Agenția Domeniilor Statului, o instituție cu multe semne de întrebare

0
660

Despre Agenția Domeniilor Statului și sistemul relațional de timp clientelar s-a scris mult de-a lungul anilor. Și asta în încercarea de a trage un semnal de alarmă despre faptul că această instituție este un stat în stat, activitatea sa fiind orientată spre orice altceva în afară de satisfacerea unor interese de ordin general. Trebuie însă remarcată reziliența deosebită a acestei instituții care pare a fi impenetrabilă, în pofida evidențierii cât se poate de clară a fărădelegilor săvârșite, sub oblăduirea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În mod evident, nici județul Dolj nu face excepție de la această realitate, din păcate. Încă din martie 2021, membrii Comisiei pentru identificarea, delimitarea şi constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localităţilor din judeţul Dolj s-au deplasat în zona localităţilor Sadova şi Piscu Sadovei pentru a inspecta terenurile administrate de ADS Dolj. Comisia a identificat mai multe parcele de terenuri degradate care pot fi ameliorate prim împădurire, a căror suprafață cumulată depășește 600 ha. Terenurile în cauză au fost controlate ani de-a rândul de Costel Tulitu, fost primar al Bechetului, care are un proces pe rol cu ADS, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru investițiile pe care le-ar fi făcut la un sistem de irigații inexistent.

La momentul îndepărtat al concesionării terenurilor care ar fi trebuit să fie plantate cu viţă de vie de către AGROINDUSTRIE&COMPANY SRL, societatea lui Costel Tulitu, fiind în grațiile ADS – ului, a încadrat o parte din aceste terenuri (cca 700 ha) în categoria de “terenuri de sub vie”, deşi această categorisire nu se regăseşte în terminologia agricolă. Dar, aceasta este o altă discuție…

Revenind la povestea noastră, în martie 2021, pentru a dovedi “bunăvoința” instituției pe care o reprezintă, Iuliana Zăvoianu, angajată a ADS Dolj nu a pus la dispoziţia membrilor comisiei menționate schiţele cu privire la amplasamentul tuturor terenurilor administrate de ADS, în zona Sadova (aproximativ 2200 ha), astfel încât aceștia au putut inspecta doar parţial suprafeţele care ar fi pretabile împăduririi. O pură coincidență, desigur!

Mai mult, în aceeași zi, comisia s-a deplasat pe teritoriul localități Dăbuleni, pentru a inspecta terenurile concesionate de ADS către FTM ALL FRESH PRODUCTION SRL (538 ha). Reprezentantul APIA Dolj a solicitat entităţii private prezentarea unei autorizaţii de plantare a arborilor pe o parte din terenul respectiv, pentru a avea garanţia că entitatea îşi asumă îndeplinirea obligaţiilor pentru care solicită subvenţia. Și aici, amicii ADS-ului au început să dea din colț în colț fiindcă nu au putut prezenta acest act. Drept urmare, ei au găsit o altă cale de scăpare, în cel mai pur stil românesc. Din anul 2021, fiindcă treaba începuse să se împută la Craiova, FTM ALL FRESH PRODUCTION SRL nu a mai prezentat cererea unică de plată la CJ APIA Dolj şi a depus-o la APIA Constanţa. Nu știu dacă FTM ALL FRESH PRODUCTION SRL a luat sau nu subvenția de la APIA, dar cei interesați o pot afla cu siguranță, dacă doresc. Interesant este și faptul că Iuliana Zăvoianu a refuzat să participe la inspecţia pe terenurile menționate concesionate de ADS, după ce anterior nu semnase nici procesul verbal cu privire la cele constatate la Sadova şi Piscu Sadovei O altă întâmplare, nu-i așa?

Ulterior, Instituția Prefectului Judeţului Dolj a transmis o adresă către ADS Bucureşti prin care informează instituţia menţionată că au fost identificate terenuri degradate administrate de ADS în Dolj care însumează aproximativ 900 de hectare, acestea fiind afectate de eroziune eoliană şi necultivate de mult timp. Se pare că instituția a solicitat sprijinul ADS – ului pentru promovarea unui proiect de hotărâre de guvern în vederea trecerii acestor suprafeţe în domeniul public al RNP Romsilva.

Eforturile de soluționare a problemei și identificarea unui numitor comun au continuat și în cursul anului 2022, prin diligențele depuse de Direcția Silvică, care nu a mai beneficiat de sprijinul Instituției Prefectului Județului Dolj, prefecții care i-au succedat celui în funcție în martie 2021 nedovedind nici un fel de aplecare asupra problematicii împăduririi terenurilor degradate care, nu-i așa, reprezintă doar o prioritate stabilită în CSAT. Desigur, lucrurile s-ar putea schimba, dacă s-ar dori.

####

Ce ar trebui să facă ministrul Agriculturii, Petre Daea ?! În primul rând să aibă o altă viziune în legătură cu un teren agricol, în condițiile în care acesta  nu mai are nici o utilitate pentru agricultură, ci doar pentru satisfacerea unor interese clientelare. Să coopereze cu reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru adoptarea unei soluții care să satisfacă interesul general. Să facă ordine la ADS și să recalibreze prioritățile instituției în funcție de necesitățile reale ale societății. Silvicultura și agricultura se află într-o relație de complementaritate, nu de adversitate. Banii acordați prin PNRR trebuie absorbiți în vederea satisfacerii unor interese de ordin general ale României, în folosul țării și al cetățenilor, deci și al domniilor voastre, stimați diriguitori ai destinelor neamului românesc.