Bilanţ al poliţiştilor de la transporturi, pe primele trei luni ale acestui an

0
418

Polițiștii de la transporturi au acționat, în primele 3 luni ale anului, pentru protejarea persoanelor, a patrimoniului și siguranţa transporturilor.

În perioada ianuarie – martie 2021, polițiștii au desfășurat acțiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, în sectorul transporturilor feroviare, navale şi aeriene.

Un alt obiectiv urmărit de polițiștii de la transporturi a fost protejarea ecosistemului Dunării și a fondului forestier național, prin prevenirea și combaterea pescuitului ilegal și a delictelor silvice.

În domeniul transporturilor feroviare

În această perioadă, au  fost desfășurate 1.297 de acțiuni la nivel național, pentru prevenirea furturilor de la călători, din vagoane sau de la infrastructura feroviară, pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei, vagabondajului, prostituției, proxenetismului și comerțului ambulant, precum și pentru prevenirea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată.

În urma derulării acestor activități, au fost constatate 103 infracțiuni (24 judiciare, 72 economico-financiare și 7 de altă natură), fiind identificate 107 persoane care au săvârșit infracțiuni, din care 56 în flagrant, iar 3 persoane au fost reținute sau arestate.

De asemenea, au fost depistați 15 urmăriți, 151 de persoane cu semnalări, 6.404 călători frauduloși, 151 de străini fără drept de ședere și 93 de minori lipsiți de supraveghere.

Au fost aplicate 9.401 sancțiuni contravenţionale, în valoare de 2.012.950 de lei.

Totodată, în cadrul acțiunilor organizate, au fost confiscate 2.822.000 de țigarete, 280 de kg. de produse petroliere, 3 autoturisme, 298,48 mc. de material lemnos și 500 de kg de metale, valoarea acestora fiind de 8.503.000 de lei.

În primele trei luni ale anului 2021, Poliția Transporturi a cercetat în dosarele penale instrumentate, 473 de persoane, fiind soluționate 958 de dosare penale, dintre care 60 de dosare penale cu trimitere în judecată.

De asemenea, în această perioadă, în cadrul dosarelor penale instrumentate și pentru documentarea activității infracționale, au fost efectuate la nivel național, 343 de percheziții domiciliare la persoane bănuite că au săvârșit infracțiuni.

În domeniul transporturilor navale

În primele 3 luni, polițiștii au derulat 92 de acțiuni și 276 de controale, pentru protejarea ecosistemului Dunării și al lacurilor interioare navigabile, prin prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, precum și prin verificarea respectării legalității cu ocazia construcțiilor executate pe malurile fluviului Dunărea și ale lacurilor Snagov și Bicaz.

Astfel, au fost constatate 71 de infracțiuni de braconaj piscicol și 7 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor.

De asemenea, au fost aplicate 116 sancțiuni contravenționale, în valoare de 21.000 lei, a fost confiscată cantitatea de 612 kg. de pește, au fost indisponibilizate 17 ambarcațiuni pescărești, 15 motoare de ambarcațiuni și au fost confiscate 165 de unelte de pescuit interzise, din care 5 dispozitive electrice folosite la braconarea peștelui și plase monofilament cu o lungime de peste 2.000 de metri.

Totodată, în primele 3 luni ale anului curent, structurile de poliție transporturi navale, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, au desfășurat 38 acțiuni comune pe fluviul Dunărea, pentru siguranța transporturilor navale, prin prevenirea și combaterea infracționalității la regimul navigației civile. În urma acestor activități au fost constatate 19 infracțiuni la regimul navigației civile.

Pentru creşterea siguranţei şi securităţii navigației și eliminarea riscurilor ce ar putea să apară la constituirea, în perioada sezonului de iarnă, a parcurilor reci de nave sau a iernaticelor, Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Autoritatea Navală Română a organizat și desfăşurat activităţi comune de verificare şi control pe fluviul Dunărea, precum și în porturile fluviale.

În acest sens au fost derulate 128 de acțiuni și controale, fiind legitimate 270  de persoane, au fost verificate 12 parcuri reci/iernatice din zona de competență, 195 de nave, 167 de persoane cu atribuții de personal navigant, 30 persoane cu atribuții de pază a navelor și au fost testate cu aparatul alcooltest 30 de persoane din rândul personalului navigant.

Au fost constatate 37 de infracţiuni, dintre care 20 la regimul transportului naval, 9 privind pescuitul şi acvacultura, 4 incriminate de Codul Penal, 2 la Legea Apelor și 2 prevăzute de alte legi.

Tot în acest context, au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.450 de lei și au fost indisponibilizate în vederea confiscării 14 unelte de pescuit și 247 de litri de motorină.

În domeniul protejării fondului forestier

Sub coordonarea Direcției Poliție Transporturi, la nivel național, polițiștii au desfășurat 214 acțiuni și controale în domeniul silvic și au verificat 667 de obiective (auto, depozite de material lemnos, exploatări forestiere, centre de prelucrare a materialului lemnos, etc.).

În urma verificărilor efectuate, au fost constatate 20 de infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, au fost aplicate 75 de sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010, în valoare de aproximativ 150.000 de lei și a fost confiscată cantitatea de 658 mc. de material lemnos, în valoare totală de 195.000 de lei.