Clubul Român de Presă: Presa are nevoie de obiective comune de relansare

0
362

          Presa are nevoie de obiective comune de relansare şi de rezolvare a crizei de identitate prin redescoperirea şi susţinerea fără rezerve a jurnalismului de calitate, creativ şi de substanţă, se spune într-o declaraţie a CRP, transmisă ieri MEDIAFAX, cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei. “Mass-media din România sunt confruntate şi în acest an cu agravarea problemelor interne şi cu efectele existenţei într-un mediu economic ostil, contextul arătând că nu sunt premise ale unei redresări în 2015. În aceste condiţii, este necesară o conjugare a eforturilor în direcţia unor obiective comune şi a unei strategii unitare de relansare a industriei mass-media. Identificarea obiectivelor şi conturarea strategiei de relansare trebuie să fie rezultatul inspiraţiei şi solidarităţii în interiorul profesiei”, se spune în declaraţia Clubului Român de Presă (CRP). CRP susţine că “solidaritatea şi obiectivele comune de redresare pot face presa un partener puternic şi valabil într-un dialog cu autorităţile, care să ducă la rezultate reciproc avantajoase”, întrucât “mass-media solide şi profesioniste sunt de domeniul interesului general”.

           “Dincolo de problemele economice, liderii editoriali trebuie să reflecteze la soluţii pentru rezolvarea crizei de identitate pe care o traversează majoritatea redacţiilor. Una dintre aceste soluţii este redescoperirea şi susţinerea fără rezerve a jurnalismului de calitate, creativ şi de substanţă”, se mai spune în comunicatul acestei asociaţii profesionale. Clubul Român de Presă reafirmă că “nu există libertate reală a presei fără valoare editorială, susţinută prin putere financiară proprie”. La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi mondială a libertăţii presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO, care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Klaus Iohannis, de Ziua Libertăţii Presei:

Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public


Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, arătând că o presă liberă contribuie la consolidarea democraţiei şi la dezvoltarea unei societăţi prospere, iar rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public. “O presă liberă contribuie la consolidarea democraţiei şi la dezvoltarea unei societăţi prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public”, se arată în mesajul postat duminică pe contul de Facebook al preşedintelui Iohannis. “Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare”, mai scrie Iohannis.

Victor Ponta transmite “colegilor din presă”, şi celor care îl critică “indiferent” ce face, mult succes

Premierul Victor Ponta transmite “colegilor din presă”, inclusiv celor care îl critică “indiferent” ce face, mult succes în activitate, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, şi că articolul 30 din Constituţie privind libertatea de exprimare este, poate, cea mai puternică lectură. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, le urez tuturor colegilor din presă, inclusiv celor care mă critică indiferent ce fac, mult succes în munca lor! Avem împreună datoria să ajutăm la ridicarea societăţii româneşti, inclusiv prin calitatea dezbaterii publice, şi puteţi conta pe mine în construirea unei agende publice constructive, cu respect pentru argumente şi cetăţeni”, scrie Ponta pe Facebook. El arată că articolul 30 din Constituţia României privind libertatea de exprimare este, poate, cea mai puternică lectură care poate fi parcursă cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.