Spre Mondiale cu pitici şi stelişti

0
28

Selecţionerul Piţurcă a chemat la lot 7 jucători de la Steaua şi 11 jucători sub 1,80 metri, dintre care 3 sub 1,70 metri

Nu mai puţin de 7 jucători de la Steaua a convocat Victor Piţurcă la echipa naţională pentru dubla cu Estonia şi Andorra, care va deschide preliminariile pentru Mondialul din 2014. Practic dintr-un eventual prim-unsprezece exclusiv stelist lipsesc fundaşul dreapta, un stoper, fundaşul stânga şi un atacant. Noutăţile faţă de clienţii obişnuiţi ai lui Piţurcă ar fi: Voiculeţ, Sălăgeanu, Adrian Popa şi Rusescu. De asemenea, Măţel se întoarce la lot după ce o accidentare l-a îndepărtat de echipa naţională preţ de un an. Rocadele cu Pârvulescu pe postul de fundaş stânga l-au scos din calcule pe Latovlevici, Piţurcă apelând astfel la fostul „oţelar” Sălăgeanu în rol de back-up pentru Raţ. La 29 de ani, jucătorul Vasluiului se află la a doua convocare, după ce a debutat în februarie 2009 în „tricolor”, într-un meci amical cu Cipru. Evoluţia excelentă din meciul cu Rapid a făcut din Voiculeţ (foto) al doilea pandur tricolor, alături de Alex Maxim. La 27 de ani, mijlocaşul din Târgovişte se află în pragul debutului şi ar fi putut fi al optulea stelist la lot dacă transferul său în Ghencea se materializa acum doi ani, când fusese solicitat tot de Piţurcă. Steliştii Adrian Popa şi Raul Rusescu, ambii de 24 de ani, sunt şi ei aproape de prima partidă la naţională, cel de-al doilea evoluând în tricolor doar la naţionala de tineret, pentru care a marcat 2 goluri.

Probleme cu portarii

Din cei 3 portari convocaţi, niciunul nu evoluează constant la echipa de club. Lobonţ nu a debutat încă pentru AS Roma în actualul sezon, în timp ce Pantilimon cară sacul de mingi pentru Hart la City, iar singura sa apariţie, în Supercupa Angliei, a fost un fiasco, românul gafând incredibil. Tătăruşanu abia a revenit şi el în poarta Stelei, dar nu datorită formei, ci a zilei proaste prinse de Stanca la Vaslui. După prestaţiile modeste din ultima vreme la Astra, Silviu Lung jr. a fost lăsat şi el la club de selecţioner. În defensivă, Piţurcă a renunţat la Papp, după ce fostul vasluian a fost ridicol contra Sloveniei, deşi a marcat un gol, precum şi datorită absenţei jocurilor oficiale. În schimb, a revenit Goian, după transferul la Spezia. Inexplicabile par chemările constante ale dinamoviştilor Luchin şi D. Grigore, în condiţiile în care primul abia în ultima vreme a prins primul unsprezece, iar al doilea greşeşte des, ultima ispravă fiind penalty-ul provocat în ultima fază a jocului Astra – Dinamo. Altfel, lui Piţurcă pare să-i fi reveni apetitul pentru jucătorii scunzi. Din lotul actual, sub 1,80 m au nu mai puţin de 11 jucători: Sălăgeanu, Tănase, Maxim, Lazăr, Raţ, Măţel, Bourceanu, Rusescu, Voiculeţ, Torje şi Adrian Popa. Ultimii trei sunt mignonii de serviciu, ei având chiar sub 1,70 m. În timpul celui mai lung mandat al său la Steaua, la sfârşitul anilor 90, Piţurcă alcătuise o echipă în care jucătorii scunzi predominau, în perioada  aceea printre favoriţii săi se numărau: Fl. Dumitru, P. Stoica, Mitriţă, Carabaş, Aliuţă, Liţă, Pădureţ, Paraschiv sau Vlădoiu.

Lotul convocat de Victor Piţurcă:

Bogdan Lobonţ (AS Roma), Costel Pantilimon (Manchester City) şi Ciprian Tătăruşanu (Steaua) – portari; Alexandru Măţel (Astra), Srgian Luchin (Dinamo), Dorin Goian (Spezia Calcio), Valerică Găman (FC Astra), Vlad Iulian Chiricheş (FC Steaua), Dragoş Grigore (Dinamo), Răzvan Raţ (Şahtior) şi Adrian Sălăgeanu (FC Vaslui) – fundaşi; Gabriel Torje (Granada CF), Adrian Popa (Steaua), Alexandru Bourceanu (Steaua), Costin Lazăr (PAOK Salonic), Mihai Pintilii (Steaua), Claudiu Voiculeţ (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Maxim (Pandurii Târgu Jiu), Cristian Tănase (FC Steaua) – mijlocaşi; Raul Rusescu (Steaua), Ciprian Marica (FC Schalke 04), Marius Niculae (FC Vaslui) şi Gheorghe Grozav (Petrolul Ploieşti) – atacanţi. România întâlneşte Estonia, pe “Le Coq Arena” din Tallinn, vineri, 7 septembrie, de la ora 21 şi Andorra, pe Naţional Arena, marţi, 11 septembrie, de la ora 20.30.