Regizorii Patrik Lazić şi Sebastian Marina, premiaţi la Craiova

0
224

Pe 30 iunie 2018 s-a încheiat la Craiova cea de-a II-a ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori “Theater Networking Talents” (TNT), după patru zile cu un program cu spectacole, conferințe, lansări de carte și ateliere de lucru cu tinerii regizori. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Arte al Universității din Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova şi s-a desfăşurat graţie finanţării Ministerului Educaţiei Naţionale. Doi tineri regizori au fost premiaţi de juriul avându-i membri pe Charles Chemin, Bobi Pricop, Alina Epîngeac, Andreea Simona Negrilă şi Andreea Ciocîrlan şi de Juriul Elevilor.

Anul acesta selecția a reunit producții ale tuturor facultăților de teatru cu specializarea regie de teatru din România și două producții din țările vecine Bulgaria și Serbia. La Craiova au poposit studenți și profesori de la specializările regie teatru, actorie, teatrologie. Un mare impact între participanți l-au avut conferința regizorului Charles Chemin și a scenografului Adrian Damian și întâlnirea regizorului Bobi Pricop împreună cu Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu”, sub forma unui mic îndrumar pentru concursurile de proiecte pentru tineri regizori.

Membrii juriului festivalului, Charles Chemin – regizor, Bobi Pricop – regizor, Alina Epîngeac – critic de teatru, Andreea Simona Negrilă – scenograf, Andreea Ciocîrlan – regizor laureat TNT 2017, în urma deliberării realizate după vizionarea tuturor celor opt spectacole aflate în competiție, «au hotărât să acorde trofeul TNT 2018 pentru regie lui Patrik Lazić, pentru regia spectacolului „Antigona” de Sofocle, de la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad/Serbia, cu specificația că premiul constând în invitația de a regiza un spectacol în stagiunea 2018-2019 la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova nu poate fi acordat. Trofeul TNT este însoțit de recomandarea unanimă a membrilor juriului pentru conducerea Teatrului Național„Marin Sorescu” de a îl invita pe tânărul regizor să monteze un spectacol în stagiunea 2019-2020, după absolvirea anului al IV-lea / licență», au transmis membrii juriului festivalului.

Membrii Juriului Elevilor al festivalului, Iulia Didu, Ana Maria Berceanu și Emilia Ciobanu, în urma deliberării realizate după vizionarea tuturor celor opt spectacole aflate în competiție, au hotărât să îl premieze pe regizorul Sebastian Marina pentru spectacolul „Sub apă” de Ella Carmen Greenhil – coproducție Universitatea de Arte din Târgu-Mureș cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava / România.