Peste 54 de milioane de euro au fost alocate programului de cooperare transfrontalieră dintre Grecia şi Cipru

0
377

Peste 54 de milioane de euro, din care 46 de milioane provin din Fondul european de dezvoltare regională, au fost alocate recent programului de cooperare transfrontalieră dintre Grecia şi Cipru. Nouă regiuni greceşti şi Cipru, în totalitatea sa, vor primi asistenţă pentru dezvoltarea economiei prin măsuri de ocupare a forţei de muncă, reabilitare a infrastructurii şi de protecţie a mediului.

Principalele priorităţi ale programului sunt : creşterea competitivităţii şi dezvoltarea antreprenoriatului; utilizarea eficientă a energiei şi promovarea transportului durabil; conservarea şi protecţia mediului, precum şi prevenirea riscurilor asociate. “Programele noastre de cooperare transfrontalieră arată în mod concret care este valoarea adăugată a Uniunii Europene. Mulţumită unui astfel de program, cooperarea activă va aduce multe avantaje celor ce trăiesc în zonele de graniță din Grecia şi Cipru: noi locuri de muncă, stimulente pentru activitatea de cercetare şi inovare, conservarea patrimoniului natural, precum şi tehnologii de înaltă clasă ce îmbunătăţesc calitatea vieţii şi furnizează noi sectoare de creştere regională.”, a precizat Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, într-un comunicat de presă, postat pe site-ul Comisiei Europene.

Interreg va finanţa peste 100 de programe de cooperare între regiuni

Noul program Interreg are ca scop creşterea competitivităţii prin sprijinirea antreprenoriatului, promovând utilizarea tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii şi acordarea de asistenţă IMM-urilor. El se axează şi pe modul în care regiunile pot conlucra pentru a reduce şi, chiar, inversa efectele negative ale schimbărilor climatice, prin investiţii într-o economie cu emisii reduse de carbon. În plus, programul contribuie la protecţia mediului, fie prin prevenirea riscurilor asociate, fie prin promovarea patrimoniului natural și cultural din regiunile în cauză. În perioada 2014-2020, Interreg va finanţa peste 100 de programe de cooperare între regiuni și între partenerii teritoriali, sociali și economici, cu un buget de peste 10,1 miliarde de euro.