CNP-ul votanţilor, înregistrat în computer pentru a împiedica votul multiplu / Duminică, 5 iunie: ziua în care se aleg primarii şi consilierii locali!

0
334

votCei 257.850 de craioveni sunt aşteptaţi, duminică, să-şi exprime votul pentru primar, consilieri locali şi judeţeni. În Dolj, sunt 579.628 de votanţi , care sunt aşteptaţi la celr 529 de secţii de votare. Noutatea acestui scrutin este că fiecare alegător va fi mai întâi verificat, pe baza CNP-ului şi al cărţii de identitate, în sistemul electronic de către operatorul desemnat, astfel încât să se evite votul multiplu. Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Craiova, judecător Gabriela Alexandroiu, susţine că votarea va merge puţin mai încet, dar că procedura este mult mai bună la acest scrutin.

Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, odată cu închiderea urnelor. Alegătorii vor primi trei buletine de vot: pentru consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanţi care vor fi aleşi la scrutinul de duminică. Astfel, consilierii locali şi cei judeţeni sunt aleşi pe bază de listă, iar primarii sunt aleşi în urma scrutinului uninominal.

„Procedura de vot are o noutate, în sensul că fiecare alegător care intră în secţia de votare trebuie să meargă mai întâi la operatorul desemnat special. Acesta va verifica, pe baza CNP-ului şi a cărţii de identitate, în sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi a votului multiplu, dacă este arondat secţiei respective şi dacă a mai votat. Abia după această verificare, primeşte buletinele şi merge să voteze în cabina de vot”, a explicat judecătorul Gabriela Alexandroiu, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Craiova.

Fiecare alegător va fi verificat în sistem

vot 1Dacă sistemul arată că un alegător a mai votat o dată, operatorul îi va comunica acest lucru. ”În acest caz, i se aduce alegătorului la cunoştinţă acest lucru, iar dacă totuşi insistă să voteze, trebuie mai întâi să completeze o declaraţie-tip prin care i se aduc la cunoştinţă consecinţele faptelor sale”, a precizat preşedintele BEC nr. 1, Gabriela Alexandroiu. În cazul în care alegătorul figurează în raza altei secţii de votare, acesta va fi îndrumat să meargă acolo.

Pentru ca buletinul de vot să nu fie declarat nul, ştampila cu menţiunea «Votat» trebuie să se aplice în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului. După aplicarea ştampilei, se îndoaie buletinele de vot şi se introduc în urne. Alegatorii trebuie să predea ştampila membrilor secţiei de votare, care au obligaţia să ştampileze actul de identitate, cu data scrutinului şi menţiunea «Votat».

Se votează numai la secţia de votare arondată

vot 2În Craiova, au fost amenajate 173 de secţii de votare, iar pe listele electorale permanente se regăsesc un număr de 257.850 de craioveni cu drept de vot, care sunt aşteptaţi la vot. „În cazul excepţional în care nu se regăsesc pe listele permante, fiind omişi dintr-o eroare, deşi figurează în raza administrativ-teritorială a secţiei respective, alegătorii cu pricina vor vota pe o listă suplimentară. Tot pe acea listă suplimentară votează şi preşedinţii, locţiitorii şi membrii secţiei de votare”, a mai spus judecător Gabriela Alexandroiu. Legea spune că, la aceste alegeri locale se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul îşi are domiciliul şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu.

În fiecare secţie de votare sunt şi nouă reprezentanţi ai partidelor politice, care au dreptul legal să îşi desemneze câte o persoană. Potrivit preşedintelui BEC nr. 1 Craiova, la secţiile de votare din municipiu au reprezentanţi următoarele partide politice: PSD, UNPR, PNL, ALDE, PSRO, PND, APC şi PER.