„Avem nevoie de o renumărare şi de o reorganizare generală a României”

1
413

Liberalii salută hotărârea Curţii Constituţionale a României cu privire la amânarea deciziei asupra validităţii referendumului din 29 iulie, dar, mai ales, faptul că această decizie a fost luată pentru ca judecătorii să aibă timp suficient pentru a analiza datele României reale în comparaţie cu datele României din listele electorale. Aceştia consider că seriozitatea problemei reprezentate de alcătuirea listelor electorale permanente necesită într-adevăr un răgaz suficient pentru a lua decizia corectă cu privire la validarea referendumului. 

Ionuţ Stroe

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat, vineri, că în România este nevoie de o renumărare şi o reorganizare generală, nu doar de adecvarea listelor electorale permanente cu situaţia reală. Acesta mai spus că Guvernul a fost împiedicat, indirect, să facă operaţiunea de curăţare a listelor electorale din cauza scandalului extern uriaş pe care PDL l-a declanşat şi pe care ameninţa să-l continue dacă acestea s-ar fi aactualizat. „Nici nu vreau să îmi imaginez declaraţiile Monicăi Macovei de la Bruxelles, şi scandalul subsecvent, dacă, după impunerea cvorumului de către Curtea Constituţională, USL ar fi procedat la adecvarea listelor cu numărul real de cetăţeni români, diminuând astfel semnificativ numărul celor de pe listele electorale.În momentul în care reprezentanţi ai USL au cerut actualizarea datelor de pe aceste liste, pedeliştii au cerut, chiar zgomotos, să fie păstrate listele de la alegerile locale, asta deşi ştiau şi ei foarte bine, ca şi reprezentanţii Puterii, că pe listele electorale se află şi persoane decedate”, a spus deputatul Ionuţ Stroe.

Radierea persoanelor decedate din listele electorale, care se face conform HG 758/1993

Liberalul a atras atenţia asupra necesităţii modificării normelor care se aplică în procedura de radiere a persoanelor decedate din listele electorale, care se face şi acum conform art. 9 al HG 758/1993: “Radierea constă în bararea poziţiei respective cu o linie orizontală şi se efectuează cu pastă sau cerneală albastră şi nu conduce la schimbarea numărului curent. La rubrica Menţiuni se va trece motivul radierii şi numărul actului constatator, astfel: decedat, certifcat nr…./1993”. „Această lege a fost emisă într-o epocă în care tehnologia informaţiei nu reprezenta nici 5 la sută din ceea ce reprezintă astăzi, o epocă în care cel mai probabil listele erau încă scrise de mână. A impune în continuare radierea persoanelor prin ştergerea cu pastă albastră de pe o listă nominală, având consecinţă păstrarea numărului de ordine, este complet irealist şi în neconcordanţă cu dezvoltarea societăţii. Acest mecanism a permis perpetuarea pe liste a circa trei milioane de persoane decedate Pentru mine este evident că situaţia actuală, care implică luarea în evidenţă de către primării a persoanelor decedate, a locuitorilor care au emigrat şi a tot felul de categorii de populaţie fictivă, este tolerată şi perpetuată de primari pentru a menţine anumite beneficii ale primăriilor, precum fonduri de la bugetul de stat, număr de posturi pentru angajări ş.a.m.d.”, a mai spus Ionuţ Stroe. Deputatul dă exemplu unor comune care „au şi mai puţin de 1000 de locuitori, pentru care sunt cheltuite fonduri administrative pentru primărie, şcoală, servicii publice şi tot ceea ce mai presupune existenţa unei administraţii locale”.

„Reprezentanţii PDL nu trebuie să fie supăraţi că nu vor fi numărate şi persoanele decedate”

Ionuţ Stroe este de părere că soluţia ar fi ca aceste comune să fie alipite pentru a forma una singură, şi în felul acesta s-ar mări aria de contribuabili, şcolile ar deservi mai mulţi beneficiari, corpul profesoral ar fi mărit şi ar creşte posibilităţile de dezvoltare a elevilor în aceeaşi unitate şcolară: „Uniunea Europeană recomandă ca numărul de locuitori al unui oraş să fie de 20.000, iar al unui municipiu de 25.000 pentru un acces mai uşor la fonduri de dezvoltare. Pe când, în Dolj, nici un municipiu nu mai are o populaţie mai mare de 25.000 de locuitori, în afara Craiovei, ca să nu mai vorbesc de oraşe. Locuitorii acestor localităţi, dacă ar redeveni comune, ar avea şi avantajul plăţii unor taxe şi impozite mai mici, în afara celui de a avea acces mai uşor la fonduri de dezvoltarea socio-economică a comunităţii lor. Toate aceste lucruri trebuie făcute, toate sunt necesare pentru ca populaţia fictivă să nu mai apară pe listele electorale şi pentru ca Guvernul să poată lua cele mai bune decizii de guvernare, ştiind exact şi concret situaţia locală a populaţiei. În concluzie, reprezentanţii PDL nu trebuie să fie supăraţi că nu vor fi numărate şi persoanele decedate şi persoanele care şi-au schimbat domiciliul dintr-o localitate în alta. Starea de normalitate, pentru adevărata reconstrucţie a României, o reprezintă tocmai clarificarea acestor statistici şi concordarea României reale cu România de pe liste, aşa cum reiese şi din decizia Curţii Constituţionale”.

1 COMENTARIU

  1. Reorganizarea consta in primul rand eradicarea, cat mai aproape de 100%, a jafului din partea parlamentarilor, guvernantilor si acolitilor lor ! 23 de ani de conducere a tarii spre prapastie a facut ca, cuvantul politician sa fie asimilat cu cuvantul hot ! Porniti de la aceasta idee daca vreti sa faceti ceva din aceasta tara pusa pe butuci. Cand va treziti in fiecare dimineata, scoateti-va din minte gandurile cum ar fi “ce <> mai fac astazi sa-mi umflu conturile”.

Comments are closed.