Debranșările sunt tot mai puține / Craiovenii se întorc la Termoficare

2
485

 Deși SC Termo este într-o situație financiară grea, aflându-se acum în procedură de insolvență, se pare că locatarii se întorc la fosta regie. Cererile de debranșare de la rețea sunt mai puține decât anul trecut și există chiar și cazuri în care foștii abonați doresc rebranșarea la sistemul public. Descurajați de prețul mare pe care trebuie să îl plătească pentru montarea unei centrale pe gaze, cei mai mulți se răzgândesc și își cer dosarele înapoi. Specialiștii din cadrul Termo spun că separarea de la rețea, cu tot cu montarea unei centrale termice, costă în jur de 10.000 de lei pe apartament.

Dacă până acum craiovenii alergau vara să se debranșeze de la rețeaua de termoficare, se pare că trendul este acum unul invers. Începând din acest an, reprezentanții SC Termo SRL Craiova spun că numărul persoanelor care depun cereri să se separe de la sistemul public este ușor mai mic față de anul trecut, observându-se, din cifre, că locatarii s-au răzgândit în privința modalității prin care se vor încălzi în iarna care urmează. „Nu putem spune că numărul cererilor pentru debranșare au scăzut foarte mult, dar sunt în ușoară scădere față de 2014. Oricum, noi suntem pregătiți și preluăm toate cererile pentru a le analiza să vedem dacă îndeplinesc toate condițiile. Toți cei care au toate actele în regulă, evident că vor primi și acceptul nostru pentru debranșare”, a declarat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo SRL Craiova.

Cu 300 de cereri mai puțin

SC Termo a primit până acum aproximativ 700 de cereri de separare de la rețea, iar ca o comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul solicitărilor era de 1.000 de cereri. Mai mult decât atât, se întâmplă și un alt fapt curios. Reprezentanții Termo spun că nu toate persoanele care depun o cerere scrisă pentru debranșare mai ajung până acolo. Fiind descurajați de prețurile mari pe care le implică instalarea unei centrale pe gaze, sunt destui care renunță și își retrag solicitările chiar înainte ca Termo să-și dea ultimul aviz. „Ei depun cererile, dar nu toți ajung la debranșare. Își iau un avânt inițial și întreprind acest demers, dar apoi, când văd cât îi costă să-și schimbe operatorul, o lasă mai moale. Sunt multe persoane care vin și își retrag cererile spunând că nu mai doresc debranșarea după ce s-au interesat mai bine și ce costurile implică. Bine ar fi să se gândească mai mult înainte de a face acest pas către noi”, a mai spus Iordache.

Foștii abonați se reîntorc la Termoficare

În medie, pentru un apartament cu trei camere, situat în oricare cartier al Craiovei, costurile pentru debranșarea de la Termoficare și instalarea unei centrale termice se ridică la suma de 10.000 de lei. Se pare că locatarilor nu le mai convine, cel puțin în această perioadă, să scoată din buzunar o asemenea sumă și renunță la planul de trece la o nouă sursă de încălzire a apartamentului. O altă cauză ar fi și faptul că este obligatoriu ca locatarul să aibă facturile la întreținere plătite la zi, o condiție pe care nu o mai pot îndeplini mulți. Există și o altă curiozitate, în sensul că sunt și foști abonați care vor acum să renunțe la centralele termice pentru a reveni la Termoficare. „În general, este vorba de persoanele juridice. Sunt firme care inițial s-au debranșat, dar care acum doresc să redevină abonații noștri. Nu sunt cazuri multe, dar există și această situație”, a mai menționat directorul economic al SC Termo. Potrivit datelor furnizate de societatea de termoficare, un număr de 20.000 de apartamente sunt debranșate, dintr-un total de 85.000 de locuințe existente.

Contorizarea individuală nu își găsește clienți

Contorizarea pe orizontală este, din păcate, ultima pe lista locatarilor. Potrivit reprezentanților Termo Craiova, doar două scări de bloc din Craiova au trecut la contorizarea individuală, pe apartament. „SC Termo le-a făcut oferta, în sensul că ei trebuie să vină cu materialele, iar noi cu manopera, dar această măsură nu prea are succes. Doar două scări de bloc din tot orașul și-au schimbat distribuția agentului termic și am înțeles că au și rezultate, în sensul că le vine o factură mai mică decât atunci când aveau contorizarea pe verticală”, a mai spus Sorin Iordache. De această dată, nu costurile îi descurajează pe locatari, cât șantierul pe care trebuie să îl suporte. Potrivit specialiștilor, contorizarea pe orizontală presupune schimbarea tuturor conductelor din apartament, ceea ce implică și multe spărturi în pereți. Cum mulți și-au refăcut locuințele, o astfel de lucrare le-ar da din nou bugetul peste cap. Contorizarea pe orizontală a unui apartament dintr-un bloc cu patru etaje se ridică la suma de 2.000 de lei.

2 COMENTARII

  1. Iordache vorbeste sa nu taca, plus ca nu mai este director de ceva timp, ci contabil sef. Cum poate spune ca oamenii nu se mai debranseaza?! Omul habar nu are ce spune!

  2. De cand acest Iordache este director?! Este contabil, au trecut vremurile in care ii se canta in struna…

Comments are closed.