CERT-RO: Guvernul României a lansat în această dimineaţă ‪#‎GovITHub‬, un program guvernamental dedicat digitalizării procesului administrativ.

0
597

IT-620x330GovITHub este programul guvernamental care îşi propune să creeze comunitatea celor care cred într-un viitor digital pentru România prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Un spaţiu în care cei cu talent şi spirit inovator se intersectează cu cei ce au experienţa şi rigoarea administraţiei publice, GovITHub reuneşte specialişti, antreprenori şi factori de decizie cu scopul comun de a rezolva probleme stringente ale serviciilor publice şi de a transforma modul în care statul interacţionează cu cetăţenii şi cu mediul antreprenorial

Specialişti din mediul IT – programatori, designeri, manageri de proiect, antreprenori în domeniu etc., sunt chemaţi să se alăture decidenţilor din administaţia publică centrală pentru a încerca simplificarea interacţiunii cu cetăţenii prin digitalizare, dar şi pentru a aduce un plus de inovaţie în acest domeniu dezvoltând servicii noi sau lucrând la îmbunătăţirea celor existente.

GovITHub este deschis tuturor celor care doresc să susţină activităţile programului devenind parteneri. Ne bazăm pe aceştia pentru promovarea programului către toţi actorii relevanţi.

Toţi cei care doresc să se implice efectiv în implementarea proiectelor şi care îşi exprimă disponibilitatea alocării unui număr de ore pentru proiectele propuse pot aplica voluntar pentru a deveni membri ai GovITHub.

Cei care doresc o implicare permanentă pot aplica pentru poziţiile full-time (fellowship) remunerate. În acest sens, ne propunem lansarea unui concurs pe bază de propuneri de proiecte pentru GovITHub, care se va finaliza prin selecţia a 10 fellows/bursieri pentru o perioadă de 6 luni.

Cu toţii vor avea statutul de membru al Hub-ului şi astfel se vor putea implica, pe lângă proiecte, într-o serie de activităţi comune şi vor avea parte şi de o serie de beneficii (training-uri, acces la platforme de dezvoltare etc.).

De asemenea, pentru dezvoltarea optimă a GovITHub se vor iniţia o serie de parteneriate cu diferite organizaţii non-guvernamentale, cu reprezentanţi ai industriei IT, cu comunităţile de IT şi antreprenoriat şi diferite instituţii ale statului.

Membrii aleg pentru reprezentare Comitetul GovITHub (CoRe), format din antreprenori, experţi şi membri ai administraţiei;
CoRe se reuneşte o dată pe lună pentru a analiza stadiul proiectelor. De asemenea, CoRE realizează un raport anual pe care îl prezintă într-un eveniment public – ITagora;
Coordonarea generală a programului se face de către Consiliul GovITHub din care fac parte vectori de imagine din comunităţile ţintă şi reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului (CPM).
Pentru a demara proiectul, vom porni cu un consiliu intermar, cu un număr limitat de persoane, care vor avea ca task extinderea acestui consiliu într-un mod transparent şi meritocratic.
Acest prim consiliu interimar este alcătuit din: Florin Talpes (BitDefender), Radu Georgescu (GECAD), Bogdan Iordache (HowToWeb), Andrei Avadanei (DefCamp), Dan Nechita (CPM), Radu Puchiu (CPM).
Consiliul va avea ca atribuţii: selecţia membrilor (atât bursieri cât şi voluntari); prioritizarea propunerilor de proiecte; consolidarea programului (definirea regulilor de organizare internă, asigurarea transparenţei şi a deschiderii programului, monitorizarea progresului).

Membrii GovITHub participă direct în implementarea proiectelor GovITHub. O poziţie de prestigiu, cu varii beneficii profesionale şi de imagine pentru cei selectaţi, calitatea de Membru GovITHub este echivalentul unui „fellowship” la nivel înalt. Membrii GovITHub sunt selectaţi pe durata a 6 luni, în regim de voluntariat (4 ore/saptamână) sau de fellowship (poziţie remunerată competitiv, full-time, la Bucureşti).