Salubritate Craiova a oprit dezinfecţia la blocuri

0
590

Dezinfecţia scărilor de bloc din Craiova a pornit marţea trecută, iar, în decurs de trei zile, angajaţii Salubrităţii au reuşit să ajungă în aproximativ 500 de imobile, din zona centrală şi cartierul Craioviţa Nouă. Vineri, operatorul de salubritate a anunţat că acţiunea de dezinfecţie se sistează, motivul fiind că reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au interzis folosirea dezinfectantului Aldezin, pe care operatorul l-a utilizat până acum.

Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova”, se precizează într-un comunicat de presă al SC Salubritate Craiova.

Operatorul de Salubritate spune însă că a solicitat, în scris, acordul sanitar pentru folosirea acestui dezinfectant, acord pe care l-a primit din partea DSP Dolj, pe 25 martie, după care a făcut achiziţia, dezinfectantul nefiind pe stoc.

Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață. Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020”, spune Salubritatea.

Mai mult, potrivit Salubrităţii, lucrătorii au constatat că dezinfecția avusese deja loc la unele asociații din Craiovița Nouă și fusese executată de către operatori privați care au folosit acelaşi produs, Aldezin.

Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.

Dezinfecţia la scările de bloc a fost sistată, prin urmare, operatorul de salubritate spunând că nu ştie când va fi reluată, aceasta depinzând direct de procurarea materialului dezinfectant.

Având în vedere dificultățile întâmpinate în achiziția de dezinfectanți autorizați conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toți furnizorii contactați, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiu”, se mai spune în comunicatul de presă.

DSP Dolj a sancţionat Salubritatea cu o amendă între 5000-10.000 lei, „pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide”.