Patrimoniul Cetății Alba Carolina, pus în valoare de Gala Premiilor UNITER

0
255

Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXVI-a ediţie, eveniment la care vor fi prezenţi peste 250 de artişti, se va desfăşura, luni seara, în Alba Iulia, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice “Sfântul Mihail”, într-un pavilion transparent pentru a pune în valoare patrimoniul arhitectural şi istoric al Cetăţii Alba Carolina.

“Dacă ne uităm în istoria Galei Premiilor UNITER, în ultimii ani am încercat să mergem în acele oraşe unde am fost invitaţi şi împreună cu decidenţii locali şi artiştii din acel oraş să promovăm la nivel naţional nu numai Premiile Galei UNITER, ci realitatea artistică, locurile de patrimoniu din oraşul unde mergem, din regiunea unde mergem. (…). Vom reuşi să arătăm o faţă frumoasă a României, asociem valoarea cu istoria”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, directorul executiv al Galei, Aura Corbeanu. Ea a anunţat cu acest prilej că următoarea ediţie va avea loc la Cluj-Napoca.

Gala, care va desfăşura luni seara, de la orele 20,00 la 24,00, va avea loc pentru a doua oară în istorie, după ediţia din 2007 de la Sibiu, într-un pavilion, care, de această dată, este unul transparent, pentru a avea o scenografie naturală. “Ne dorim să putem să vedem prin acest cort transparent (…), să avem o scenografie naturală, şi anume Cetatea. (…) Pavilion transparent nu găseşti în România, cortul fiind adus din Germania”, a spus Aura Corbean.

Ea a menţionat că Gala Premiilor UNITER, care va fi transmisă în direct de televiziunea publică, va fi structurată pe patru părţi. Aura Corbean a menţionat că jurizarea se va termina doar cu o jumătate de oră înainte de Gală, subliniind că artiştii nominalizaţi vor şti cine sunt câştigătorii premiilor doar atunci când ele vor fi anunţate public. “Avem peste 250 de invitaţi”, a precizat directorul executiv al evenimentului.

Gala Premiilor UNITER se desfăşoară practic în debutul Festivalului Internaţional de Teatru “Poveşti”, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. “Este un festival important pentru că conţine un eveniment pe care eu l-am visat, şi iată că s-a întâmplat, şi anume Gala UNITER, care anul acesta, la cea de-a XXVI-a ediţie, va avea loc la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina”, a spus directorul manifestării, Ioana Bogăţan.

De altfel, o parte din spectacolele nominalizate în cadrul Galei vor fi incluse în programul festivalului de la Alba Iulia, care se va desfăşura în perioada 7 – 13 mai. (Sursa: Agerpres)