N-am avut ac de cojoc(ar)ul Stelei

1
388

Craiova n-a putut produce surpriza în Ghencea pustie, fiind depăşită de un adversar mai experimentat, mai pragmatic, care, dacă n-a avut în spate fanii, l-a avut pe arbitrul localnic, Cojocaru

Steaua Bucureşti – Universitatea Craiova 3-1

Au marcat: Popa 3, Sânmărtean 34, Varela 89 / Ivan 90.

Stadion: „Steaua“, fără spectatori

Steaua: Arlauskis 7 – Râpă 5, Szukala 6, Varela 7, Latovlevici 6 – Prepeliţă 6, Stanciu 5 (68 Chipciu) 6 – Popa 7, Sânmărtean 8, Pârvulescu 7 (63 Tănase) 5 – Iancu 6 (73 Keşeru) 6. Antrenor: Costel Gâlcă.

Universitatea: Brac 6 – Achim 6, Frăsinescu 6, Kay 6, Vătăjelu 5 – Madson 7, Nuno Rocha 5 (82 Ivan) 7 – Bancu 6 (60 Neacşa) 5, Ferfelea 5, Băluţă 5 (84 Herghelegiu) – Curelea 6. Antrenor: Jerry Gane

Arbitri: Adrian Cojocaru (Bucureşti) 4 – Mikloş Nagy (Cluj) 6, Adrian Mărginean (Aiud) 4.

Derby-ul nu şi-a regăsit atmosfera obişnuită, fiindcă la revenirea după 4 ani pe arena Stelei, Craiova a găsit Ghencea pustie. Stewarzi care încercau să pară ocupaţi, cameramani care pregăteau transmisia unui meci la care românii nu au avut acces pe stadion şi majoritatea nici la TV, oficiali care puneau la cale detaliile tehnice ca pentru un amical. Felix Grigore este mai îmbrăţişat în Ghencea decât va fi toată viaţa la Craiova, de la oameni de ordine la conducătorii rămaşi să-i suplinească pe Gigi şi Meme. Craiova coboară din autocar în fruntea cu căpitanul Curelea. „E dezolant, trist, parcă nu e meci oficial” îngaimă atacantul. Gane păstrează suspansul în privinţa primului „11” de parcă ar fi gata să şocheze cu mutările tactice şi e stresat mai mult să afle echipa Stelei. Gâlcă şi-i menajează pe Chipciu, Tănase şi Keşeru pentru returul cu Aktobe, în speranţa că vin iar zecile de milioane de euro. În schimb, Craiova are formula previzibilă, cu Nuno Rocha substituindu-l pe Mateiu. Ivan rămâne pe bancă şi avea s-o facă mult şi prost, fiindcă în cele 10 minute pe care le-a avut a demonstrat mai multe ca toţi într-un meci întreg. Alb-albaştrii sunt verzi, fiindcă observatorul nu este de acord cu combinaţia tradiţională a Ştiinţei. Dubioasă, oricum, opţiunea conducătorilor clubului acestui echipament, în pofida unui alb complet sau albastru complet care ne caracterizau. Nuanţa de „pădurari” nu-i prinde deloc pe „studenţi”. La oficială poposesc starurile: Craioveanu, Hagi, Iordănescu, Piţurcă, curioşi să vadă noua echipă a Craiovei şi să constate starea Stelei înainte de returul cu kazahii.

Gol prematur pe eroarea lui Nuno Rocha

Nu se deschiseseră încă laptopurile jurnaliştilor şi Adi Popa face 1-0. Nuno Rocha s-a trezit driblând spre propria poartă şi îşi poate asuma faptul că Ştiinţa a început meciul cu handicap. Centralul a ignorat un potenţial fault la acea fază. Bucureşteanul Cojocaru arbitrează Craiova la a doua deplasare consecutivă în capitală. Pe Giuleşti a închis ochii la un penalty clar la Mateiu, iar acum împinge Steaua spre un avantaj decisiv. Îi oferă apoi şansa lui Sânmărtean să-şi demonstreze măiestria dintr-o lovitură liberă, la care Brac putea doar să aplaude. E 2-0 în loc de 1-1, deşi Pârvulescu degajase mingea lui Nuno Rocha din spatele liniei porţii, la un corner. Dar Craiova n-a avut niciodată şansa unui arbitraj măcar echidistant în Ghencea, de ce ar fi avut-o acum? Şi la ultima victorie, acum 25 de ani, Moroianu prelungea cu 8 minute jocul, încercând să satisfacă regimul politic. La ultimul joc direct în Bucureşti, Mihai Costea făcea 2-0, dar asistentul Onicaş inventa un ofsaid şi Steaua avea să întoarcă scorul. Acum, un alt tuşier, Mărginean, a refuzat să se îndrepte spre centru, pentru a valida egalarea. Silvian Cristescu izbucneşte de la oficială: „Ne scoseşi mingea din poartă, haimanao!” Craiova n-avea să piardă neapărat din cauza arbitrului, dar la o echipă fără experienţă şi încropită într-o vară, contează orice detaliu, cu atât mai mult o manieră părtinitoare, care avea să fie menţinută până când Steaua şi-a asigurat victoria. Brac are reflex la un şut deviat al lui Latovlevici şi mai rămâne o doză mică de suspans. E o pâine caldă de înfulecat pe partea lui Râpă, dar Bancu parcă se teme să înfulece zdravăn din ea. Când îl „ia la mână”, de vreo două ori, fostul gălăţean nu are decât soluţia faultului. Ferfelea îşi bate joc de centrare încercând un gol imposibil, iar Steaua se gândeşte deja de pe drumul spre vestiare la meciul de Champions League.

