Maria Tănase, într-o expoziție-document deschisă la Casa Băniei

0
758

Documente şi mărturii de viaţă – ţinute, pălării, bijuterii, documente, fotografii, cărţi de vizită, repertorii de scenă, programe de spectacol, reviste şi articole –, adunate de Maria Tănase în cei 40 de ani de carieră artistică, pot fi văzute, de astăzi, într-o expoziție deschisă la Casa Băniei. Toate fac parte din Colecţia „Maria Tănase”, ce aparţine Muzeului Olteniei și cuprinde 1.300 de bunuri patrimoniale de o valoare inestimabilă care au aparţinut artistei, inclusiv documente originale. Vernisajul are loc la ora 11.00, evenimentul fiind prilejuit de Zilele Municipiului Craiova. Totodată, expoziția dedicată celei ce a rămas în conştiinţa naţională ca Pasărea Măiastră și Regina cântecului românesc precede Festivalul-concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” – ediția a XXIII-a, care va fi organizat în această toamnă la Craiova.

Intitulată Maria Tănase în memoria Craiovei”, expoziția este organizată de Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu Consiliul Local şi Primăria municipiului Craiova. Ea propune craiovenilor o incursiune în fascinanta Colecţie „Maria Tănase” deţinută de instituţia muzeală craioveană, constituită din 1.300 de bunuri patrimoniale de o valoare inestimabilă ce au aparţinut artistei.

O colecție cu 300 de fotografii, actele de naștere și de căsătorie

Este vorba despre costume populare, ţinute de scenă, obiecte personale, bijuterii, corespondenţă, tablouri, precum și documente originale donate de familia interpretei – certificate de naştere şi de căsătorie, testamentul artistei, cartea de muncă, legitimaţiile şi atestatele sale. Li se adaugă aproximativ 300 de fotografii ce surprind diverse ipostaze din viaţa cântăreţei: cu prietenii prin Bucureştiul de altădată, în spectacole la Teatrul „Alhambra”, în turneele din ţară şi străinătate, în campaniile de cercetare etnografică. Fotografiile existente evocă totodată peisaje, oameni, monumente şi momente din Oltenia, când Craiova, prin cântecul Mariei Tănase, a reuşit să ridice folclorul la rang de artă cultă.

Este expus vestitul costum popular purtat de artistă în turnee

Potrivit organizatorilor, piesa de rezistenţă a expoziţiei deschise astăzi la Casa Băniei este vestitul costum popular purtat de Maria Tănase în turneele sale artistice, datat în anul 1920, provenit din zona de nord a Olteniei, „de o sobrietate şi un rafinament aparte, alcătuit din ie (pânză de casă creaţă şi învărgată, decorată cu râuri pe piept şi mâneci, cusute cu arnici negru şi paiete), fustă (confecţionată din catifea neagră, decorată în mod inedit, cu flori stilizate realizate din coconi de mătase naturală şi paiete) şi brâu (catifea roşie brodată cu fir metalic auriu şi ciucuri metalici)”.

Între documente – paşaportul semnat de Regele Mihai

Printre obiectele unicat pe care vizitatorii le pot admira se mai regăsesc documente inedite din perioada Expoziţiei Internaţionale de la New York (1939), când Maria Tănase a fost aleasă să reprezinte cântecul românesc, cântând în faţa fostului preşedinte american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brâncuşi, respectiv paşaportul artistei semnat de Regele Mihai, extrase document din presa vremii din New York, şiraguri de mărgele, pălării de stradă şi scenă etc.). Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj aduce în spaţiul expoziţional obiecte specifice Festivalului „Maria Tănase”, ce onorează, la Craiova, memoria Doamnei Cântecului Românesc prin promovarea tinerilor cu dăruire pentru folclorul autentic.