“România şi NATO: Securitate şi Politici de Apărare”, eveniment de amploare la Universitatea din Craiova

0
457

Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova au organizat, astăzi, workshop-ul “România și NATO: Securitate și Politici de Apărare”. Evenimentul a avut loc în Aula „Mihai I al României”, din cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ universitar din Craiova, cu recunoaştere internaţională. În prezidiu au luat loc personalităţi marcante, inclusiv din partea ţărilor partenere în NATO.

Scopul activității l-a reprezentat marcarea împlinirii a 75 de ani de la înființarea NATO (1949) și a 20 ani de la integrarea României în NATO (2004). La eveniment au fost abordate teme legate de relațiile internaționale și provocările NATO în actualul context geopolitic. De asemenea, în holul Aulei „Mihai I al României”, au fost amenajate mai multe standuri, la care au fost prezentate echipamente militare.

În partea a doua a workshop-ului, 40 de studenți ai specializărilor Securitate Națională și Euro-Atlantică (master), Științe Politice (licență) și Relații Internaționale și Studii Europene (licență) au participat la activități interactive: sesiuni video, analiză documentară, aplicare de chestionare şi interpretarea rezultatelor.

Din prezidiul manifestării au făcut parte adevărate personalităţi: colonel Constantin ILEANA-NIȚĂ, locotenent colonel Dinis DUARTE (Portugalia), locotenent colonel Daniel DOMIN (Polonia), maior Zsolt BOLLA (Ungaria), maior Iordan IVANOV (Bulgaria).

Evenimentul a fost deschis de prof.univ. dr. Sorin Liviu Damean, decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, care a spus: “Mesajul transmis este foarte clar: prin aderarea noastră la NATO, în urmă cu 20 de ani, avem o siguranţă extraordinară. Studenţii noştri participă la cursuri în cadrul cărora li se prezintă istoria. La acest eveniment, cu sprijinul locţiitorului comandantului Brigăzii Multinaţionale SUD – EST, col. Ileana – Niţă Constantin, am putut prezenta, pe holul Universităţii din Craiova, studenţilor şi celor care au dorit să participe, divers eechipamente militare”. La rândul său, conf.univ.dr. Anca Parmena Olimid, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Master în Securitate Naţională şi Euro – Atlantică, a precizat: “Mesajul nostru, al cadrelor didactice, este foarte simplu: continuăm tradiţia cu Brigada Multinaţională, aceasta fiind a treia întâlnire, după cele din 2018 şi 2019, şi ne-o dorim şi pe cea de-a patra, în 2025. Este un angajament asumat în ceea ce priveşte securitatea naţională”. Col. Ileana – Niţă Constantin a menţionat: “Avem un parteneriat solid atât cu statele prezente în Alianţă,  cât şi cu Universitatea din Craiova (mulțumim conducerii și pe această cale) şi cu celelate instituţii. Nu putem merge decât pe această cale. Avem nevoie de o armată de profesionişti şi suntem gata să facem faţă oricăror provocări”.

Mesajul rectorului Universităţii din Craiova

Neputând fi prezent la eveniment, din cauze obiective, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu, a transmis mesajul său: “Acum 75 de ani, pe 4 aprilie 1949, la inițiativa a 12 state fondatoare din Europa și America de Nord, lua ființă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), alianță politico-militară ce promova apărarea colectivă, având drept scop contracararea influenței Uniunii Sovietice și împiedicarea extinderii comunismului. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, „Cortina de Fier” separase lumea în două tabere sau sfere de influență: cea democratică, occidentală, și cea totalitară comunistă, răsăriteană. Din nefericire, fără voia ei și împotriva voinței românilor, țara noastră a intrat în sfera de influență sovietică, trecând de la un regim democratic la unul totalitar, care a durat mai bine de 42 de ani, iar din punct de vedere militar a aderat, în 1955, la Tratatul de la Varșovia, alianță inițiată de Uniunea Sovietică. Odată cu prăbușirea comunismului în Europa răsăriteană la sfârșitul anului 1989, România avea să redescopere, treptat, drumul spre libertate și democrație și să-și croiască destinul prin obținerea de garanții militare de securitate și integrarea în Uniunea Europeană. Ca urmare a acestor aspirații, la 29 martie 2004, acum 20 de ani, România a devenit membru NATO, ceea ce-i conferă garanții de securitate prin apărarea colectivă. În calitate de stat membru, a participat activ la diferite misiuni de menținere a păcii și găzduiește baze militare NATO pe teritoriul său. La Craiova, din anul 2017, își desfășoară activitatea Brigada Multinațională Sud-Est, structură de Forțe a NATO, care prin numeroasele misiuni la care a participat a devenit una dintre cele mai titrate brigăzi de infanterie ușoară. În condițiile provocărilor multiple de astăzi, apartenența României la NATO, alianță care numără în prezent 32 de state membre, contribuie la consolidarea flancului estic al acestei alianțe și la asigurarea securității colective a aliaților. La ceas aniversar, ne îndreptăm gândul și recunoștința către militarii români și partenerii lor din alianță, scutul și garanția păcii și securității!”.