Biblioteca Județeană aduce un omagiu Muzeului Olteniei, la marcarea centenarului

0
388

O frumoasă și deosebit de interesantă expoziție de carte veche va putea fi admirată, în aceste zile, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova. Colecția de volume rare a fost scoasă de pe rafturi și arătată publicului cititor, biblioteca dorind astfel să aducă un omagiu unei alte instituții de cultură, de o mare importanță, Muzeul Olteniei care își sărbătorește centenarul în acest an. 

Expoziția cuprinde ilustrate și documente din fondurile ”Aman” și „Romanescu”, precum și articole și evocări din Periodice Oltenești, seria veche. Volumele care provin din fondul „Aman” sunt expuse în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, cele provenite din fondul „Romanescu” se află în „Salonul Expozițional al Bibliotecii”, iar articolele din „Periodice Oltenești” sunt prezentate în cadrul Secției de Periodice, situată pe strada „Sf. Dumitru”, nr 1.

Generozitatea familiei Aman

Legătura actualului Muzeu al Olteniei cu Biblioteca Județeana „Alexandru și Aristia Aman” este dată de obiectele de artă, de o deosebită valoare culturală, care au aparținut familiei Aman și care au fost administrate de-a lungul vremii de cele două instituții de cultură.

La 21 decembrie 1908, lua naștere Fundația “Alexandru și Aristia Aman”, instituție care urma să-și desfășoare activitatea în  splendidul imobil florentin situat în centrul Craiovei – Casa Lăceanu. Contribuția soților Aman la inaugurarea acestui prim așezământ public de cultură din Craiova este bine cunoscută, memoria instituțională a locului reține și astăzi generozitatea celor doi. Alcătuită inițial din trei secțiuni: bibliotecă, muzeu și pinacotecă, fundația a funcționat neîntrerupt în această formulă până la finele anilor `40 ai secolului trecut. Instalarea regimului comunist și valul de prefaceri care i-a urmat a condus, între altele, la desființarea fundațiilor și asociațiilor. În acest context, o parte însemnată a obiectelor de inventar, bunuri reprezentând zestrea culturală muzeală – cum sunt obiectele de mobilier, tablouri, gravuri și monede – au fost transferate în inventarele Muzeului Olteniei și, apoi, la Muzeul de Artă din Craiova.

„Colaborările ne-au adus întotdeauna multe satisfacții”

„Legătura dintre cele două instituții este una solidă, colaborările și proiectele comune ne-au adus întotdeauna multe satisfacții. Un alt fapt demn de amintit, o realitate istorică în favoarea continuității, este faptul că Ștefan Ciuceanu, primul director al Muzeului Olteniei, a fost, în intervalul 1911-1914, director al Fundației Aman”, a declarat Mădălina Florescu, purătorul de cuvânt al bibliotecii județene.

La mijlocul acestei săptămâni, pe 1 aprilie, Muzeul Olteniei a sărbătorit 100 de ani de la înființare. Tot anul va gravita în jurul acestui eveniment, conducerea Muzeului Olteniei anunțând deja că, în această toamnă, va organiza o expoziție cu totul și cu totul aparte pentru a marca încă o dată acest imporant eveniment din existența sa.