Câteva sute de elevi din Dolj, nemulţumiţi de notele obţinute la cea de-a II-a sesiune de bacalaureat, au cerut recorectarea lucrărilor, în speranţa că vor obţine o mărire de notă care să le asigure promovarea examenului.
Potrivit preşedintelui Comisiei judeţene de bacalaureat, Nicuşor Cotescu, 15% din elevii care au fost declaraţi respinşi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului au depus contestaţii. Mai exact, 604 elevi – un număr aproape egal cu cel al absolvenţilor care au reuşit să treacă cu brio de examen – au cerut, duminică, în ziua afişării rezultatelor, reevaluarea lucrărilor.
“Putem spune că, în urma celor 3.500 de cereri depuse pentru a susţine cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, avem un procent de promovare de 21,47% înaintea sesiunii de contestaţii care se desfăşoară în această perioadă la Târgu-Jiu. Avem un număr de 641 de elevi care au promovat, de unde a rezultat acest procent de 21,47%. În acelaşi timp, avem un procent de 15% în privinţa contestaţiilor. 604 elevi au depus contestaţii şi vom vedea miercuri care este rezultatul final în sesiunea de toamnă a bacalaureatului”, a declarat, ieri, Nicuşor Cotescu.
Din bacul de vară plus bacul de toamnă rezultă o promovare de 52%
Acesta a apreciat că în urma contestaţiilor nu vor apărea mari modificări în privinţa procentului de promovare, care, totalizat din cele două sesiuni, va fi de aproximativ 52%. “După finalizarea contestaţiilor cred că situaţia nu se va schimba într-un procent foarte mare. Probabil vor fi două-trei procente peste ceea ce există la această oră şi nu vor schimba foarte mult această rată de promovare. Per general, o să avem promovaţi undeva la 52% din absolvenţii anului şcolar 2011-2012, la care se adaugă şi cei câţiva elevi care s-au înscris din anii precedenţi. Aşadar, vom avea o rată de reuşită de peste 50% la bacalaureatul 2011-2012”, a afirmat preşedintele Comisiei de Bacalaureat.
Pe lista judeţelor inferioare
Acesta a mai precizat că, faţă de sesiunea de toamnă din anul precedent, procentul obţinut acum “este bun, având în vedere că anul trecut rata de promovare a fost de 12%, mult mai mică faţă de 21,47%”. “Dar, faţă de procentul altor judeţe, ne situăm în jumătatea de jos a listei, în condiţiile în care la nivel naţional procentul înregistrat este de 24%”, a adăugat Cotescu.
Conducerea ISJ Dolj susţine bacalaureatul diferenţiat
Cât despre cei 11 elevi eliminaţi din examen, inspectorul şcolar general adjunct a afirmat că aceştia se vor putea înscrie din nou la bac doar după ce vor aştepta două sesiuni ale examenului. “Noi transmitem pe această cale elevilor din anul terminal de liceu că trebuie să conştientizeze faptul că examenul de bacalaureat este foarte serios, foarte exigent. Vor fi mai multe simulări în acest an şcolar, tocmai pentru a-i conştientiza cât mai mult. Dar aceştia şi familiile lor trebuie să înţeleagă foarte bine că viitorul depinde în cea mai mare parte de ei şi să trateze disciplinele de bacalaureat şi frecvenţa şcolară cu maximă seriozitate”, a mai spus Nicuşor Cotescu. El este de părere că eventualele modificări aduse examenului de bacalaureat, în sensul organizării pe nivele de dificultate, sunt binevenite, întrucât “le va da dreptul elevilor să poată opta, ceea ce este un lucru foarte bun”.