Olguţa Vasilescu: “CE nu vrea să ne şteargă penalităţile”

2
385

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a explicat administratorilor de la asociaţiile de proprietari de ce nu pot fi şterse, deocamdată, penalităţile la întreţinere. Autorităţile locale susţin că acţiunea nu a ajuns încă la un rezultat deoarece Complexul Energetic Oltenia nu renunţă la penalităţile pe care le au de recuperat de la Regia de Termoficare Craiova.

Lia Olguţa Vasilescu

Anunţul că locatarilor le vor fi şterse penalităţile la întreţinere dacă îşi vor plăti datoriile la zi a produs zarvă în asociaţiile de proprietari din Craiova. Profitând de ocazia de a sta faţă în faţă cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, la dezbaterea publică pe tema reabilitării, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi administratori au luat cuvântul pentru a relata greutăţile prin care trec din această cauză. Un administrator de la o asociaţie din Valea Roşie i-a cerut primarului să-i spună cum să procedeze întrucât mai mulţi locatari au acţionat asociaţia în judecată pe motiv că nu le sunt şterse penalităţile. “Sunt într-o situaţie disperată. Am procese şi nu ştiu ce să le spun oamenilor. Regia de Termoficare ne-a spus ca locatarii să-şi achite facturile la zi şi le vor fi şterse penalităţile. Am făcut documentaţia, am făcut dosare, oamenii au făcut eforturi să-şi achite banii şi acum ne judecăm cu dânşii. Nu e normal”, a spus administratorul.

Bănia, printre cele trei localităţi ghinioniste

Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că problema penalităţilor se pune altfel la Craiova. În timp ce celelalte municipii din ţară au mers pe litera legii şi au şters penalităţile locatarilor încă din 2010, trei localităţi, printre care şi Bănia, nu au putut să beneficieze de acest cadru legal – Legea nr. 175/2010. Craiova, Constanţa şi Bucureşti au fost nevoite să aştepte norme speciale care nu au mai apărut. “Noi, la Craiova, ca şi la Constanţa şi Bucureşti, avem furnizarea agentului termic unit cu distribuţia. De aceea, pentru noi trebuiau să apară nişte norme metodologice care nu au mai apărut”, a explicat Olguţa Vasilescu. Primarul susţine că a încercat să depăşească şi acest inconvenient, solicitând sprijinul direct al guvernanţilor. “Am cerut o hotărâre de guvern şi mi s-a spus că nu se poate redacta, dar se poate redacta un memorandum, care să fie semnat de toţi miniştrii, în care adunarea generală a CET-ului să fie mandatată ca să voteze ştergerea penalităţilor de la Complexul Energetic Oltenia către Regia de Termoficare.

Memorandumul pe care nu-l aplică nimeni

Potrivit primarului, acest memorandum există, el fiind semnat de premierul Victor Ponta, cei doi miniştri de la Administraţie şi Interne, inclusiv de ministrul de Finanţe, “care a avut o discuţie şi cu FMI, strict pe cazul celor trei municipii”. “Problema s-a blocat din nou la CE Oltenia, care nu a vrut să aplice acest memorandum. Nu ştim ce am putea să facem, din partea noastră a fost toată disponibilitatea. Noi aplicăm legea şi nu percepem penalităţi, dar CE-ul nu vrea. Degeaba ne ducem noi şi ne rugăm de ei, că ei ştiţi ce ne spun: noi suntem şi entitate de stat, dar şi privată, pentru că avem fondul proprietatea aici. Că aici ne-am blocat, că altfel le ştergeam. Şi am avut inclusiv sprijinul guvernului”, a spus primarul în faţa administratorilor, care s-au declarat neîncrezători în varianta ghinionistă. “Când se dă o lege, se dă peste tot în ţară, nu numai pentru unele localităţi”, au replicat ei.

“În două luni se rezolvă”

Primarul le-a promis, totuşi, administratorilor că nu va abandona cauza şi că va insista să fie rezolvată astfel încât locatarilor buni platnici să nu li se mai perceapă sumele care l-au fost calculate pentru lunile de întârziere. “Dacă aş putea să pocnesc din degete ca Samantha, vă asigur că aş face-o, dar nu pot. V-am promis că o s-o rezolvăm, o rezolvăm. Am scăzut gigacaloria cu 10%, aţi văzut şi dumneavoastră din prima lună. Am cerut CET-ului, celor cinci ministere implicate, ANRE-ului şi ANRSC-ului să găsim o soluţie pentru cele trei localităţi din România, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Aşadar, gândim o soluţie şi, în două luni, veţi auzi veşti”, a promis Olguţa. La rândul său, directorul Regiei de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu, a confirmat că, teoretic, Regia nu mai percepe asociaţiilor de proprietari penalităţi de întârziere în cazul locatarilor cu facturile la zi, dar se va trece efectiv la descărcarea acestor sume restante abia după ce va exista cadrul legal exact.

 

2 COMENTARII

  1. Doamna Primar, dând dovadă de un voluntarism naiv, ne anunţa că a găsit omul providenţial petru Termoficare. O persoană ce nu mai văzuse nici Parisul, doctorul-inginer lucrând la CET 2 Craiova şi prin Corea de Sud, activităţi care nu aveau nimic comun cu vanele şi conductele neizolate ale termoficării urbane. Dar specialistul se angajase ca in nici doua luni sa pună la punct un paln de redresare! Pe unde o mai umbla specialistul? Doamna Primar m-a mai uluit cu doua afirmaţii la Antena 3: “Maghiarii din România de ce nu pleacă în Ungaria”; “Cei din UE se uită la români ca la un şobolan şi se miră de ce totuşi nu moare”. Gândire adâncă! De Puţ miner!

  2. De când sunt penalizările.? aud ? te-o fi chemând gelu. solo, sau………mai apăru un jmecher b parlamentar ce vrea mmmmuuuulllttteee pentru mămici şi bebeluşi. Ce a tăiat boc, cănd era criză. Cât va costa nu ştie. !!!

Comments are closed.