Bacalaureat 2013: Matematica nu le-a mai dat bătăi de cap elevilor craioveni

0
283

Elevii care au absolvit clasa a XII-a au susţinut ieri proba scrisă obligatorie a profilului, majoritatea dintre aceştia alegând disciplinele Matematică şi Istorie. Considerată de majoritatea proba de foc a examenului şi aşteptată cu mari emoţii, Matematica nu le-a dat mari bătăi de cap elevilor craioveni, aceştia spunând că au reuşit să abordeze toate cerinţele baremului de punctare. Mulţi dintre ei au ieşit din examen uşuraţi şi încrezători în propriile cunoştinţe. “Eu am dat examen la Matematică, M1, şi mi s-a părut destul de uşoare subiectele, faţă de anii trecuţi. Dacă înveţi nu ai cum să nu obţii rezultatul dorit. Cred că voi lua peste nota 9. Îmi doresc să merg mai departe la Politehnică, aşadar tot matematica va fi baza”, a spus Alexandra, elevă a Colegiului Naţional Carol I din Craiova. În premieră, Ministerul Educaţiei a pregătit patru variante diferite de subiecte pentru elevii care au dat examenul de Bacalaureat 2013 la Matematică în funcţie de profilul pe care l-au terminat. Astfel, elevii de la real, tehnologic, militar şi pedagogic au dat examen la Matematică, absolvenţii de la uman şi de la filiera vocaţională susţin examenul la Istorie.

Subiectele pe care absolvenţii de liceu le-au avut de rezolvat au fost structurate pe trei mari cerinţe, fiecare cu mai multe sub-puncte. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. La Istorie, ultimul subiect le-a cerut absolvenţilor să realizeze un eseu de două pagini despre “formarea statului român modern şi evoluţia acestuia în secolul al XIX-lea”. “Am susţinut examenul la istorie şi nu mi s-a părut greu deloc. Mă aştept să iau cel puţin 9.50, probabil voi fi depunctată pentru că am depăşit limita de spaţiu. M-am pregătit cum trebuie, nu aveam cum să nu scriu, atâta timp cât am aprofundat materia ori de câte ori a fost nevoie pentru vreo teză sau vreo lucrare”, a spus o elevă a Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova.

4 candidaţi au fost eliminaţi din examen

Alexandrina Năstase

În judeţul Dolj, din cei 5.857 de elevi, patru au părăsit sala de examen în mod forţat, fiind surprinşi în timp ce încercau să se “inspire” din diverse surse, precum telefoane mobile sau fiţuici. “Astăzi (n.r. – miercuri) s-a desfăşurat proba la disciplina obligatorie, în funcţie de profilul şi specializarea absolvită, la Istorie sau Matematică. Pentru această probă au fost înscrişi 6.350 de candidaţi, dar 493 dintre ei au absentat, cei mai mulţi dintre ei la Matematică, la disciplina Istorie fiind doar 17 absenţi. Din nefericire, şi astăzi, dintre cei 5857 de elevi prezenţi, patru au fost eliminaţi, trei dintre ei la Matematică pentru că au intrat în examen cu telefonul mobil şi al patrulea la Istorie pentru că a fost prins având asupra sa o fiţuică. Nici o eliminare nu s-a produs din rea voinţă a supraveghetorilor, ci doar pentru că elevii au fost prinşi cu obiecte interzise de art. 56 alin. 2 din metodologia care se aplică de 4 ani. Sperăm ca măcar în ultima zi elevii să înţeleagă cât de mult pot pierde din acest motiv”, a declarat vicepreşedintele comisiei judeţene de examen, Alexandrina Năstase.