Liderii PD-L, acuzaţi că vor să desfiinţeze mişcarea sindicală

0
272

Ieri, la sediul Organizaţiei Judeţene a PD-L Dolj, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante sindicate şi patronate pe tema Codului Muncii. Din partea organizatorilor au participat liderii partidului democrat liberal şi directorii instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Sindicaliştii le-au reproşat parlamentarilor faptul că prin aplicarea noului Cod al Muncii, precum şi prin aplicarea Legii Dialogului Social, se desfiinţează mişcarea sindicală.

Victor Peţa, preşedintele BNS, filiala Dolj, a mai sugerat şi faptul că nu mai au loc negocieri, aşa cum se obişnuiau pe timpuri. „Noi considerăm că noul Cod al Muncii, coroborat cu Legea Dialogului Social, au un impact negativ asupra noţiunii de mişcare sindicală, adică aceste legi nu sunt bune. Legea Dialogului Social, din punctul nostru de vedere, este o lege nedreaptă. Diminuează negocierea colectivă la nivel naţional, iar în ceea ce priveşte negocierea la nivel sectorial, ea nu există”, a spus Victor Peţa.

Sugestie: Indemnizaţia liderilor să fie ridicată de la casierie

Deşi vicepreşedintele BNS, filiala Dolj, dorea să mai insiste asupra ineficienţei acestor acte normative, el a fost întrerupt de europarlamentarul Marian Jean Marinescu, care a întrebat în ce măsură aceste îngrijorări vizează liderii de sindicat şi în ce măsură vizează oamenii din sindicate. Pe de altă parte, senatorul Radu Berceanu, prezent, de asemenea, în sală, a venit cu o indicaţie care a inflamat mediul sindical, sugerând faptul că cel mai bine ar fi ca toate cotizaţiile să se strângă la casieriile societăţilor comerciale şi tot de acolo liderii de sindicat să-şi ridice indemnizaţiile.

„Senatorul Radu Berceanu şi Marian Jean Marinescu vor să desfiinţeze sindicatele… Asta e, domne! Acum am înţeles!” a ţipat din sală Constantin  Rada, liderul FSLI Dolj. Strigătul disperat al liderului de sindicat, care reprezintă interesul cadrelor didactice din judeţ, parcă nici nu a fost auzit, deoarece s-a trecut imediat la un alt subiect, fără să se dea explicaţii suplimentare. Reprezentanţii administraţiei publice locale au promis sindicaliştilor de la Ford întâlniri punctuale, săptămâna viitoare, atât cu angajaţii Ford, cât şi cu reprezentanţii companiilor subcontractoare, care vor încerca să aprecieze şi numărul de locuri de muncă ce se vor înfiinţa în perioada următoare.

Peste 350.000 de contracte de muncă

Secretarul general al PD-L Dolj, Ştefan Stoica, a venit în susţinerea Codului Muncii cu o prezentare succintă a datelor statistice. Directorul DRDP Craiova a precizat că de la intrarea în vigoare a Codului Muncii, la 1 mai, au apărut pe piaţa muncii peste 350.000 de noi contracte de muncă. Dacă sindicatele nu sunt de acord cu noul Cod al Muncii, nu se poate spune acelaşi lucru despre reprezentanţii patronatelor, care consideră că acesta este un cod flexibil, care a adus multe facilităţi mediului de afaceri. Cu toate acestea, şi patronatele au nemulţumiri, dar ele sunt legate de TVA-ul prea mare, de 24%, care nu face altceva decât să închidă societăţi. Astfel, de la începutul anului, numai în judeţul Dolj s-au lichidat 3.700 de firme.

Valentin Cristea, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Regiunea Oltenia, a venit cu o propunere pe care Radu Berceanu a considerat-o demnă de luată în seamă. Reprezentantul mediului de afaceri a sugerat că ar fi foarte bine ca toţi contribuabilii să solicite de fiecare dată bon fiscal, iar periodic să se ducă să le restituie şi să primească în contul lor 5% din TVA-ul de 24%. În perioada următoare, liderii PD-L se vor reîntâlni cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor şi vor încerca, susţin aceştia, să caute soluţii la problemele ridicate de invitaţi.