S-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul privind restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu

0
1500


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, ieri, contractul de finanţare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, demers cu o valoare totală de peste 500.000 de euro, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. La evenimentul semnării contractului de finanţare, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au mai participat vicepreşedinţii Oana Bică şi Cosmin Vasile, precum şi administratorul public al judeţului, Cosmin Durle.

consiliu1Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a subliniat faptul că, în ultimele două luni, administraţia judeţeană a reuşit să obţină, din fonduri europene sau guvernamentale, peste 70 de milioane de euro pentru realizarea unor investiţii importante.

„Întâlnirea de astăzi este destinată semnării contractului de finanţare pentru un obiectiv cultural deosebit pentru judeţul Dolj, respectiv restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova. Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiştii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în judeţul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcţii civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania şi Bulgaria, iar în ţara noastră în zona Olteniei şi a Munteniei.

Valoarea acestor lucrări de restaurare şi consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro. Vestea bună este că ne pregătim să semnăm în curând şi contractul de finanţare pentru restaurarea Culei Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti, ambele imobile fiind încadrate drept monumente istorice de categoria A, deci de interes naţional”, a subliniat Ion Prioteasa.

„Consiliul Judeţean îşi face datoria de a pune în valoare trecutul nostru îndelungat”

consiliuŞeful administraţiei judeţene a mai vorbt şi despre Muzeul Olteniei Craiova, unitate din subordinea CJ Dolj care este implicat în aceste două proiecte şi care va transforma culele în obiective care vor putea fi vizitate de toţi cei interesaţi de tradiţiile şi de istoria acestei regiuni. „Consiliul Judeţean îşi face astfel datoria de a pune în valoare trecutul nostru îndelungat şi preţuieşte ceea ce s-a construit în timp pe aceste meleaguri. Evenimentul de astăzi ( n.r ieri) este foarte important pentru CJ Dolj, pentru că vine să completeze o perioadă bogată, la capătul căreia putem spune că am semnat contracte cu finanţare europeană de peste 40 de milioane de euro. Acestora li se adaugă şi banii pe care judeţul nostru îi primeşte de la Guvernul României, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală – alte aproape 30 de milioane de euro, sumă destinată unor lucrări importante, pe care CJ urmează să le desfăşoare în următoarele luni. Consiliul Judeţean, prin fondurile nerambursabile atrase, devine astfel unul dintre cei mai importanţi investitori din Dolj”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

„Am convingerea că va fi un obiectiv vizitat, având în vedere faptul că distanţa între Craiova şi Brabova nu este mare”

consiliu2La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a subliniat faptul că traversăm o perioadă intensă în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional şi, până în prezent, în judeţul Dolj au fost semnate 50 de contracte de finanţare, în valoare totală de 51 de milioane de euro, suma cea mai mare fiind obţinută de către Consiliul Judeţean Dolj.: „Ne-am întâlnit frecvent, într-o perioadă de timp scurtă, pentru a semna mai multe contracte de finanţare, ceea ce este un lucru foarte bun. Trebuie să remarcăm preocuparea constantă a Consiliului Judeţean Dolj pentru aceste clădiri importante de patrimoniu, pe care este necesar să le introducem în circuitul turistic, clădiri precum cula din comuna Brabova, care reprezintă o pagină însemnată din istoria regiunii noastre. În zona Olteniei au existat numeroase cule, însă multe au fost incendiate în timpul atacurilor otomane şi ale cetelor de haiduci. Cele care au rămas, puţine la număr, trebuie să fie preţuite şi conservate. Ele au fost construite ca fortificaţii militare, dar au jucat, cu timpul, şi rolul de spaţiu de locuit. De aceea, după ce Cula Izvoranu-Geblescu va fi restaurată, cu grija necesară pentru a se păstra elementele autentice, cu valoare istorică, aici vor fi prezentate şi tradiţii din acea perioadă, vor fi aduse piese de mobilier şi obiecte de uz casnic, vor fi amenajate diorame, dar vor exista şi elemente foarte moderne de prezentare, urmând să fie digitalizate toate informaţiile privind istoria acestei clădiri. Am convingerea că va fi un obiectiv vizitat, având în vedere faptul că distanţa între Craiova şi Brabova nu este mare şi, practic, în 35 de minute se poate ajunge acolo.“, a precizat Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia

„Este un moment deosebit, atât pentru mine, cât şi pentru comunitatea pe care o reprezint”

Prezent la conferinţa de presă organizată cu prilejul semnării contractului de finanţare, primarul comunei Brabova, Vergil Pleşea, a evidenţiat parteneriatul reuşit pe care se bazează implementarea proiectului privind restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu. „Este un moment deosebit, atât pentru mine, cât şi pentru comunitatea pe care o reprezint. Avem, pentru acest proiect, o colaborare bună cu partenerii noştri, Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei Craiova, şi ne-am implicat să asigurăm tot ceea ce a fost necesar, la nivel de localitate – avize, autorizaţii, documentaţie cadastrală. Am făcut tot posibilul pentru a avea aceste documente în timp util, astfel încât să poată fi înaintate către forurile competente.  Este o relaţie de conlucrare pe care o vom continua cu direcţia de specialitate din cadrul CJ Dolj, în tot ce va urma, de la licitaţie la desfăşurarea contractului de execuţie a lucrărilor, pentru că vorbim despre un obiectiv important pentru noi, pentru locuitorii din Brabova“, a declarat Vergil Pleşea, primarul comunei Brabova.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii

Proiectul „Restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu“ are o valoare totală de 520.288,39 euro, din care 462.284,64 euro reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova şi a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare. Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcţiei, restaurarea elementelor din lemn, metal şi zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum şi executarea finisajelor interioare şi exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecţie a incendiilor şi antiefracţie. Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiţionale, dar şi echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.