Judeţul Dolj, sub cod portocaliu de caniculă până vineri

0
396

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, o atenţionare de cod portocaliu de caniculă în nouă judeţe din vestul României, printre care se numără şi Doljul, avertizarea fiind valabilă până vineri, 6 iulie. Potrivit meteorologilor, în această perioadă, în Banat, Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Transilvaniei, canicula va persista şi se va intensifica. “Disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37-38 de grade şi izolat 39 de grade, mai ales miercuri, joi şi vineri. În restul ţării se menţine cod galben de caniculă”, a precizat Ion Marinică, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Craiova. Judeţele aflate sub cod portocaliu sunt Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Dată fiind avertizarea de cod portocaliu de caniculă emisă de meteorologi, autorităţile trag un semnal de alarmă pentru ca populaţia să fie extrem de atentă în următoarele zile – inclusiv astăzi – din cauza temperaturilor mari.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Oltenia a solicitat luarea următoarelor măsuri: au fost reactivate punctele de prim-ajutor (în Craiova acestea se află la sediul Prefecturii Dolj, la sediul Palace al Primăriei Craiova, în Piaţa Centrală şi la sediul Serviciului de Asistenţa Socială din cartierul Lăpuş); a fost avertizată şi informată populaţia cu privire la măsurile ce trebuie luate în astfel de situaţii (evitarea expunerii la soare, consumul de lichide, protejarea de razele soarelui); monitorizarea în permanenţă a zonelor cu risc la incendiu şi luarea unor măsuri pentru prevenirea acestora; intensificarea controalelor efectuate de ITM la angajatori, pentru verificarea modului în care aceştia respectă legislaţia în vigoare privind protejarea angajaţilor în perioadele cu temperaturi ridicate; inventarierea surselor de apă la primării şi identificarea surselor suplimentare pentru populaţie şi animale; supravegherea permanentă a calităţii apei; interzicerea scăldatului în locuri neamenajate în acest sens; interzicerea focurilor în aer liber pentru arderea tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase, precum şi în zonele cu vegetaţie forestieră. De asemenea, este interzisă utilizarea focului la o distanţă mai mică de 100 m faţă de liziera pădurii, fără aprobarea organului silvic şi luarea măsurilor de prevenire; anunţarea urgenţelor prin serviciul unic 112.