Ieri a avut loc ultima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, candidaţii trebuind să treacă peste ceea ce şi-au dorit: proba la alegere – Biologie, Chimie, Logică, Informatică, Fizică, Chimie, Geografie, Psihologie, Economie, Filosofie, Sociologie. În Dolj, cei mai mulţi s-au înscris la Biologie (2.315), la Filosofie fiind înscrişi numai 12 candidaţi. După ieşirea din sălile de examen, absolvenţii au dat semne de bucurie, semn că această probă nu a fost foarte dificilă. Au fost şi două eliminări din examen, ambele pentru încercare de fraudare.
Faţă de primele două probe scrise ale examenului de Bacalaureat, cea de ieri s-a arătat mai plină de speranţe pentru candidaţi. Am vorbit cu câţiva dintre absolvenţi, aceştia arătându-se mulţumiţi de ceea ce au făcut la BAC. În faţa Colegiului Naţional „Elena Cuza”, acolo unde a fost instituit unul dintre Centrele de Examen, un adolescent de abia ieşise din sală. Arăta fericit şi a fost de acord să ne dea câteva detalii: „Sincer, vă spun că a fost uşor. Ceva emoţii am avut, dar nici nu se putea altfel. Tot examenul mi s-a părut accesibil, dar, parcă, la Istorie a fost ceva mai dificil. Aş dori să urmez cursurile Facultăţii de Medicină, pe specialitatea Nutriţie, ceva diferit pentru ce mi-am ales la BAC, mai ales dacă am preferat, pentru ultima probă, Logica. Am încredere că va fi bine”, a declaratLiviu Ciorecan.
Puţin mai departe de el, alţi doi candidaţi, care par de nedespărţit. Unul este Cristian Mureşan, celălalt – Alexandru Moraru. Ambii au mers tot pe „Logică”, sunt mulțumiţi de ceea ce au scris în teze, dar nu sunt la unison în ceea ce priveşte cariera aleasă. Primul – „nu ştiu încă la ce facultate voi merge”; cel de-al doilea – „sunt hotărât să dau examen la Academia de Poliţie”. Ceva mai încolo, în faţa Colegiului Naţional „Carol I”, aceeaşi bucurie. „Pentru ultimul examen de la BAC, am mers pe Biologie, subiectele mi s-au părut accesibile, la fiecare probă” – Cristian Bîzdoacă. „Mi-am ales Fizica şi sunt mulţumit de ceea ce am realizat. Doresc să urmez Telecomunicaţiile, la Politehnica” Bucureşti – Gabriel Pitiş.
Ceasuri pentru copiat la BAC
Dar, din păcate, nu au lipsit incidentele. Astfel, la Colegiul „Ştefan Odobleja”, unde a fost constituit un Centru de Examen, unul dintre candidaţi a fost eliminat din timpul examenului, din cauza încercării de fraudare . Tânărul a fost surprins, ca în filme, în timp ce încerca să rezolve subiectele cu ajutorul unui ceas performant, conectat la Internet – „Felicitări pentru vigilenţa de care au dat dovadă asistenţii!”,a menționat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei judeţene de Bacalaureat. Culmea este că aceste echipamente pot fi achiziţionate prin reţelele de socializare, anunţul fiind următorul: „Vând ceas pentru copiat la Bacalaureat”. Cel de-al doilea caz de încercare de înşelare a vigilenţei asistenţilor a avut loc la Centrul de Examen care a fost constituit în incinta Liceului Tehnic de Transporturi CFR, unde unul dintre candidaţi a fost surprins cu telefonul mobil aflat în stare de funcţionare.
Peste 400 de absenţi
Vorbind strict tehnic, ultima zi a probelor scrise la Bacalaureat a fost expusă de prof. Nicuşor Cotescu: „Din cei 5.125 de candidaţi înscrişi, la proba de vineri s-au înregistrat 420 de absenţi. În afara celor două cazuri de încercare de fraudă, nu au mai fost evenimente neplăcute”. De acum, se aşteaptă afişarea rezultatelor, cea finală fiind pe 10 iulie.
CRISTI PĂTRU