Emoţii la cotă maximă! În Dolj, peste 5.400 de elevi susţin bacalaureatul la Matematică

0
892

Absolvenţii de liceu susţin astăzi proba obligatorie a profilului, care i-a pus pe candidaţi să aleagă între două discipline, în funcţie de specializarea pe care au urmat-o: Matematica pentru clasele de real şi tehnic şi Istoria pentru cele teoretice. 

În judeţul Dolj, peste 5.400 de candidaţi, din cei 6.684 de înscrişi, susţin examenul la Matematică. Emoţiile sunt foarte mari. Anul trecut, aproximativ 4.000 de elevi nu au reuşit să promoveze nici una dintre cele două sesiuni din cauza acestei probe. Problema a fost una naţională, atingându-se un număr-record de candidaţi nepromovaţi, de aproximativ 100.000 de elevi.

Examenul de astăzi se desfăşoară în 23 de centre de examen. Potrivit inspectorului şcolar Cerasela Cremene, secretarul comisiei de bacalaureat, „1.237 de elevi vor susţine proba la Istorie, iar 5.411 la Matematică”.

Doljul, pe locul al doilea la numărul de eliminaţi

Proba obligatorie a profilului începe la ora 9.00. Ca în fiecare an, este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte instrumente care ar putea fi utilizate pentru copiat. Comisiile de supraveghere sunt foarte vigilente. La proba scrisă de Limba şi literatura română, 120 de elevi au fost eliminaţi, din cauza tentativelor de fraudă. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cele mai multe cazuri de încercare de fraudă la bacalaureat s-au înregistrat în Bucureşti – 18, Dolj – 13 şi Caraş-Severin – 9. Judeţul Dolj ocupă, astfel, locul al doilea pe ţară la numărul de elevi eliminaţi pentru copiat.

Sancţiunile pentru copiat, valabile două sesiuni

Cei eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la examenele acestei sesiuni, pierd posibilitatea recunoaşterii notelor obţinute până acum şi nu mai au dreptul să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni. Potrivit metodologiei de bacalaureat, candidaţii au trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care s-a încheiat distribuirea acestora. Ei pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor. În centrele de examen vor avea dreptul să intre şi părinţii, numai dacă au solicitat şi au primit autorizare de acces.

Examenul se derulează sub cod portocaliu

Din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă estivală, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să întreprindă măsuri specifice în vederea asigurării condiţiilor optime pentru susţinerea examenelor naţionale. Aplicarea acestora trebuie corelată cu evoluţia regimului termic din zilele în care se desfăşoară probele de examen. Şi ieri a fost emis avertizare de cod portocaliu, valabil până vineri.

În acest sens, în centrele de examen şi de evaluare trebuie menţinut un sistem de ventilare corespunzător, în funcţie de posibilităţile şi dotările spaţiilor respective. De asemenea, este necesară asigurarea apei potabile pentru candidaţi şi membrii comisiilor, respectiv a asistenţei medicale pe toată durata desfăşurării probelor de examen. Comisiile judeţene vor monitoriza şi modul de desfăşurare a probelor de examen în cazul candidaţilor aflaţi în situaţii speciale şi care susţin aceste probe la domiciliu sau în spital.

Doi candidaţi susţin proba în condiţii speciale

Din cauza problemelor medicale, doi elevi din Craiova susţin proba obligatorie a profilului în condiţii speciale. „Unul dintre ei va da examenul acasă, iar celălalt la spital. În ambele cazuri motivaţiile sunt de natură medicală”, a declarat Cerasela Cremene, secretarul comisiei de bacalaureat.

Vineri – ultima probă a sesiunii

Sesiunea bacalaureatului din acest an se încheie vineri, 6 iulie. Elevii vor trăi ultimele emoţii ale examenului scris la proba la alegere din aria profilului şi specializării. În funcţie de notele obţinute la examenele scrise din această săptămână, candidaţii vor primi verdictul acestei sesiuni: „promovat” sau „respins”. Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, iar pe 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10-12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar pe 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Pe baza mediei de la bacalaureat, absolvenţii de liceu pot opta pentru admiterea la facultate.