Încă un trofeu pentru Germania! Campioana mondială a cucerit şi Cupa Confederaţiilor

0
162

După ce a câştigat Campionatul European de tineret, Germania a cucerit şi Cupa Confederaţiilor, prin victoria din finala cu Chile, scor 1-0.

FBL-CONFED-CUP-MATCH16-CHI-GERVenită fără starurile sale (Neuer, Kroos, Ozil, Muller, Hummels, Khedira), la Cupa Confederaţiilor, găzduită de Rusia, Germania şi-a adjudecat trofeul impunându-se, duminică seara, la Sankt Petersburg, în finala contra reprezentativei statului Chile (1-0), prin golul realizat de Lars Stindl (min. 20), bine servit de Timo Werner, la o greşeală a lui Marcelo Diaz.

Elevii lui Joachim Low nu au fost imperiali, ca în semifinala cu Mexicul (4-1), dar tinerii săi jucători au realizat o partidă realistă, care a primat spectacolului. Chilienii au început bine jocul, sub bagheta lui Vidal, Alexis Sanchez şi Vargas, creând dificultăţi defensivei germane. Cu toate acestea, Julian Draxler (min. 40 şi 56) putea majora scorul pentru echipa sa şi acelaşi lucru îl putea face şi talentatul Goretzka (min. 40+1). De fapt, s-au duelat „cea mai bună apărare” (două goluri primite), e vorba de reprezentativa statului Chile cu „cel mai bun atac” (11 goluri – Mannschaft). Cele două echipe se mai întâlniseră la 22 iunie, în grupă, la Kazan. Finalul partidei a fost electrizant, şi în timpul adiţional, Alexis Sanchez a executat o lovitură liberă de la 18 m, deturnată de vigilentul Ter Stegen. Chile n-a fost cea mai bună echipă la Cupa Confederaţiilor. Dar a dominat finala, reconfirmând filosofia lui Gary Lineker despre fotbal. Un singur minut – 20, i-a fost fatidic.

Cu 12 luni înaintea Campionatului Mondial din Rusia, Germania deţinătoarea trofeului anunţă o echipă tânără, din rândul căreia, cu siguranţă, Werner Timo, de la Leipzig, Leon Goretzka de la Schalke, dar şi Lars Stindl, de la Borussia Monchengladbach, se vor regăsi în viitorul lot lărgit.

Julian Draxler, desemnat cel mai bun jucător al turneului

Cel mai bun jucător al turneului a fost declarat Julian Draxler. Cel mai bun portar al turneului – Claudio Bravo (eroul din semifinala cu Portugalia). „Gheata de aur” a revenit lui Timo Werner – 3 goluri plus 2 pase decisive. În finala mică, Portugalia s-a impus cu 2-1 în faţa Mexicului. Cu 12 goluri înscrise, Germania a avut cel mai bun atac de la Cupa Confederaţiilor. Până în finala cu Chile, nemţii au primit însă gol în fiecare meci (3-2 cu Australia, 1-1 cu Chile, 3-1 cu Camerun şi 4-1 cu Mexic) jucat în Rusia. Premiul FIFA Fair Play a revenit Germaniei, care a încasat doar opt cartonaşe galbene în cinci partide, comiţând doar 66 de faulturi. De asemenea, a fost bine primită şi iniţiativa germană de a oferi tricouri cu numele Germaniei scris cu caractere chirilice. Federaţia Germană de Fotbal a primit un cerc de 10.000 de dolari, care va fi destinat exclusiv achiziţionării de echipament pentru sectorul juvenil.

„Momentul Jara”

În minutul 62 al finalei, fundaşul chilian Gonzalo Alejandro Jara Reyes (32 de ani), cu peste o sută de selecţii la Naţională, i-a administrat un cot în maxilar atacantului german Timo Wagner. Cum arbitrul de centru sârbul Milorad Mazic n-a observat gestul, şi nici n-a fost atenţionat de arbitrul de linie, s-a făcut apel la proba video. După câteva momente de aşteptare Gonzalo Jara a fost avertizat cu galben, deşi trebuia eliminat, mai ales că aplaudase ostentativ decizia arbitrului. Jara este un fotbalist care în cariera lui a trecut pe la echipele Huachipato, Colo Colo, WBA, Brighton, Nottingham Forest şi Mainz, de unde în 2016 a fost exclus din lot. Actualmente este înregimentat la Universidad de Chile. Conducătorii lui Mainz l-au dat afară tot după un gest sportiv, mult comentat, comis într-o partidă Chile –Uruguay, când l-a provocat printr-un gest golănesc pe Edinson Cavani. Recidiva lui Jara deja nu mai surprinde şi, la 32 de ani, lasă de înţeles că năravul din fire n-are lecuire.