Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Craiova

0
8300

Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj a sărbătorit, ieri, într-un cadru festiv, Ziua Naţională a Jandarmeriei, la Complexul de Pregătire şi Instruire Sportivă al Jandarmeriei, din apropierea S.C. „Avioane” S.A. Craiova. Au fost prezenţi oficialităţi locale şi judeţene, numeroşi invitaţi , care au participat la sărbătoarea jandarmilor. Au avut loc şi demonstraţii ale jandarmilor, prin care s-a arătat capacitatea de intervenţie în situaţii critice.

Pe 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei (1849 – 1853), Grigore Alexandru Ghica, recunoscut ca un reformator, a aprobat Hotărârea Divanului obştesc şi a înfiinţat Jandarmeria, prin „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor ”. A fost data de naştere a acestei arme, una foarte importantă în sistemul naţional de apărare. De-a lungul anilor, a trecut prin mai multe transformări, dar, după 1990, şi-a recăpătat statutul. Ieri, sărbătoarea a fost celebrată aşa cum trebuie. 

Aprecieri unanime

 După prezentarea onorului militar, prima alocuţiune a fost cea a prefectului judeţului Dolj,  Dan Narcis Purcărescu, care a transmis mesajul Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan. A urmat inspectorul şef al IJJ Dolj, grl. de brigadă, dr.  Constantin Florea,  care, pe lângă mesajul adresat de către şeful Jandarmeriei Române, col. Ionuţ Cătălin Sindile, l-a transmis şi pe al său personal: „Le mulţumesc colegilor mei şi autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat în realizarea obiectivelor. Suntem în sprijinul cetăţenilor, în vederea asigurării ordinii publice”. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj,  Ion Prioteasa, a menţionat: „Îmi face o deosebită plăcere ca, în acest moment cu profunde semnificaţii, în care aniversăm Ziua Jandarmeriei Române, să mă aflu alături de dumneavoastră, exponenţii unei veritabile structuri de elită, care se remarcă prin responsabilitate, bună pregătire şi fermitate. Prin modul în care acţionaţi, aţi consacrat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj drept garant al respectării legii şi al asigurării ordinii publice, impunând, astfel, un model de profesionalism şi promptitudine, iar prin toate acestea v-aţi câştigat încrederea şi aprecierea comunităţilor. Reputaţia instituţiei pe care o reprezentaţi a ajuns dincolo de graniţe, datorită numeroaselor misiuni internaţionale la care aţi participat şi prin care aţi contribuit, în mod corect, la onorarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în relaţia cu partenerii externi. Mâine (ieri – n.r.) se împlinesc şapte decenii de la fondarea NATO, iar ţara noastră a celebrat, pe 3 aprilie, 15 ani de apartenenţă la această alianţă, cu drepturi depline, un statut care a fost construit şi consolidat inclusiv cu efortul dumneavoastră remracabil. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă rog să primiţi expresia deplinei noastre consideraţii, alături de sincere felicitări pentru toate reuşitele obţinute de-a lungul timpului şi calde urări de succes în importanta activitate pe care o desfăşuraţi”. Primarul Craiovei,  Mihai Genoiu, a transmis mesajul său: „Sunteţi una dintre cele mai importante instituţii din sistemul naţional de siguranţă. V-aşi respectat blazonul şi aţi crescut încrederea cetăţenilor în dumneavoastră. Nu v-aţi pierdut niciodată crezul, aţi rămas la fel, în slujba asigurării siguranţei cetăţenilor. Aţi fost mereu în prima linie, mulţi jandarmi plătind cu viaţa, pentru România. Vă mulţumesc tuturor, atât din partea mea, cât şi a craiovenilor! ” Manifestarea s-a finalizat cu demonstraţii ale jandarmilor, în intervenţia în cazuri de criză, scenariul fiind compus din luarea unui ostatic şi a atacării unei maşi de transport armament şi muniţie.