Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în Parcul „Nicolae Romanescu”

1
450

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită anul acesta sub sloganul „Natura lucrează pentru tine! Respect-o, protejeaz-o, fii responsabil!”, a fost marcată, vineri, la Craiova, printr-o serie de manifestări organizate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, în colaborare cu mai multe unităţi de învăţământ din oraş. Astfel, Parcul „Nicolae Romanescu”, destinaţia preferată a craiovenilor iubitori de natură, a fost, ieri, gazda unui spectacol în care copiii au defilat într-o paradă a costumelor ecologice, s-au întrecut într-un concurs tematic de desene pe asfalt şi au pus în scenă un spectacol de muzică şi dans, fiind premiaţi la final cu dulciuri.

Sărbătorită anual la data de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Acţiunile organizate cu acest prilej se constituie într-un semnal de alarmă privind  efectele grave ale poluării mediului înconjurător şi într-un îndemn de salvare a patrimoniului natural şi conservare a acestuia pentru generaţiile viitoare.

«Sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Mediului şi cum puteam organiza acest eveniment fără copii – simbolul edificator pentru ceea ce însemnă viaţă pentru noi toţi. Este Anul Internaţional al Pădurii, prin urmare am decis să desfăşurăm acţiunea de astăzi sub motto-ul „Pădurea – sufletul viu al naturii”. Acţiunile pregătite împreună cu şcolarii şi preşcolarii sunt menite să atragă atenţia asupra importanţei mediului şi a impactului major al fiecărui gest al nostru. Este necesar să subliniem necesitatea luării unei atitudini protective faţă mediu, pentru că sănătatea planetei înseamnă sănătatea oamenilor. Spre deosebire de cei în vârstă, tinerii sunt mult mai receptivi la mesajele transmise, la solicitările de a participa la acţiunile de refacere şi conservare a mediului», a spus directorul executiv al ARPM Craiova, Monica Daniela Mateescu.

La eveniment au participat şcolile înscrise în Programul Mondial „Eco-Şcoala”, program în cadrul căruia, prin implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice, a părinţilor, se organizează acţiuni ecologice instructiv-educative complexe cu un ecou important în rândul comunităţii locale. Fiecare dintre aceste şcoli şi-au montat standuri de prezentare pentru a-şi promova şcoala, dar şi comportamentul responsabil faţă de mediu. Îmbrăcaţi în culori vii, copiii şi cadrele didactice, deopotrivă, au format un “lanţ viu” simbolic amintind că natura înseamnă viaţă.

Copiii au împărţit mesaje ecologice printre spectatori, reamintindu-le acestora că trebuie să fie responsabili şi atenţi faţă de mediul înconjurător:

  • Mai multe hârtii reciclate formează o nouă carte!
  • Decât să arunci gunoaiele pe jos, mai bine le pui direct în coş!
  • Cu mănuşi mă echipez, gunoiul să-l colectez, / În locul lui pun un copac, sunt sigur că ştiu ce fac!
  • Când sucul l-am terminat duc sticla la reciclat!
  • Un pom plantat, o floare sădită, un mediu curat, o natură înflorită!
  • Dacă s-a inventat coşul e bine să aruncăm gunoiul în el!
  • Unde nu este o floare, pune-o tu, unde este gunoi strânge-l, şi nu spune NU

 

1 COMENTARIU

  1. Merita felicitari ARPM Dolj pentru implicarea anuala in actiuni educative la care participa Eco Scolile si unitati scolare ,cadre didactice inscrise in diferite proiecte si programe de mediu. Un director care intelege ca educatia trebuie inceputa de la cea mai frageda varsta ,este un manager modern . Va felicitam si va dorim noi parteneri , idei noi de implicare in proiecte si programe a scolilor si gradinitelor.ARPM DOLJ este un loc in care Eco Scolile se simt f. bine.Multumim domnului ing. Popa Octavian care consiliaza si este deschis la propunerile coordonatorilor Eco Scoala. Impreuna vom reusi sa mentinem orasul curat si sa facem educatie folosind strategii noi de alfabetizare ecologica .

Comments are closed.