un festival de televiziune şi câştigarea Marelui Premiu a fost o bucurie şi o surpriză, în acelaşi timp. În reportaj este vorba despre statui reprezentative pentru Craiova, opere de artă ale sculptorilor Romanelli, Ion Irimescu ori Boris Caragea, care au dispărut din spaţiul public al orasului şi zac într-un ,,cimitir al statuilor” sau au fost topite. Este o poveste despre nepăsarea şi ignoranţa reprezentanţilor unor instituţii ale statului, al căror rol este tocmai acela de a ocroti şi pune în valoare patrimoniul cultural. Această confirmare primită la Targu Mureş mă onorează şi mă provoacă să caut alte subiecte prin care sa sensibilizăm şi sper, să stârnim reacţia publicului la profunda lipsă de respect faţă de reperele şi valorile culturale româneşti”, a spus Anca Ţoghe.

Anca Ţoghe

Juriul a fost mişcat de tema reportajului, motiv pentru care la finalul analizei a creionat şi un sfat pentru autorităţi. „Reportajul este un strigăt de de ajutor: se fură statuile din Craiova. Juriul s-ar bucura dacă autorităţile locale nu vor rămâne în continuare ca nişte statui, ci vor reaşeza operele de artă acolo unde le este locul”.

Comunicarea prin imagine este suficientă

Regizorul  Bogdan Cristian Drăgan, de asemenea de la TVR Craiova, a fost desemnat cel mai bun la categoria eseu cinematografic, prin producţia independentă “Anatomia sticlei”. Juriul a considerat că acest film îndeplineşte o calitate esenţială. „Comunicarea prin imagine este suficientă, puteţi opri sonorul şi veţi înţelege perfect mesajul, paralela între Lecţia de anatomie a profesorului Tulp pentru studenţii săi din celebrul tablou al lui Rembrandt şi lecţia sticlarului pentru ucenicii săi…”

 

 

Anca Dindirică, director TVR Craiova :

Anca Dindirică

“Adjudecarea celor două premii la categoriile producţie de divertisment şi eseu cinematografic şi, nu mai puţin, câştigarea marelui premiu al festivalului SIMFEST vin să confirme dăruirea, experienţa şi profesionalismul colegilor mei,  jurnalişti cu experienţă ai colectivului de la TVR Craiova. Îi felicit pe cei trei câstigători, şi-mi îndrept întreaga admiraţie şi apreciere  pentru familia jurnalistică de la TVR Craiova, parte  a Televiziunii Nationale”.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari castigatorilor ! Mai multa atentie la scriere :(…”pentru care l-a finalul analizei a creionat şi un sfat “

Comments are closed.