Mâine debutează campania „Adevărata Basarabie” şi la Craiova

0
164

        Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova va desfăşura pe parcursul a câtorva săptămâni în perioada 5 aprilie – 11 mai campania „Adevărata Basarabie”. Prin această manifestare de anvergură studenţii basarabeni şi-au propus să le comunice craiovenilor cât mai multe informaţii despre situaţia românilor din Basarabia, date şi fapte din activitatea socio-culturală de peste Prut.

           Craiovenii vor descoperi adevărata putere a tinerilor basarabeni şi ceea ce au făcut ei până acum pentru dăinuirea românismului. „Adevărata Basarabie” reprezintă cel mai important proiect al ASB Craiova şi doreşte să creeze noi colaborări între tinerii români de pe ambele maluri ale Prut. De asemenea, campania este un ecou al acţiunii din 6 mai 1990 – Podul de Flori, moment istoric pentru toţi românii când, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-română impusă de sovietici a putut fi traversată fără acte.

           Campania „Adevărata Basarabie” debutează într-un moment extrem de important şi anume, exact în ziua în care Parlamentul European şi Consiliul au luat decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie.

Expoziţie de fotografie, în centrul Craiovei

             La Craiova, campania va debuta cu o expoziţie de fotografie care poartă acelaşi nume „Adevărata Basarabiei” şi  se va desfăşura timp de două zile, sâmbătă şi duminică, pe 5 şi 6 aprilie, în Piaţa Mihai Viteazul. Aici, studenţii îi vor aştepta pe craioveni cu o expoziţie de fotografie ale unor tineri din Republica Moldova şi Craiova. Se vor da explicaţii în legătură cu imaginile ilustrate şi se va crea o relaţie interumană între românii de pe ambele maluri ale Prutului. Tinerele din Basarabia care vor veni în întâmpinarea craiovenilor vor purta costume naţionale, tradiţionale zonei Olteniei. Evenimentul este organizat într-un parteneriat cu Muzeul Olteniei şi Ansamblul „Maria Tănase”. Duminică seară, pe 6 aprilie, craiovenii sunt invitaţi la Casa Studenţilor din Craiova să vizioneze un film despre Bsarabia, aceasta fiind o altă activitate din cadrul Campaniei „Adevărata Basarabie”.

20 de studenţi români vor vizita Basarabia

                 Tinerii basarabeni care studiază la Craiova şi activează în cadrul acestei Asociaţii au creionat un program amplu, unde au cuprins şi o excursie, în Basarabia. Astfel, 20 de tineri din Craiova vor pleca, vineri, 11 aprilie, alături de studenţii basarabeni, în Republica Moldova unde li se vor prezenta cele mai importante obiective turistice. Studenţii din România vor avea ocazia să se familiarizeze cu obiceiurile, tradiţiile celor din Basarabia, dar să afle şi mai multe lucruri despre istoria, spiritualitatea şi credinţă de dincolo de Prut.

              Campania „Adevărata Basarabie” se va încheia cu conferinţa naţională a Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, care se va desfăşura în perioada 9-11 mai, la Craiova, unde se vor strânge 30 de studenţi reprezentanţi ai tuturor centrelor universitare din ţară. În acesată perioadă va avea loc şi Consiliul Director al FAB, iar concluziile acestei campanii vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă. Această ultimă acţiune va fi organizată de ASB în parteneriat cu Universitatea din Craiova.