Angajaţii din instituţiile cu responsabilitate în “numărarea” cetăţenilor, chemaţi la datorie

0
339

În urma solicitării Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la actualizarea listelor electorale permanente, reprezentanţii Guvernului au adus, ieri, lămuriri în acest sens, precizând că “prin această verificare a listelor electorale din România, nimeni nu a restrâns şi nu intenţionează să restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român, fie că se află în ţară, fie în străinătate” şi că această discuţie “nu este despre dreptul la vot”. De altfel, premierul Victor Ponta a discutat, ieri, şi cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu despre ceea ce au de făcut în perioada următoare. Cert este că tot personalul din cadrul instituţiilor abilitate va fi chemat la lucru, astfel încât solicitarea CCR  să fie îndeplinită.

Comisiile interinstituţionale pentru evidenţa populaţiei se vor întruni cu scopul de a scoate din listele electorale permanente cetăţenii cu domiciliul în străinătate, persoanele decedate, dar şi pe cele care au renunţat la cetăţenia română. “Va trebui să lucrăm cu angajaţii noştri, ai Primăriei, care să verifice la domiciliu aceste lucruri. Din listă vor fi scoase şi persoanele care nu mai au drept de vot: cei condamnaţi, cei bolnavi psihic şi aceia care au renunţat la cetăţenia română. Este o muncă foarte grea”, a precizat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, imediat după videoconferinţa cu prim-ministrul Victor Ponta. Aceasta a mai spus că va întruni o comisie şi la nivelul instituţiei pe care o conduce “pentru a discuta toate aceste lucruri”. “Probabil că luni va apărea şi hotărârea de guvern şi sarcinile vor fi trasate mult mai clar, astfel încât administraţiile să ştie cu exactitate ce au de făcut. Vom angrena în această muncă deloc uşoară angajaţii primăriei, precum şi Poliţia Locală. Aceştia vor avea o foaie de la Primărie, prin care să precizeze că acesta este motivul pentru care sunt deranjaţi cetăţenii. Cu siguranţă, toţi angajaţii de la Serviciul Comunitar Local pentru Evidenţa Populaţiei vor veni la serviciu în perioada următoare”, a mai menţionat edilul Craiovei.

La rândul său, prefectul de Dolj, Elena Costea, a declarat că există o serie de raportări care vor trebui transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în vederea lămuririi problemelor cu listele electorale permanente. “Instituţia Prefectului împreună cu Consiliul Judeţean şi cu comunităţile locale vor depune toate eforturile pentru ca în cel mai scurt termen să dăm răspuns solicitării CCR”, a afirmat aceasta..

O situaţie inedită, neîntâlnită în România

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a caracterizat situaţia ca fiind una “inedită, cu care România nu s-a mai întâlnit”. “Ca atare, fiind o situaţie specială, trebuie luate măsuri speciale”, a spus acesta. Potrivit şefului administraţiei doljene, deşi este luna concediilor, la nivelul judeţului se va desfăşura un “mini-recensământ”, care va trebui să se încheie la sfârşitul acestei luni.

“Acest mini-recensământ înseamnă că la nivelul fiecărei primării va exista o comisie formată din primar, secretar, poliţist, cu o supervizare de la Prefectură, de la Consiliul Judeţean şi din alte părţi – vom vedea care va fi soluţia în perioada următoare – care să poată mearge la fiecare domiciliu şi care să se intereseze de persoanele care sunt trecute într-o listă care există deja la nivelul primăriei”, a explicat Ion Prioteasa, adăugând că, până cel târziu luni, să fie centralizate la nivelul Guvernului “toate situaţiile mai speciale”, pe care atât prefecturile, cât şi consiliile să le trimită, astfel încât în cursul zilei de marţi să aibă loc o şedinţă de Guvern în urma căreia să fie dată o hotărâre de guvern, pe care administraţiile să o pună în aplicare în zilele următoare.

Listele, gata la timp

“Suntem obligaţi ca în această perioadă de timp să prezentăm o situaţie reală şi să facem acest lucru cu transparenţă, de aceea şi pe plan local am făcut un apel către toată lumea să se implice, iar la fiecare primărie, dacă este cazul, să participe de la toate partidele, astfel încât să nu avem nici un fel de altfel de contestaţii. Desigur, nu o să cântărim cu cântarul de farmacie, pentru că niciodată la astfel de chestiuni nu cred că se poate. Însă, noi implicăm toate organele care îşi pot da mâna: Statistica, Evidenţa populaţiei, poliţia, jandarmeria, toţi cei care într-o perioadă foarte scurtă de timp pot să meargă în fiecare localitate şi în fiecare casă”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Prefectul de Dolj este de părere că în comunităţile locale primarii în special cunosc situaţia existentă pe teren, astfel încât, în cel mai scurt timp, listele vor fi finalizate, pentru a fi trimise la CCR. “Toate instituţiile vor lucra la capacitatea cerută”, a precizat aceasta.

          Întrebaţi dacă se vor lua măsuri împotriva vinovaţilor în cazul în care se dovedeşte că există erori grave în evidenţele privind populaţie, atât prefectul, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean au afirmat că scopul actualizării listelor nu este acela de a căuta vinovaţi, ci de a clarifica situaţia. “Nu vrem să căutăm vinovaţi şi să-i pedepsim, pentru că probleme sunt la nivelul întregii ţări”, a spus Prioteasa.

 

Ion Prioteasa, preşedintel Consiliului Judeţean Dolj:

“Curtea Constituţională, este, poate în opinia tuturor, în acest moment, instituţia cu cea mai mare credibilitate din România. De aceea, hotărârea pe care o va lua în data de 12 septembrie, trebuie pusă în aplicare de toată lumea, indiferent cum va arătă ea”.


“Este momentul ZERO”

“Dacă se va ajunge la o populaţie mai redusă decât cea din listele electorale, este clar că alegerile următoare – pentru că acestea nu au cum să se mai schimbe – vom avea mai puţini consilieri locali, mai puţini consilieri judeţeni, vor fi, cel puţin în această toamnă, mai puţini parlamentari, când vor fi europarlamentarele, la fel. Pe cale de consecinţă, vom avea, pentru fiecare localitate care raportează mai puţini cetăţeni, fonduri mai mici, întrucât distribuirea lor se calculează în funcţie de suprafaţa de teren în intravilan, numărul populaţiei şi gradul de absorbţie al taxelor de la cetăţeni. Deci, vom avea modificări privind banii care vin de la Bruxelles. Aşadar, vorbim de implicaţii foarte mari, dar trebuie să ne asumăm toate aceste lucruri. Este un moment zero şi vrem să ştim, în primul rând, câtă populaţie este în judeţul Dolj, şi în toată ţara” – Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

          “Dacă până acum s-au strecurat erori din vina unuia sau altuia, este cazul să le corectăm” – Elena Costea, prefectul judeţului Dolj.