„Scorpionii Roşii”, exemplu de eroism şi cinste

0
263

Batalionul 26 Infanterie “NEAGOE BASARAB” a organizat ieri, la sediul batalionului, un ceremonial militar şi religios dedicat sărbătoririi a 135 de ani de la înfiinţarea unităţii. La acest eveniment au participat cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, oficialităţi ai administraţiei publice locale şi reprezentanţi ai presei. Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova se poate mândri că este una dintre primele structuri militare româneşti care a răspuns cerinţelor NATO şi a trimis militari în teatrele de operaţiuni. Au fost prezenţi la acest eveniment reprezentantul CJ Dolj, Ion Prioteasa, prefectul judeţului, Sorin Răducan şi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj prezent la eveniment, a ţinut să precizeze că aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea uneia dintre cele mai galonate unităţi ale Armatei Române, Batalionul 26 Infanterie «Neagoe Basarab», îi oferă prilejul de a exprima deschis deplina apreciere pentru un corp de elită, care continuă şi onorează o frumoasă şi îndelungată tradiţie militară. „Profesionişti desăvârşiţi, aţi făcut pe deplin dovada curajului, a pregătirii ireproşabile şi a responsabilităţii în numeroase misiuni internaţionale. Distincţiile care astăzi cinstesc drapelul de luptă al «Scorpionilor Roşii» vorbesc despre prestigiul pe care l-aţi cucerit în teatrele de operaţii, pentru batalionul dumneavoastră, dar şi pentru întreaga armată. În orice loc în care aţi fost chemaţi, în Angola, Albania şi Kosovo, în Irak şi Afganistan, v-aţi îndeplinit datoria sub semnul excelenţei şi de fiecare dată v-aţi ridicat la înălţimea devizei ce vă stă înscrisă pe blazon: «Întotdeauna glorioşi”, a spus Ion Prioteasa.

„Vă adresez sincere gânduri de sănătate”

Şeful administraţiei doljene, a mai precizat că astăzi ( n.r ieri) este o zi a sărbătorii, însă şi o zi a omagiului pe care se cuvine să-l aducem eroilor Batalionului 26 Infanterie, care au plătit preţul suprem pentru împlinirea dezideratelor de pace şi stabilitate, eroi în memoria cărora ne plecăm frunţile cu respect. „Statutul României, de membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice, s-a construit şi cu notabila dumneavoastră contribuţie, prin stima şi încrederea pe care vi le-aţi câştigat în rândul partenerilor internaţionali. La ceas aniversar, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă adresez sincere gânduri de sănătate, împliniri şi mult succes în activitate, dorindu-vă să reveniţi cu bine din fiecare misiune încredinţată, şi vă rog să primiţi expresia deplinei noastre preţuiri şi consideraţii. La mulţi ani!”, a continuat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Militarii olteni au căzut la datorie şi avem veşnică recunoştinţă pentru ei

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a participat de asemenea la această ceremonie şi a susţinut că în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, este deosebit de onorat să ia parte la  momentul aniversar prilejuit de împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea unităţii dumneavoastră, o unitate de elită a Armatei Române. “De-a lungul acestor ani, înaintaşii dumneavoastră au luptat pentru independenţa statului român şi în cele două războaie mondiale, au dat dovadă de curaj şi spirit de sacrificiu pentruţară. Începând cu anul 1995, această unitate a Armatei Române a participat în numeroase operaţii în sprijinul păcii pe trei continente – Europa, Asia şi Africa – în care v-aţi remarcat prin gradul înalt de pregătire şi profesionalism. În cadrul acestor misiuni, din păcate, militarii olteni au căzut la datorie şi avem veşnică recunoştinţă pentru ei şi un respect deosebit pentru cei răniţi şi familiile lor. Faptul că de fiecare dată v-aţi făcut datoria acolo unde a fost nevoie de dumneavoastră, v-a adus recunoştinţa Guvernului României, conducerii Armatei Române şi a aliaţilor noştri din NATO”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Vă asigur de întreg sprijinul meu

Sorin Răducan a subliniat faptul că această unitate de elită condusă de bravi comandanţi, a fost şi va rămâne o pepinieră de cadre de conducere ale Armatei Române, iar un exemplu elocvent este faptul că actualul şef al Statului Major General este domnul general locotenent Nicolae Ciucă, cel care a fost comandantul unităţii în numeroase misiuni internaţionale. “Aveţi o misiune importantă de a duce mai departe tradiţia de luptă a acestei unităţi, de a dovedi că ostaşii din această zonă a ţării sunt printre cei mai viteji şi bine pregătiţi.În final, în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj vă asigur de întreg sprijinul meu, vă felicit şi vă doresc multe realizări şi împliniri, atât pe plan profesional cât şi personal. La mulţi ani, dragi Scorpioni Roşii!”, a spus prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan

Scorpionii roşii, cum sunt supranumiţi militarii de aici, şi-au creat deja un renume în rândul militarilor americani şi nu de puţine ori au primit distincţii din partea partenerior NATO, pentru acte de curaj şi eroism. Nu de puţine ori aceştia au încredinţat Scorpionilor roşii din Craiova şi paza taberelor militare din Afganistan şi Irak.