Comisia juridică din Senat: Condamnaţii pentru fapte de corupţie, incluşi pe lista pentru graţiere

0
90

Comisia juridică din Senat a votat, ieri, un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă vor fi graţiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.

fapte-de-coruptie”Am propus-o (luarea de mită – n.r.) pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, a spus Traian Băsescu.

Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susţine un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie. O poziţie similară a avut şi reprezentantul USR, George Dircă. ”Nici USR nu susţine sub nicio formă graţierea niciunei fapte de corupţie. Trebuie să transmitem, avem obligaţia să transmitem un mesaj foarte important, că faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă sau nu, nu trebuie graţiate sub nicio formă. Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că o dacă ce ai ajuns într-o funcţie publică nu trebuie să faci abuz de acea funcţie, nu trebuie să iei mită, nu trebuie să soliciţi mită pentru a îndeplini sau nu un act şi trebuie să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, iar cineva care ajunge într-o funcţie publică trebuie să-şi exercite acele atrubuţii cu bună credinţă, nu în interesul de a acumula averi personale”, a spus George Dircă.

Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi ”pentru” şi trei ”împotrivă”, respectiv reprezentanţii PNL, USR şi UDMR.