Face Craiova jocul rivalelor sau îşi urmăreşte propriile interese?

0
86

Fără obiectiv în finalul acestui campionat, Universitatea se poate menaja pentru returul semifinalei Cupei României şi pentru derby-ul cu FCSB şi astfel să alinieze o formulă experimentală cu Viitorul

craiova

Disperat că îi poate sufla titlul o echipă de copii, cu un buget de 3-4 ori mai mic, care i-a şi cedat cei mai buni jucători până acum, Gigi Becali se agaţă de speranţa că Universitatea Craiova o va încurca pe Viitorul în acest week-end. „Craiova este în formă are obiectiv, poate lua locul 3, aşa că va trage tare cu Viitorul” anunţa patronul FCSB. Şansele Craiovei la podium sunt însă doar teoretice. Iar dacă Dinamo scoate sâmbătă măcar 1 punct în Gruia, atunci nici măcar matematic Ştiinţa nu mai poate ajunge pe locul 3, deoarece dinamoviştii au avantajul meciurilor directe. Practic, Craiova nu mai are obiectiv în acest final de campionat. E aproape imposibil ca Astra să câştige ambele meciuri şi să o depăşească, iar locul 4 sau 5 reprezintă acelaşi lucru, atât din punct de vedere al banilor din drepturile TV, cât şi în privinţa intrării în Europa League, întrucât CFR Cluj oricum nu participă în competiţiile UEFA. Unicul obiectiv al alb-albaştrilor este legat de Cupa României, atât ca trofeu în palmaraes, dar şi pentru intrarea mai târzie în competiţiile europene. Dacă ar câştiga Cupa, Universitatea va debuta în Europa League cu 3 săptămâni mai târziu, direct în turul 3 preliminar. Dacă Astra şi-ar adjudeca trofeul, oltenii ar fi primii care ar debuta în cupele europene, pe 12 iulie, în turul 2 preliminar.

Precedentul Neţoiu

Aceasta fiind situaţia, dacă va alinia cea mia bună formulă şi o va încurca pe Viitorul în meciul programat duminică, la Piteşti, Universitatea nu va face decât să-şi ajute marile rivale, Dinamo şi FCSB. Oricum, pe aceasta din urmă a ajutat-o din plin până acum, pierzând toate meciurile directe şi punând piedică pe rând contracandidatelor la titlu, Viitorul, Dinamo şi CFR Cluj. Ştiinţa a jucat contra propriilor suporteri în anul 2002, când, în ultima etapă, a învins-o pe FC Naţional şi a trimis titlul în Ştefan cel Mare, deşi 30.000 de olteni prezenţi la meci au vrut ca oaspeţii să câştige. Atunci, Craiova era practic satelitul lui Dinamo, în faţa căreia pierdea orice meci, dar şi cei mai buni jucători. Imediat după acel joc, toată echipa Craiovei a ajuns la Dinamo, cu excepţia lui Marius Sava.

Deja suporterii olteni au luat atitudine şi pe toate reţelele de socializare au solicitat echipei să nu-i facă pe marii rivali campioni. Nu se pune problema blatului sau a desconsiderării competiţiei, ci a alinierii unei echipe experimentale, aşa cum a făcut Astra în meciul cu CFR Cluj. Atunci, Săpunaru, Budescu, Junior Morais şi Seto nu au prins primul „11”, fiind menajaţi pentru meciul din Cupa României, cu Timişoara. Dacă Viitorul nu poate câştiga în faţa unei echipe cu Mingote – Vlădoiu, Hreniuc, Dumitraş, Bucurică – R. Petre, Gustavo, Bârzan – Măzărache, Jazvic, Fajic, ne putem reproşa nimic. Mateiu este oricum suspendat, Popov, Kelic şi Barthe sunt accidentaţi, iar Băluţă şi Bancu sunt la un „galben” de suspendare pentru derby-ul cu FCSB, aşa că nu ar trebui luaţi în calcul pentru meciul de duminică, în timp ce Ivan, Dimitrov sau Screciu au jucat foarte mult în ultima perioadă şi ar trebui odihniţi. Dacă însă se vor „sacrifica” titularii, cu posibilitatea ca aceştia să fie pierduţi pentru derby-ul cu FCSB şi pentru returul Cupei cu Voluntariul, doar pentru a ajuta FCSB şi Dinamo să ia campionatul, atunci actuala conducere a Craiovei are o mare problemă. Ideea cu respectarea competiţiei şi de a juca toate meciurile la potenţial maxim este un pretext ridicol pentru a apăra interesele rivalelor din Bucureşti. Atâta timp cât Mulţescu s-a plâns în dese rânduri de subţirimea lotului şi de programul încărcat, este o sfidare la adresa propriilor suporteri şi o sacrificare a propriilor interese să abordezi cu toate forţele un meci care nu contează şi pe care aproape toţi fanii nu-l iau în calcul, dorindu-şi să câştige adversarul. În concluzie, interesele Craiovei în acest final de sezon sunt legate, ca obiectiv, de Cupa României, şi ca orgoliu, de a-şi încurca rivala FCSB. Atât.