Ivan, introdus prea târziu

Gane întârzie prea mult cu schimbările, deşi e 2-0 şi nu prea mai are nimic de pierdut. Intră „copilul” său, Neacşa, care mai dezamăgeşte încă o dată. Steaua e croită să menţină scorul, iar Craiova încearcă, dar poate puţin. Pe benzi, Băluţă şi Neacşa nu aduc pericol. Ferfelea coboară lângă Madson, iar Nuno Rocha se simte mai în largul său în spatele vârfului şi este oprit doar cu riscul unui „galben”. Ferfelea nu-l imită pe Sânmărtean din aceeaşi poziţie de care a profitat stelistul. Curelea nu scapă nici acum prilejul unei ratări de colecţie, plonjând spectaculos, dar înalţă mingea peste colţul gol al lui Arlauskis. Se face 3-0, fiindcă Varela este lovit în piept de minge la câţiva centimetri de poartă. E prea mult, iar Ivan simte că e momentul să-şi permită orice. Zbugheşte pe stânga şi marchează în stilul în care o făcea şi acum două luni, cu ASA Tg. Mureş, pe „Ion Oblemenco”. Îl chestionăm pe Gane de ce l-a ţinut pe puşti atât de mult pe bancă. „Mi-a fost teamă să destabilizez mijlocul. În plus, i-am dat o repriză pe Giuleşti şi nu a avut vreo ocazie”. Ciudate explicaţii, fiindcă dacă tot a afirmat că a venit în Ghencea să joace deschis şi Steaua avea 2-0 după o jumătate de oră, nu se mai justifica prudenţa. Prepeliţă se salută la final cu staff-ul Craiovei. „Nu cunoşteam prea mult echipa Craiovei, dar are potenţial, e normal să aibă anumite scăpări, practic majoritatea abia acum au venit” spune fostul căpitan alb-albastru.

Gane şi-a lăudat jucătorii şi a criticat arbitrajul

La final, Gane n-a avut decât reproşuri la adresa arbitrului Cojocaru. „A fost un meci frumos, deschis. Steaua a reuşit să înscrie foarte repede, fapt care a contat foarte mult. Pentru că atunci când iei gol în minutul 3 în Ghencea nu e uşor să revii. Cu toate că am încercat în permanenţă, dar a venit şi golul lor doi, printr-o execuţie superbă a lui Sânmărtean, care le-a adus o anumită linişte. În schimb, a doua repriză a fost mult mai bună pentru noi, am pasat mult mai mult. Ne-am creat ocazii, am avut momente importante la Ferfelea, când portarul lor a scos foarte bine, apoi Curelea a ratat. Un gol ne-ar fi dat încredere şi intram în joc. Nu am ce să le reproşez jucătorilor mei, pentru că au încercat. În schimb, arbitrul Cojocaru nu mi-a plăcut. Se putea dicta fault la primul gol al lor, am înţeles că am avut gol valabil şi multe decizii la limită le-a judecat în favoarea Stelei. Suntem la al doilea joc în campioant, suntem în perioadă de construcţie, dar prefer acest joc deschis, pentru că numai aşa putem creşte. Nu am reuşit să câştigăm, sper să ne luăm revanşa în retur, ştiţi ce înseamnă orgoliul oltenesc. Sper să spargem gheaţa cu Viitorul, pe Oblemenco. Mă aştept să vină suporterii, pentru că au văzut că în aceste două etape echipa joacă fotbal”.

Brandan s-a alăturat Craiovei

Argentinianul cu care Dan Petrescu a adus titlul la Urziceni, Pablo Brandan, a asistat la meci, dar nu fiindcă l-a cuprins nostalgia fostei echipe, Steaua, ci pentru că va îmbrăca tricoul Craiovei. A ajuns la 31 de ani, iar ultima dată a jucat în Israel, la Beitar Ierusalim. Jucător de mare experienţă, cerebral şi serios, sud-americanul are şi avantajul polivalenţei, putând evolua fundaş stânga, mijlocaş stânga sau închizător. „Am discutat cu Steaua, dar nu s-a concretizat nimic. De acum gândul meu este la Craiova, care m-a dorit şi mă bucur că mă întorc în fotbalul românesc la o echipă cu mulţi suporteri, pe care avem datoria să-i mulţumim cel puţin cu determinarea noastră. Trebuie însă şi răbdare, fiindcă la Craiova au venit foarte mulţi jucători noi” a spus Pablo Brandan. În cariera sa se mai regăesc echipe precum Huracan, Alaves, Independiente, Instituto Cordoba, Argentinos Juniors şi Liaoning (China).

1 COMENTARIU

  1. lasati-o mai incet, ca puteati veni cu tolba si mai plina de la bucuresti. deocamdata nu jucati nimic, desi luati o multime de bani, dar n-are nici cine sa va invete. gane va avea rezultatele pe care le-a avut cu corona. cu ce s-o fi remarcat acest antrenor in cariera de pana acum, in afara retrogradarilor? niste ageamii, atat jucatorii, cat si conducatorii! si va fi mare jale la final!

Comments are closed.