Nunta oltenească, într-un spectacol… de pomină!

0
535

MT spectacolCă oltenii sunt oameni plini de viaţă, care ştiu să petreacă, s-a dus demult vestea. Că au frumoase tradiţii şi obiceiuri de nuntă – încă respectate de săteni! – iarăşi este cunoscut, cu jocuri dinamice şi cântece pline de tâlc. Din dorinţa de a reaminti bătrânilor toate aceste rânduieli şi a le face cunoscute şi celor mai tineri, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” le aduce în scenă, într-un spectacol… de pomină! Se intitulează chiar aşa, „Nuntă de pomină la olteni”, şi va fi prezentat joi, 11 mai, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Orchestra sub conducerea muzicală a lui Cristian Pîrlea, formaţia de dansuri şi cei mai îndrăgiţi solişti vocali vor aduce publicului atât voia bună, cât şi ineditul unor secvenţe din ceremonialului nunţii şi emoţia unui astfel de moment. «Este tot ce ne dorim: să vă trezim amintiri, să vă sensibilizăm şi să vă dovedim că „Maria Tănase” este un ansamblu care poartă peste timp respectul pentru tot ce înseamnă tradiţie, cântec, joc şi port popular», a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Niculina Stoican, manager interimar al instituţiei şi, totodată, solistă în spectacolul de peste o săptămână. Biletele se găsesc la sediul ansamblului (strada „Crişului” nr. 9) şi la Agenţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, la preţul de 40 lei, cu reducere la 30 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Premiera „Nuntă de pomină la olteni” nu este însă singurul eveniment al lunii mai. Participarea dansatorilor la două festivaluri internaţionale – unul în Maroc, altul în Statele Unite ale Americii – şi demararea proiectului «Ateliere de folclor la „Maria Tănase”», adresate tinerilor, au fost anunţate, tot ieri, de conducerea instituţiei.

conferinta presa (6)
Niculina Stoican, Gabriela Rusu-Păsărin şi Ionel Garoafă

Atmosferă de sărbătoare cu cei mai îndrăgiţi interpreţi!

Spectacolul „Nuntă de pomină la olteni” scoate din nou, din cufărul bunicilor, vechi tradiţii populare, cândva păstrate cu sfinţenie, ca toate rânduielile tradiţionale, azi mai rar întâlnite în forma lor de odinioară, unele chiar necunoscute tinerilor. „Ne dorim ca de acolo, din public, să vă amintiţi, privindu-ne, de copilărie, de vremurile pe care sunt convinsă că le-aţi trăit fiecare dintre dvs. participând la o nuntă oltenească. Să vă amintiţi de bunici, să vă amintiţi de socri, de naşi, de cuscri, de nuntaşi, de tradiţiile obiceiurile fiecărei subzone a Olteniei din care dvs. veniţi”, a declarat, ieri, Niculina Stoican, manager interimar al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Atmosfera de sărbătoare va fi adusă spectatorilor de artişti îndrăgiţi:  Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, împreună cu orchestra condusă de Cristi Pîrlea şi dansatorii ansamblului, coregrafia aparţinându-i maestrului Ionel Garoafă.

„Am dorit să realizăm un spectacol care să vă surprindă, să revigorăm aceste secvenţe inedite din ceremonialul nunţii”

Scenariul şi regia spectacolului sunt realizate de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator de emisiuni, timp de 25 de ani, la Radio Oltenia Craiova, în prezent conferenţiar universitar şi realizator în cadrul Grupului Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune. „Am dorit să realizăm un spectacol care să vă surprindă, să revigorăm aceste secvenţe inedite din ceremonialul nunţii, având două componente importante. Pe de o parte, fiecare spectator să se identifice cu acele momente din ceremonialul nunţii, de la punerea la cale a unei căsătorii şi până la petrecerea naşilor acasă, după încheiere nunţii. Pe de altă parte, am dorit să aducem în scenă, ca elemente de noutate, aspecte inedite din ceremonialul nunţii, aşa cum eu le-am reperat în cercetarea de teren de 25 de ani”, a explicat Gabriela Rusu-Păsărin.

«Este o întoarcere în timp pentru bătrâni, să îşi revadă nunta aşa cum o ştiau cândva. Este un model pentru tinerii de acum care văd o comparaţie între „seara burlăciţelor” şi „fedeleş” şi nu ştiu care sunt elementele ce diferenţiază cele două momente. Altfel identice, numai că imixtiunea modernismului şi a urbanului a generat petrecerea burlăciţelor, dar fedeleşul a rămas şi bătrânii îl ştiu…», a adăugat aceasta. Gabriela Rusu-Păsărin a mai spus că nu a ştiut ce înseamnă „mătăuz” până nu a fost în nordul Olteniei şi a aflat că este vorba despre „buchetul de mireasă care se face sâmbăta seara, la fedeleş”. S-a lămurit, tot în cercetările de teren, şi cum este un aperitiv oltenesc: „Cu murături, pâine în ţest şi ţuică. Atât!”.

***

Poftiţi, aşadar, la o „Nuntă de pomină la olteni”, să vă veseliţi cu cântece cunoscute de petrecere şi cu dansuri populare aşa cum erau jucate odată de bătrânii noştri, cu obiceiuri ca fedeleşul, împodobirea bradului, bărbieritul mirelui, îmbrăcatul miresei, ruperea turtei, udatul miresei şi nu numai.  Nu întâmplător spectacolul va avea loc pe 11 mai: înainte, nunta începea joia, odată cu cernutul făinii pentru colaci, şi ţinea până marţi!

***

Duc jocurile populare în Maroc şi S.U.A.!

Spectaculoase pentru oricine le vede, jocurile populare româneşti vor fi prezentate de dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” peste hotare, în cadrul a două festivaluri internaţionale care vor avea loc în perioada 12-16 mai. Câte patru perechi de dansatori vor ajunge la Agadir, în Maroc, iar alte patru – la New York, în Statele Unite ale Americii, la Festivalul „Ziua României pe Broadway” (Romania Day on Broadway”). „Avem emoţii, pentru că e vorba de programe intense. Dar sperăm că vom face o surpriză plăcută…”, a declarat maestrul coregraf Ionel Garoafă. Evenimentul de peste ocean, susţinut de Institutul Cultural Român din New York şi de Ambasada României în S.U.A., este unul de tradiţie, desfăşurându-se în aer liber, într-un cadru autentic românesc, dar şi într-una din cele mai frecventate zone ale metropolei americane, care atrage un număr imens de turişti din toată lumea.

 ***

Din toamnă, tinerii craioveni sunt aşteptaţi la ateliere de folclor

Un nou proiect va începe în această toamnă la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”: ateliere de folclor pentru tineri. Potrivit managerului interimar Niculina Stoican, se încearcă, astfel, atât promovarea instituţiei şi a specificului activităţii sale, cât şi „crearea unei pepiniere pentru formaţia de dansuri şi cea muzicală”. Atelierele folclorice (jocuri populare şi solişti vocali) se vor desfăşura pe trei categorii de vârstă, timp de un an. Cursurile vor avea loc contracost, săptămânal, la sediul ansamblului din Craiova (strada „Crişului” nr. 9), la final tinerii primind o diplomă de participare. Înscrierile vor începe în perioada următoare, iar atelierele, după vacanţa de vară a elevilor.