Consiliul Judeţean Dolj se „primeneşte” printr-un proiect cu fonduri europene

0
285

Sala de ședințe și imobilul din strada „Jiețului” nr. 19-21, reabilitate și dotate în cadrul proiectului „Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa”

Craiova a primit, ieri, vizita unei delegații din Vratsa (Bulgaria), din care a făcut parte și guvernatorul districtului, Ventsislav Vasiliev, prilejuită de prezentarea, la Consiliul Județean Dolj, a unui proiect cu fonduri europene implementat în parteneriat, pe o perioadă de 30 de luni. Este vorba despre  „Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, cu o valoare totală de 3.280.442,27 de euro. Parteneri în proiect sunt Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de lider, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Biblioteca Regională „Hristo Botev” din Vratsa și Administrația Districtului Vratsa. Obiectivul este dezvoltarea durabilă a regiunii transfrontaliere, iar între beneficiile părții române se numără execuția de lucrări de reparații la sala de ședințe a Palatului Administrativ și reabilitarea imobilului din strada „Jiețului” nr. 19-21 – sediul Centrului Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, care a fost achiziționat de Consiliul Județean Dolj și va fi dat în folosință Bibliotecii Județene Dolj. De asemenea, cele două spații vor fi dotate cu echipament IT și mobilier corespunzător. Conferința de lansare a proiectului a fost urmată de o vizită a delegației bulgare la respectivul imobil, dar și la Aeroportul din Craiova, unde a fost primită de directorul Mircea Dumitru.

Conferința inaugurală a proiectului „Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa” i-a reunit, ieri, pe reprezentanții tuturor instituțiilor implicate. Astfel, alături de guvernatorul Districtului Vratsa, Ventsislav Vasiliev, la Craiova s-au aflat Elena Stoilova – director Dezvoltare Regională în cadrul Administrației Districtului Vratsa, și Sylvia Vrachovska – managerul Bibliotecii Regionale „Hristo Botev” din Vratsa. Doljul a fost reprezentat de Cristinel Iovan – vicepreședinte al Consiliului Județean, Ileana Măjină – directorul Direcției Afaceri Europene și Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean, și Lucian Dindirică – managerul  Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

„Am reușit să atragem peste 20 de milioane de euro prin diferite proiecte având parteneri bulgari”

În vizită la Aeroportul din Craiova

„Înainte de această întâlnire oficială am avut plăcerea să discut cu domnul guvernator și cu colegii domniei sale bulgari despre relațiile foarte bune dintre județul Dolj și Districtul Vratsa. Am făcut o trecere în revistă a posibilităților pe care cele două regiuni administrative le au în viitor pentru finanțarea unor proiecte comune. Avem un trecut care ne arată că această cooperare instituțională cu Vratsa, dar și cu alte districte din Bulgaria, a fost foarte bună. Am reușit să atragem peste 20 de milioane de euro prin diferite proiecte, ca urmare a acestei colaborări. Iar proiectul care ne reunește astăzi nu reprezintă decât o etapă în relațiile noastre”, a declarat Cristinel Iovan.

Acesta a apreciat existența Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, „care dă posibilitatea finanțării unor proiecte ale celor două comunități cu fonduri europene”, dar a subliniat totodată că „viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020, care prevede o componentă privind cooperarea transfrontalieră româno-bulgară, trebuie folosit cât mai bine de autoritățile din cele două țări”. „Pentru a reuși să facem acest lucru trebuie să îndeplinim o condiție esențială: legăturile dintre țările noastre să se păstreze la cel mai înalt nivel”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Dolj. Guvernatorul Districtului Vratsa, Ventsislav Vasiliev, l-a asigurat pe reprezentantul administrației doljene că această colaborare „va continua și în perioada următoare, iar în 2014-2020 vom dezvolta împreună și alte proiecte”.

