Bugetul UE pentru 2017 : Plăţi în valoare de 134,9 miliarde de euro

0
560

kristalina_georgievaComisia Europeană a înaintat săptămâna trecută, proiectul de buget al Uniunii pentru 2017, ce include plăţi în valoare de 134,9 miliarde de euro. Principalele obiective pentru anul viitor vor fi susţinerea creşterii economice în Uniune şi contribuţia la ameliorarea provocărilor umanitare şi de securitate din vecinătatea Uniunii.

Astfel, vor fi acordate mai multe fonduri pentru investiţiile în creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitate, dar şi pentru protecţia frontierelor externe, consolidarea securităţii în interiorul şi în afara Uniunii, precum şi pentru politicile privind refugiaii şi tratarea cauzelor profunde ale migraţiei. Kristalina Georgieva, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru buget şi resurse umane, a declarat că UE se confruntă cu provocări majore. „În aceste timpuri grele, un buget al UE eficient şi bine direcţionat nu este un lux, ci o necesitate. Acesta poate facilita atenuarea şocurilor, stimulând economia şi contribuind la soluţionarea unor probleme precum criza refugiaţilor. Ca întotdeauna, ne concentrăm pe rezultate. Dorim să ne asigurăm că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu folos….”, a precizat Kristalina Georgieva.euro

Înfiinţarea pazei de coastă europene

Propunerea Comisiei prevede alocarea a 21,1 miliarde de euro pentru creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi competitivitate, 2,66 miliarde de euro pentru Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) şi alte 53,57 miliarde de euro pentru sprijinirea investiţiilor productive şi reformelor structurale. Totodată, a fost prevăzut un sprijin destinat agricultorilor europeni în valoare totală de 42,9 miliarde de euro. Proiectul de buget include o alocare de 5,2 miliarde de euro pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii şi abordarea crizei refugiaţilor şi a migraţiei neregulamentare, din care 3 miliarde pentru acţiunile de pe teritoriul UE, cum ar fi înfiinţarea pazei de coastă europene sau a unei agenţii pentru azil, şi 2,2 miliarde de euro pentru cele desfăşurate în afara ei.

Proiectul de buget pentru 2017 prevede două sume pentru fiecare program care urmează să fie finanţat: angajamente şi plăţi. Angajamentele se referă la finanţările care pot fi convenite prin contracte într-un anumit an, în timp ce plăţile desemnează sumele plătite efectiv. Bugetul UE reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Uniunii Europene. El are un impact pozitiv major datorită efectului de multiplicare şi accentului pus pe rezultate.