Ieri, când a fost celebrată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a transmis un mesaj de bine tuturor jurnaliştilor, liberalul numărându-se printre cei care militează şi susţin ideea de libertate a presei, alegând-o ca partener în toate acţiunile sale, atunci când a avut ceva de transmis.
“Ca orice om care a simţit nevoia de-a lungul vremii să fie unul bine informat, ca orice om care a avut ceva de transmis publicului, ca orice om care a mizat întotdeauna pe un sprijin obiectiv şi profesionist, am ales ca partener în acţiunile mele jurnalistul. Acel gazetar din România pe care am înţeles să-l respect prin poziţia pe care o ocupă, prin responsabilitatea pe care şi-o asumă în ciuda presiunilor şi prin curajul de a se încăpăţâna să fie întotdeauna omniprezent. Stimaţi jurnalişti, găsesc această zi prilejul potrivit pentru ca cei care sunt sursele voastre de ştiri, cei care devin vedete cu voia voastră, cei pe care îi promovaţi, schimbându-le vieţile, să aibă puterea şi demnitatea de a vă recunoaşte eforturile, meritele, sacrificiile, promptitudinea şi mai ales valoarea cu care ne-aţi transformat din nişte necunoscuţi, în nişte persoane publice, cu bune şi cu rele”, a spus Oprea.
„3 mai – ziua în care aflăm că libertatea presei este tot în declin”
Senatorul critică faptul că dreptul la o exprimare liberă a fost înlocuit de constrângeri, cenzuri şi presiuni financiare, atrăgând atenţia că în cursul anului 2010 peste 6.000 de angajaţi din sistemul mass-media au fost concediaţi şi aproximativ 60 de publicaţii s-au închis. «Vă reamintesc că ideea sărbătoririi acestei zile a apărut la Conferinţa Generală UNESCO, care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Sunt conştient de faptul că situaţia actuală a presei romaneşti este una de zbatere colectivă. Sunt conştient că dreptul la o exprimare liberă a fost înlocuit de constrângeri, cenzuri şi presiuni financiare. Sunt conştient şi la curent cu raportul FreeEx pentru anul 2010, care arată că peste 6.000 de angajaţi din sistemul mass-media au fost concediaţi şi că peste 60 de publicaţii locale s-au închis. 3 mai este ziua în care aflăm cu mare interes şi, în acelaşi timp, cu un gust amar că libertatea presei este tot în declin şi că, potrivit aceluiaşi raport, România se situează pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei, o poziţie din ce în ce mai codaşă», a mai afirmat liberalul.
Mario Oprea, senator PNL: «Încă mai cred că într-o clasă cu elevi mediocri şi adesea chiulangii, singurul profesor competent să predea lecţia moralităţii, a spiritului civic şi a rezistenţei pe unitate de timp în faţa întâmplărilor negative, rămâne presa. Cea pe care o hulim, cea pe care o evităm, cea pe care o blamăm, cea căreia mulţi dintre noi îi bagă pumnul în gură, sperând că ea va rămâne cu temele nefăcute, cu restanţe şi profund îndatorată. Pentru că nu mă identific cu „hoţii democraţiei”, doresc nu să urez mulţi ani gazetarilor, pentru că ei vor exista întotdeauna, pentru că întotdeauna se va întâmpla ceva».