Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal a organizat recent o dezbatere publică pe tema: “Noul regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România” cu scopul declarat de a stimula Guvernul în vederea accelerării procesului reglementării cadrului fiscal în acest domeniu. În prezent, situaţia redevenţelor este incertă, Guvernul Ponta anunţând că va prezenta la sfârşitul lunii aprilie un proiect de lege în acest sens, după ce, la finele anului trecut, termenul de valabilitate al vechilor redevenţe a fost prelungit până la 31 decembrie 2015.
PNL şi-a propus să aducă la masa discuţiilor toate părţile implicate şi interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unui nou proiect de lege privind calculul redevenţelor. ”PNL încearcă în fundamentarea poziției sale pe această temă să dețină toate punctele de vedere ale actorilor din domeniu, astfel încât să poată fi luate decizii serioase și care să avantajeze acest sector de activitate în dezvoltarea sa. Vom încerca să evităm orice fel de populisme sau poziții cu caracter electoral în abordarea problemei taxării regimului de redevențe la hidrocarburi în România. Nevoia organizării acestei dezbateri se datorează și faptului că Executivul a anunțat, la începutul sesiunii parlamentare, printre prioritățile sale și reglementarea prin lege a sistemului de taxare a exploatării resurselor naturale. În acest sens, PNL dorește să fie pregătit la momentul în care se va veni cu o astfel de propunere legislativă și să catalizeze acest proces”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, în deschiderea dezbaterilor.
Sistemul de redevențe trebuie să plece de la un principiul de tip win-win
În viziunea PNL, este nevoie de un sistem flexibil, stimulativ și echitabil de fiscalizare a hidrocarburilor, inspirat din legislația provinciei canadiene Alberta, cea mai mare producătoare de țiței și gaze naturale a Canadei, dar care trebuie să fie ancorat în specificul geologic și economic al țării noastre. ”Statul liberal pe care PNL îl are în vedere este acela de partener al mediului de afaceri și al tuturor cetățenilor. De aceea, sistemul de redevențe la care noi ne gândim și pe care dorim să îl conturăm este un sistem care să plece de la un principiu foarte simplu, acela de tip win-win, în care statul să câștige corespunzător și să își asigure niște venituri rezonabile din explorarea resurselor minerale, dar care să asigure și un profit satisfăcător pentru toți investitorii. Dorim, prin această dezbatere, să vedem cum putem face ca statul să fie un partener echitabil, iar acest sistem win-win să fie mulțumitor pentru toți”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL Răzvan Mironescu, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.
Se amână oportunitatea unor mari investiţii
În cadrul dezbaterii au fost formulate o serie de puncte de vedere cu privire la necesitatea definitivării și introducerii unui nou cadru fiscal în sectorul hidrocarburilor. În acest sens, participanţii au subliniat că este important ca actorii din industria petrolieră și a gazelor naturale să beneficieze de o clarificare și o stabilizare pe termen lung a cadrului fiscal în care îşi desfăşoară activitatea.
Deputatul PNL Andreea Paul a atras atenția reprezentanților Guvernului, prezenți la dezbatere, că în acest moment nu există o opinie structurată în privința acestui sistem de taxare, iar introducerea impozitului pe cladirile speciale a demonstrat că Executivul a luat această măsură fără consultarea industriei și fără o dezbatere parlamentară. A fost evidențiat, totodată, faptul că, prin tergiversarea găsirii unor soluții care să reglementeze acest sector de activitate, se amână oportunitatea unor mari investiții, iar fiecare zi de întârziere produce o pagubă ireparabilă în bugetul României.