127 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga

0
642

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează împlinirea a 127 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga prin organizarea unei expoziții de carte intitulată ̂ ̦ ̦ „ ̦ ”.

Personalitate impunătoare a culturii interbelice, Lucian Blaga a fost filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. S-a născut pe data de 9 mai 1895, în localitatea Lancrăm, județul Sibiu, în familia unui preot.
Copilăria i-a stat, după cum însuși mărturisea, „sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”. Până la vârsta de patru ani, Blaga nu a putut să vorbească, mai târziu autodefinindu-se „Lucian Blaga e mut ca o lebădă”.
De altfel, în „Hronicul și cîntecul vârstelor”, Blaga mărturisea că liniștea a fost o trăsătură definitorie a personalității sale: „Se întâmpla uneori să cad în tăceri fără ieșire. N-aveam puterea să le preîntâmpin și odată înființate n-aveam mijloc să le curm. În asemenea clipe, orice salt jucăuș al cuvântului îmi devenea cu neputință. Cuvântul nu mă mai servea… eu eram închinat tăcerii. Așa sunt eu, un om cu oareșicari liniști înlăuntru. Dar liniștile trec, și începe iarăși cuvântul, și după cuvânt vin din nou liniștile… “
Expoziția, organizată de bibliotecarii din cadrul Secției Depozit General, va fi disponibilă toată luna mai, în salonul expozițional de la parterul instituției.
Dintre titlurile expuse amintim :
-, . – ; ̧ ̆ ̂̆ , ̧ : ̂, 1995,
-, . – .- ̧ : , 1994,
-, . – ̧ .- ̧ : , 1993,
-, . – .- ̧ : , 1996,
-, .  – ̆ : ̧ ; ; ̧ ̆ .- ̧ : , [1997],
-, .  – .- ̧ : , 2006,
-, .  – ̧̆ ; ̧ .- ̧ : , 2000,
-, . – = ℎ; : ̧, , … .- ̧ : ̧ , 1998
-, .  – ̆ ̧ .- ̧ : , 1990, .