Sug egida „Muzeul – O Școală Altfel”, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei (strada „Popa Șapcă” nr.8) desfășoară o serie de manifestări cultural-educative dedicate Zilelor Craiovei şi Zilei Internaţionale a Mediului (5 Iunie). Astăzi, la ora 12.30, vor avea loc deschiderea fotoexpoziţiei „Grădinile Orientului” şi conferinţa „Călătorii în Extremul Orient”, iar mâine, 5 iunie, ora 12.00, conferinţa „Coreea de Sud şi Japonia”.
Expunerile vor fi susţinute de conf. univ. dr. Carmen Gache, de la Facultatea de Biologie a Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi. Consacrată în domeniul ornitologiei, pasionată de cunoaştere şi mereu răspunzând la provocări, Carmen Gache a participat la multe evenimente ştiinţifice derulate în diverse regiuni ale globului. În luna iulie a anului 2014 a luat parte la Congresul Internaţional de Ornitologie care s-a desfăşurat în capitala Japoniei, Tokyo.
Cu acest prilej, a întreprins mai multe excursii în spaţiul nipon, călătorind apoi în Coreea de Sud, vizitând temple vechi şi grădini impresionante, urmărind, totodată, spectacolul urban oferit de ameţitoarele metropole asiatice: Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Seul. Noianul de impresii culese şi imortalizate în Japonia, dincolo de Poarta Torii, şi în Coreea, ţinutul dintre mări, suprapuse peste amintiri mai vechi, adunate din călătoriile de pe unele tărâmuri fascinante ale Chinei, constituie tema celor două conferinţe pe care le va susține la Craiova, precum şi suportul fotoexpoziţiei „Grădinile Orientului”.
«Prin intermediul acestor expuneri, participanţii la eveniment au prilejul să cunoască şi să pătrundă mai profund în peisajul, atmosfera, cultura şi splendorile îndepărtatului continent asiatic şi, de asemenea, să reflecteze la vechile proverbe japoneze „Piatra preţioasă dacă nu este şlefuită nu străluceşte” şi „Viziunea fără acţiune este un vis cu ochii deschişi. Acţiunea fără viziune este un coşmar”, care sunt şi motto-urile expunerilor propuse», menționează reprezentanții Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei. Printre beneficiarii activităţilor se află elevi ai Colegiilor Naţionale „Carol I şi „Gheorghe Chiţu” din Craiova, însoţiţi de profesorii Carmen Simeanu, Rodica Vladu și Simona Sanda.