Website comun cu informații culturale, financiar-economice și sociale pentru cele două comunități

Imobilul din strada „Jiețului” nr. 19-21

Proiectul vizează lucrări de reabilitare a spațiilor Centrului Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii din Dolj, dotarea cu echipamente IT și multimedia, dar și cu mobilier a acestora, construirea rețelei transfrontaliere virtuale de informare și comunicații prin realizarea unui website comun și a unei rețele consorțiale a instituţiilor informaţionale culturale care să aibă şi rol de prezervare a documentelor cu caracter istoric.

„Vom avea în primul rând un portal comun al celor patru instituții partenere, ce va cuprinde informații importante, care să unească cele două comunități. E vorba de informații atât culturale, cât și financiar-economice, ba chiar și sociale și ne gândim la locurile de muncă vacante în cele două regiuni. Bineînțeles, componenta cea mai importantă va fi cea culturală”, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Deosebit de important, în opinia sa, este faptul că o serie de cărți de patrimoniu aflate în bibliotecile din Dolj și Vratsa, ca și volume privind istoria Dunării, „vor fi scoase la lumină prin scanare la cele mai înalte standarde”. „De asemenea, în sediul bibliotecii doljene, ca și la celelalte instituții implicate în proiect, vor fi instalate sisteme performante de videoconferință, dar și de comunicații prin Internet pentru studenții români și bulgari, ele putând fi folosite gratuit”, a adăugat Lucian Dindirică.

Pe de altă parte, Ileana Măjină a remarcat că „acest proiect a început sub auspicii foarte bune” și s-a arătat încrezătoare că va fi unul de succes, o garanție fiind prezența, pentru prima dată la Craiova, a guvernatorul Districtului Vratsa, Ventsislav Vasiliev, și disponibilitatea declarată a acestuia pentru cât mai multe colaborări între cele două regiuni. „Vor fi multe rezultate benefice concrete. Vom dispune de echipamente absolut necesare, inclusiv pentru această sală de ședințe a Palatului Administrativ. Dar vor fi și beneficii spirituale”, a spus directorul Direcției Afaceri Europene și Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Dolj.

Valoarea totală eligibilă a proiectului se ridică la peste 3 milioane de euro

Contractul de finanţare nerambursabilă și contractul de cofinanțare pentru proiectul „Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa” au fost semnate pe data de 27 martie a.c. între Consiliul Județean Dolj, în calitate de partener lider, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, perioada de implementare a activităţilor fiind de 30 luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.280.442,27 de euro: 1.825.346,74 de euro aferente activităților implementate de Consiliul Județean Dolj, 1.103.331,19 de euro pentru cele ale Bibliotecii „Aman”, 206.698,03 de euro pentru Biblioteca Regională „Hristo Botev” din Vratsa și 145.066,65 de euro pentru Administrația Districtului Vratsa.

Din valoarea totală eligibilă a proiectului, 2.770.661,54 de euro (84,46%) reprezintă suma nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 426.457,49 de euro (13%) valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetele naționale, la care se adaugă contribuția proprie a fiecărui partener în valoare totală de 83.323,24 de euro (2,54%).

 

Activitățile principale ale proiectului:

  • Contractare execuţie lucrări de reabilitare a locaţiei principale – imobilul din Craiova, strada „Jiețului” nr.19-21;
  • Contractare execuţie lucrări de reparaţie pentru sala de şedinţe a Palatului Administrativ
  • Contractare furnizare mobilier pentru locaţiile din România şi Bulgaria
  • Contractare furnizare și punere în funcțiune echipamente IT pentru locaţiile din România şi Bulgaria
  • Contractare şi instalare punct de acces central
  • Contractare şi instalare aplicaţie pentru terminalul bibliotecii publice pentru reţeaua virtuală şi a licenţelor asociate
  • Contractarea unui domeniu şi găzduirea site-ului WEB
  • Recrutare personal tehnic pentru cele două locaţii
  • Contractare şi livrare echipamente multimedia pentru locaţiile din România şi Bulgaria
  • Activităţi de informare şi publicitate