Masterplanul de deşeuri al Doljului a fost deblocat

0
366

Masterplanul de deşeuri al Doljului a fost deblocat, după ce primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a dat acceptul ca depozitul ecologic al Craiovei să fie folosit pentru sursă de depozitare a gunoiului din judeţ. Edilul-şef  susţine că nu se va ajunge la o suprasolicitare la Mofleni întrucât deşeurile vor fi compactate şi va scădea volumul de deşeuri.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă, pentru a anunţa că au făcut demersurile pentru deblocarea masterplanului de deşeuri, un proiect european cu o valoare de 50 de milioane de euro. Recomandându-se “o gazdă bună ce sunt”, Lia Olguţa Vasilescu a explicat că l-a invitat pe preşedintele Ion Prioteasa la Primăria Craiova întrucât a ţinut să participe la prima sa conferinţă de presă în calitate de primar: “Este prima mea conferinţă de presă şi, de aceea, l-am invitat special pe domnul preşedinte Ion Prioteasa. Pot să vă spun că am fost împreună la Bucureşti şi am discutat cu reprezentanţii de la POS Mediu despre masterplanul de deşeuri pe care vrem să-l deblocăm”, a explicat primarul.

Olguţa a semnat pentru Masterplanul lui Prioteasa

Urându-i un mandat “strălucit”, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat, la rândul său, că va exista o strânsă colaborare între cele două instituţii pe care le conduc şi că primul proiect comun este masterplanul de deşeuri: “Dintre proiectele majore ale Consiliului Judeţean unul a rămas în aer. Deşi de 5 ani lucrăm la el, deşi a fost foarte aproape să fie implementat, deşi 50 de milioane de euro au stat la uşa judeţului. Aceşti bani nu au putut să fie luaţi şi, cu siguranţă că dacă nu îi luăm de la comunitatea europeană, craioveanul va trebui să bage mâna în buzunar. Dacă nu facem acest pas, banii se întorc la Uniunea Europeană şi e păcat de munca pe care am depus-o până acum”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Patriotismul” lui Solomon a ţinut în loc proiectul

Potrivit primarului, masterplanul de deşeuri a fost blocat din cauza “patriotismului exagerat” al fostului primar, Antonie Solomon, care s-a pus în calea acestui proiect pe motiv că tot gunoiul din judeţ ar fi ajuns în depozitul ecologic de la Mofleni. “Fostului primar îi era frică că o să arunce tot judeţul gunoiul la Craiova. Nu va fi deloc aşa. Am discutat cu specialiştii şi ne-au asigurat că va fi aceeaşi cantitate de gunoi cât se depozitează acum numai din Craiova, pentru că tot gunoiul va fi compactat”. Singurul impediment ar putea fi cu transportul gunoiului din judeţe, primarul Vasilescu menţionând însă că a primit asigurări din partea primarilor localităţilor din Dolj că nu vor aglomera traficul în Craiova.

Prioteasa: “Depozitul de la Mofleni nu putea fi mutat”

Preşedintele Ion Prioteasa susţine că nici nu exista o altă variantă pentru rezolvarea problemei gunoiului, decât aducerea lui la Craiova. Acesta a explicat că s-a încercat mutarea depozitului de la Mofleni în alte două zone – la Breasta şi Sopot –, dar că autorităţile centrale în domeniu au respins această intenţie. “Am discutat ultima dată cu fostul ministru al Mediului, Lazlo Borbely, să mutăm acest depozit. Ne-a explicat că mai are cereri asemănătoare pentru mutare din partea altor 271 de localităţi şi că, dacă va da curs propunerii noastre, va trebui să fie schimbată întreaga legislaţie”. “Ne încăpăţânam degeaba şi nu era altă variantă. În plus, de anul viitor, Craiova trebuie să aibă staţii de sortare şi compost. Dacă nu, o să luăm amenzi foarte mari”, a explicat Vasilescu.

Va fi implementat în doi ani

Masterplanul  de deşeuri are o valoare de 50 de milioane de euro şi presupune crearea unei reţele de colectare şi transport a deşeurilor menajere din întreg judeţul. Proiectul a fost scris de Consiliul Judeţean Dolj şi nu a reuşit să fie implementat din cauză că beneficiarul nu a putut să demonstreze că deţine o sursă pentru depozitarea în condiţii de siguranţă a gunoiului. Potrivit preşedintelui Ion Prioteasa, proiectul a fost declarat acum eligibil, iar în următoarele luni se va lansa licitaţia de execuţie. Conform documentaţiei, are o durată de implementare de doi ani, timp în care trebuie să se amenajeze mai multe staţii de sortare, compostare şi transfer, să se reabiliteze 1470 de platforme de precolectare selectivă – dintre care 348 în Craiova, să se achiziţioneze peste 120.00 de compostare individuale pentru toate gospodăriile din Dolj şi peste 7.300 de containere.