Sfaturi pentru folosirea eficientă şi sigură a banilor în vacanţă

0
126

Peste 2 milioane de români şi-au propus să plece în această vară în concediu, litoralul românesc fiind una dintre primele destinaţii alese. Pentru cei care au decis să îşi petreacă concediul în străinătate, Bulgaria, Turcia şi Grecia se numără printre ţările alese ca destinaţie de vacanţă. Suma medie pe care un turist român doreşte să o cheltuiască într-un concediu petrecut în ţară este de 140 EUR/persoană, în timp ce pentru un concediu petrecut în străinătate românii sunt dispuşi să plătească 410 EUR/persoană, reiese dintr-o analiză a echipei BCR Cercetare.

„Pentru a veni în sprijinul clienţilor şi a permite accesul cât mai facil la propriile lor resurse financiare, BCR are instalate pe litoralul românesc 68 de ATM-uri şi peste 200 de POS-uri”, se precizează într-un comunicat de presă al BCR. Totodată, BCR a pregătit pentru clienţii săi mai multe sfaturi pentru folosirea eficientă şi sigură a banilor în vacanţă, cum ar fi, de exemplu, folosirea cardului pentru plăţi la comercianţi. Comisionul este zero, este cea mai simplă şi sigură metodă de plată şi, în plus, se evită riscul de a pierde numerarul. Dacă este nevoie de numerar este bine să se utilizeze bancomatele propriei bănci. “Pentru cardurile de debit BCR retragerile de numerar de la oricare din ATM-urile din Erste Group au acelaşi comision ca ATM-urile BCR din România”, se mai specifică în comunicatul respectiv.

Asigurare complexă de călătorie

Reţeaua de ATM-uri a băncilor membre a Erste Group este de peste 6.300 de unităţi. Un alt sfat ar fi acela ca atunci când se ridică banii de la ATM sau când se plăteşte cu cardul să se acopere tastatura când se introduce codul PIN. Ar fi indicat să se folosească cardurile de credit pentru a plăti la comercianţi cumpărăturile de vacanţă beneficiind de perioada de graţie (până la 53 de zile în cazul BCR). Prin intermediul cardurilor de credit BCR sunt şi cumpărăturile asigurate pentru o perioadă de timp după achiziţionare. Pe de altă parte, dacă se foloseşte cardul Gold BCR pentru plata biletelor de avion, se beneficiază chiar de o asigurare complexă de călătorie gratuit. Turiştilor li se mai recomandă să urmărească cu atenţie extrasele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul Canalelor Alternative (internet şi phone banking) pentru a avea o mai bună evidenţă a banilor cheltuiţi şi pentru a se evita surprizele neplăcute. Cei care vor călători în afara ţării ar trebui să se asigure înainte de plecare că ştiu unde să sune în caz că ar avea probleme cu cardul: l-au pierdut, a fost furat, s-a blocat, există nelămuriri legate de sumele cheltuite.

 

BCR asigură serviciul de asistenţă carduri care funcţionează non-stop şi poate fi apelat la numerele 004.021.311.10.01 sau 004.021.311.02.16. Pentru orice problemă legată de utilizarea cardului se poate apela, de asemenea, şi linia unică de asistenţă carduri pentru toate băncile din România la numărul 004021CARDURI (004.021.227.38.74).