Meleşcanu despre necesitatea unei abordări active a NATO

0
383

2017.04.03_tm_fmMinistrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, la 31 martie 2017, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO care s-a desfăşurat la Bruxelles. Întâlnirea a fost ultima la acest nivel înainte de Reuniunea Specială a şefilor de stat şi de guvern din mai 2017 şi a permis un prim schimb de opinii cu noul secretar de stat al SUA, Rex Tillerson.

În cadrul discuţiilor, toţi aliaţii au reiterat importanţa crucială pentru securitatea europeană şi internaţională a unei relaţii trans-atlantice solide. Şeful diplomaţiei române a subliniat, la rândul său,  importanţa deosebită a unităţii şi solidarităţii statelor aliate, precum şi a împărţirii echitabile a responsabilităţilor, ca principii fundamentale pentru consolidarea legăturii trans-atlantice. A pledat pentru continuarea eforturilor colective în vederea implementării depline a măsurilor decise la Summit-ul de la Varşovia, reiterând angajamentul României de a contribui la aceste eforturi.

Discuţiile au vizat, de asemenea, aspecte legate de rolul NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele Alianţei, într-o abordare cuprinzătoare. Pe dimensiunea sudică, o atenţie deosebită a fost acordată eforturilor de combatere a terorismului, având loc un schimb de opinii privind provocările de securitate din regiunea Orientului Mijlociu şi Nordului Africii, combaterea ISIL, situaţia din Libia şi posibilul răspuns al Alianţei, inclusiv prin continuarea şi consolidarea asistenţei oferite pe linia consolidării capacităţilor de apărare. Discuţiile au vizat, de asemenea, rolul NATO în vecinătatea estică şi în Balcanii de Vest. Ministrul român de externe a subliniat importanţa strategică a vecinătăţii estice şi necesitatea unor eforturi sporite pentru creşterea rezilienţei partenerilor din această zonă (cu referire la Republica Moldova, Georgia şi Ucraina), având în vedere presiunile interne şi externe cărora trebuie să facă faţă acestea. În acelaşi timp, a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Balcanilor de Vest şi necesitatea unei abordări active a NATO, inclusiv din perspectiva continuării procesului de extindere.