Ambasadorul Germaniei: MCV are avantaje şi se impune să rămână

0
346

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim (foto), a declarat, ieri, la conferinţa „Transparenţa şi mediul de afaceri”, organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi agenţia Mediafax, că se impune ca MCV să rămână în vigoare, pentru că are mai degrabă avantaje decât neajunsuri: „În ultima vreme, se solicită din ce în ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Chiar dacă simpatizezi cu argumentul României, pentru că această ţară nu-şi doreşte să fie singura verificată de un astfel de mecanism, în condiţiile în care există state în care acest mecanism ar fi un instrument şi mai propice, cu toate acestea, consider că se impune ca acest mecanism să rămână în vigoare, pentru că el are mai degrabă avantaje decât neajunsuri”. Ambasadorul Germaniei a precizat că MCV este un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor făcute de România în direcţia reformei şi „în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în România. Şi dacă ne uităm o clipă în trecut, acest instrument a fost instaurant în România în 2007, cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană, pentru că s-a bănuit că vor exista în continuare deficienţe în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în ceea ce priveşte aplicarea acquis-ului comunitar”.

Potrivit ambasadorului, cea mai bună strategie de a ieşi din MCV este îndeplinirea acestor ţinte, dintre care trei se referă la lupta împotriva corupţiei în toate palierele vieţii sociale şi politice din România. „Prin urmare, este corect ca MCV să se îndrepte, în mod principal şi prioritar, asupra problematicii licitaţiilor publice. Pentru a veni în sprijinul României, Comisia a recomandat mai multă transparenţă în licitaţiile publice. Este vorba despre prevenirea conflictelor de interese, fapt perceput în continuare ca deficitar în România, şi tocmai din acest motiv Comisia susţine că nu se pretează ridicarea acestui mecanism, ci, dimpotrivă, el este imperios în continuare”, a precizat von Mettenheim. Tot legat de licitaţii, spune acesta, se plâng şi investitorii străini, care acuză lipsa de transparenţă.

Pentru a înţelege ce trebuie făcut în lupta împotriva corupţiei, ambasadorul a dat exemplul ţării sale şi al unei puternice companii germane, care a încheiat „o înţelegere cu un Parlament cerându-şi scuze că sub fosta conducere au fost mituiţi politicieni şi directori ai unei întreprinderi de stat pentru a obţine contracte lucrative. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă, compania se numeşte Simens, iar statul este Grecia. Cazul Simens, descoperit în anul 2006, a însemnat o ruptură şi a declanşat o nouă mişcare în mediul german de afaceri, în toate companiile mai mari au apărut departamente complaints, care au sarcina de a respecta legislaţia naţională, dar şi reguli interne şi legislaţia internaţională”. În urma acestui scandal, ambasadorul susţine că Simens a devenit una dintre companiile germane moderne în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Totodată, în multe oraşe din Germania au fost înfiinţate procuraturi cu secţii speciale pentru combaterea corupţiei.