Totul pentru studenţi

0
138

Noul an universitar se aproprie şi pe şantierele deja aflate în lucru se munceşte cu spor, astfel încât, atunci când studenţii vor începe cursurile, totul să fie bine pus la punct. În foarte scurt timp, se vor demara lucrările de reabilitare la două dintre Căminele de la Agronomie şi se aşteaptă aprobarea bugetului pentru edificarea unei cantine la sediul central al Universităţii din Craiova şi cel necesar Căminului nr.9 din Complexul Mecanică.

La ultima conferinţă de presă, susţinută săptămâna trecută, rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ.dr.  Dan Claudiu Dănişor, a punctat, printre altele, şi nevoia ca studenţii să aibă parte de tot confortul, astfel încât să poată urma cursurile instituţiei de învăţământ superior: „Nu vorbim numai de ceea ce fac studenţii la cursuri, ci trebuie să avem grijă şi de ceea ce le oferim pe perioada timpului liber. Craiova, acum, se poate mândri că le poate pune la dispoziţie spaţii de recreere, cu atât mai mult cu cât s-a reabilitat centrul vechi. În ceea ce ne priveşte pe noi, conducerea Universităţii din Craiova, le vom asigura tot ceea ce ţine de confort. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să demarăm şi lucrările de execuţie la o nouă cantină, chiar în sediul central, care va putea să deservească, zilnic, circa 1.200 de clienţi. Nu mai vorbesc de reabilitările şi construcţiile de la Mecanică. Acolo este un adevărat şantier”.

O perioadă propice modernizărilor

Nimic mai adevărat. Am ţinut să vorbim şi cu directorul Direcţiei Administrativă şi Cămine – Cantine, ing. Georgică Ancuţa, care, foarte deschis dialogului, a precizat: „Suntem în plină derulare a modernizărilor la Căminele 1 şi 2 de la Complexul Agronomie, grupurile sanitare şi toboganul de gunoi făcând parte din procesul de reabilitare. Este vorba de o investiţie de circa 800.000 de lei. De asemenea, în toate căminele pentru studenţi ale Universităţii se vor face lucrări de igienizare. Aşteptăm bugetul, pentru a începe investiţia şi la cantina de la Rectorat şi la Căminul nr.9, de la Mecanică. Dar, dacă tot am amintit de Mecanică, acolo, la Căminul nr.8 şi la viitoarea clădire destinată laboratoarelor de cercetare, se lucrează de zor şi sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, să finalizăm execuţia. La Căminul 8 va fi un adevărat confort, similar cu celelalte spaţii de cazare, deja reabilitate şi date în folosinţă,  câte doi studenţi în cameră, în total – 200, faţă de 400, cât erau anterior. Practic, punem la dispoziţie 2.971 de locuri pentru studenţi, în cele 10 cămine ale Universităţii din Craiova”.

Se munceşte la Mecanică

La „Mecanică, lucrările se desfăşurau conform graficului, un adevărat şantier. Ca să intri pe frontul de lucru trebuie să respecţi regulile: treci de punctul de control, îţi iei echipamentul de protecţie (cască, vestă), mergi însoţit de unul dintre angajaţi şi poţi urmări cum se munceşte. Ieri, înainte de prânz, am intrat pe şantier. Cu greu am găsit pe cineva să spună câteva vorbe, deoarece cei mai mulţi erau prinşi în procesul de muncă. Unul dintre ei ne-a aruncat, în treacăt, câteva cuvinte: „Nu prea avem timpi de odihnă, trebuie să finalizăm lucrarea”.

Investiţiile au fost şi în trecut

Altfel, numai pentru 2014, Universitatea din Craiova a alocat 650.000 de lei pentru achiziţionarea de echipamente electrocasnice necesare în bucătăriile şi oficiile gospodăreşti de pe fiecare palier al căminelor care nu au prevăzute astfel de spaţii în camere, iar igienizările au continuat la fiecare spaţiu de cazare.