Investiţiile companiilor din Africa de Sud în România, o prioritate

0
492

Ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti, Pieter Swanepoel, s-a aflat, ieri, în prima sa vizită la Craiova, alături de secretarul politic al aceleiaşi ţări, Michele Pietersen. Diplomatul a mers la Primăria Craiova şi la Palatul Administrativ, unde a avut întrevederi cu oficialii locali şi judeţeni, cu care a purtat discuţii pe marginea eventualelor oportunităţi de colaborare. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, i-a făcut oaspetelui o scurtă prezentare a Doljului şi l-a asigurat pe acesta că va sprijini investiţiile pe care firmele sud-africane ar vrea să le dezvolte la nivelul judeţului. De asemenea, în cadrul întâlnirilor ce au urmat, cu prefectul judeţului, Nicolae Giugea, şi cu viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, Excelenţa Sa Pieter Swanepoel a primit încredinţarea că investitorii din Africa de Sud vor fi foarte bine primiţi în zonă. Oficialii i-au vorbit despre condiţiile pe care le poate oferi Doljul, din punct de vedere social, economic şi cultural, dar şi despre punctele pe care România şi Africa de Sud le au în comun.

„A fost o întrevedere extrem de interesantă. Consider că am pus bazele unei viitoare întâlniri, axate pe dezvoltarea relaţiilor economice, sociale, culturale, între judeţul Dolj, prin intermediul Ambasadei, şi Africa de Sud. I-am prezentat Excelenţei Sale ce înseamnă economia judeţului, ce putem face aici şi i-am vorbit despre faptul că nu am avut o evoluţie prea fericită în ceea ce priveşte dezvoltare economică în ultimii 20 de ani. Însă oportunităţile există la nivelul judeţului, le putem dezvolta şi am căzut de acord cu Excelenţa Sa că sunt multe asemănări între România şi Republica Africa de Sud. În primul rând, există dorinţa de dezvoltare economică, în baza căreia toate celelalte sectoare fiinţează”, a declarat Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, în cadrul conferinţei de presă organizate la finalul întâlnirilor.

„Ne concentrăm atenţia şi asupra altor oraşe”

La rândul său, ambasadorul Pieter Swanepoel a apreciat că vizita a fost una fructuoasă în ceea ce priveşte relaţiile diplomatice, în condiţiile în care legătura dintre ţara sa şi România a fost reluată în urmă cu trei ani, şi a mărturisit că doreşte să stabilească relaţii atât în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară. „Considerăm România o ţară foarte importantă, întrucât este membră NATO şi UE. Acum trei ani, Africa de Sud şi-a redeschis Ambasada în România şi pentru început am dorit să stabilim relaţii în Bucureşti. În ultima perioadă însă ne-am concentrat atenţia şi asupra altor oraşe. Am avut o serie de întâlniri cu prefecţi, cu primari, dar şi cu reprezentanţi ai camerelor de comerţ din ţară”, a afirmat ambasadorul sud-african.

Excelenţa Sa a precizat că în ultimii 10-11 ani investitorii din Africa de Sud au adus în România aproximativ 700 de milioane de euro şi că în prezent plasarea de capital a unor companii africane în România şi în Craiova reprezintă o prioritate. De altfel, discuţiile s-au concentrat şi pe investiţiile pe care le-ar putea face firmele române în Africa de Sud. „Cu siguranţă, în momentul de faţă Excelenţa Sa a identificat zonele în care pot să se extindă firmele din Africa de Sud în România. Pentru noi este foarte important să avem cât mai mulţi agenţi economici puternici în municipiul nostru, pentru că acesta este motorul oraşului: cu cât vom avea mai multe societăţi comerciale, care produc şi au angajaţi, cu atât bugetul municipiului va fi mai puternic. Asta ar presupune că putem genera şi mai multe investiţii în Bănie. Sperăm să ne vedem în scurt timp şi cu eventuali parteneri de afaceri la noi în oraş”, a declarat şi Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei.


Ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti, Pieter Swanepoel:

„Avem 1.500 de români care trăiesc în Africa de Sud. Cei mai mulţi dintre aceştia s-au mutat în ţara noastră în ultimii 10 ani. Sunt oameni foarte bine calificaţi. Vorbim de oameni de ştiinţă, matematicieni, specialişti în IT, medici, ingineri, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea Africii. Aşadar, trebuie să creăm oportunităţi de ambele părţi, pentru oamenii bine pregătiţi”.